Banca Mondiala: Visul nostru – o Moldova fara saracie

Guvernul Republicii Moldova in comun cu Banca Mondiala au desfasurat o sedinta cu genericul “Analiza programului de tara realizat cu suportul BM”. Sedinta a avut drept obiectiv evaluarea activitatilor comune, depistarea ptroblemelor si identificarea actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse.

In cuvintul de salut, Zinaida Greceanii, prim-viceprim-ministru, a tinut sa accentuieze ca volumul de asistenta din partea bancii e intr-o continua crestere. Drept dovada, in 14 ani de colaborare cu Banca Mondiala, au derulat si mai sint in lucru 68 de proiecte cu o valoare de peste 600 milioane dolari. In alta ordine de idei, Greceanii a opinat ca realizarea actiunilor prevazute in SCERS, in Programul de Guvernare, in Planul de Actiuni RM-UE, precum si semnarea unui nou memorandum de politici economice si financiare cu FMI impun promovarea politicilor de crestere economica si sint provocari importante pentru Guvern, menite sa asigure o crestere durabila a economiei tarii. In scopul coordonarii si armonizarii asistentei acordate R.Moldova si al sporirii eficientei acesteia, Guvernul, de comun acord cu donatorii, a elaborat un cadru de parteneriat, care defineste actiuni concrete ale partilor. In acest sens, la 29 mai anul curent, documentul respectiv a fost parafat de catre Guvern si principalii parteneri de dezvoltare: BM, FMI, Comisia Europeana, Agentia Suedeza de Dezvoltare, Agentiile ONU, UNICEF, Departamentul de Dezvoltare Internationala a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Intr-un apel catre donatori si beneficiari, Zinaida Greceanii a solicitat o mai buna pregatire a proiectelor sectoriale si intersectoriale, care ar acoperi un spectru mai larg al necesitatilor si ar facilita divizarea fluxurilor de asistenta in sectoarele respective.

Potrivit lui Valeriu Lazar, una din provocarile Executivului este de a asigura durabilitatea proiectelor. Caci, ce se intimla? Dupa ce se inchee finantarea, multe proiecte foarte bune sint date uitarii. De aceea urmeaza sa imbunatatim si sa fortificam capacitatile institutiilor beneficiare, ca ele sa poata continua aceste activitati. In acest sens, este oportuna o cooperare mai eficienta a tuturor partilor implicate in realizarea proiectelor. O alta problema pentru a asigura o dezvoltare economica durabila este directionarea corecta a surselor externe in proiecte investitionale.

Prezent la intrunire, Paul Bermingham, director de tara al Bancii Mondiale pentru Moldova, Ucraina si Belarus, a specificat ca programul de dezvoltare a BM cu Republica Moldova se desfasoara mai bine decit cu alte tari din regiune. Guvernul a stabilit directiile prioritare de dezvoltare si pe parursul ultimilor ani a ajustat asistenta BM la prevederile SCERS. Gratie acestor rezultate, Banca Mondiala va majora, in noul an fiscal, cu 30 la suta asistenta pentru Moldova. Pe parcursul ultimilor sase ani evolutia economica in R. Moldova a inregistrat o crestere de circa 40 la suta din PIB. Gestionarea macroeconomica a fost la nivel si s-a reusit un progres in reducerea datoriei externe. Drept confirmare, comunitatea internationala este disponibila de a oferi in continuare suport financiar Moldovei. Paul Bermingham a mai specificat ca daca situatia social-economica din Moldova se va complica din motive ce nu depind de autoritatile moldovenesti, cum ar fi cresterea pretului pentru gazele naturale sau continuarea embargoului impus de Federatia Rusa la productia moldoveneasca, Banca Mondiala este dispusa sa modifice Programul astfel, incit sa satisfaca necesitatile tarii.

In luarea sa de cuvint, Edward Brown, manager de tara al BM, a subliniat ca operatiunile finantate de BM sint evaluate ca satisfacatoare, fara proiecte problematice si de risc. Printre obiectivele principale ale Bancii Mondiale, Brown a mentionat promovarea conditiilor de stabilitate si crestere economica, crearea locurilor de munca, sporirea accesului la serviciile sociale, capital si infrastructura comunitara, precum si minimizarea riscurilor de mediu, imbunatatirea guvernarii in sectorul public si combaterea coruptiei. Totodata, el a relevat si un sir de probleme ce marcheaza procesul de implementare a proiectelor. Acestea se refera la la utilizarea redusa a experientei locale, la intensificarea dialogului cu societatea civila, la lipsa unei armonizari la nivelul donatorilor, care finanteaza proiectele BM. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare