Banca Mondiala propune R. Moldova ameliorarea eficientei energetice si dezvoltarea propriului potential energetic

Banca Mondiala prognozeaza o crestere a deficitului bugetar cu 0,5-0,8 la suta din PIB (190 – 290 milioane lei) si o incetinire a cresterii economice cu 5 la suta anual, in urma unei eventuale cresteri a pretului la gazele naturale pana la 160 USD pentru o mie de metri cubi.

Experti ai Bancii Mondiale au realizat un studiu privind impactul majorarii preturilor la resursele energetice asupra economiei R. Moldova, care a fost prezentat Guvernului moldovean, pentru elaborarea unor masuri de prevenire a socului produs de preturile la agentii energetici asupra populatiei.

Dejan Ostojic, specialist superior in domeniul energetic al Bancii Mondiale, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca “Moldova are in fata sa sarcina de a-si reduce gradul de vulnerabilitate energetica prin ameliorarea eficientei energetice, reducerea pierderilor de energie si dezvoltarea propriului potential energetic”.

Totodata, el a afirmat ca Guvernular trebui sa creeze un climat investional favorabil pentru potentiali investitori in sectorul energetic, care ar putea ameliora eficienta energetica a R.Moldova.

Sursa citata a mai precizat ca desi cresterea preturilor la gazele naturale este inevitabila, “un plus pentru Republica Moldova este cresterea treptata a acestora, negociata pentru a evita socul asupra populatiei”.

Edward Brown, seful Misiunii Bancii Mondiale in R. Moldova, a mentionat, in cadrul conferintei, ca Banca Mondiala, impreuna cu alti donatori precum Guvernele Marii Britanii, Olandei si Suediei, precum si Uniunea Europeana, intentioneaza sa acorde tarii noastre sustinere in acest domeniu, dupa ce Chisinaul va semna programul de cooperare financiara cu Fondul Monetar International.

Amintim ca, negocierile moldo-ruse privind conditiile de livrare a gazelor naturale, s-au incheiat cu semnarea unui acord in care se pastreaza tariful de 110 USD pentru o mie de metri cubi de gaze, insa valabilitatea contractului, incheiat la finele lunii martie curent, este de numai trei luni. Anterior, Federatia Rusa a anuntat ca va exporta in Republica Moldova gaze naturale la pretul de 160 USD pentru o mie de metri cubi. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare