De Mariana Nicolaev/ Chișinău / Moldova.ORG / — Banca Centrală Europeană (BCE) a crescut ratele la dobândă până la 1,5%, anterior, acestea constituiau 1,25 la sută.
S-a mers la această reformă, pentru a „răci” inflaţia din cele 17 naţiuni ale zonei euro.
Creşterea a fost aşteptată, o dată ce preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet a indicat luna trecută că o astfel de modificare, a fost prevăzută.
În ciuda problemelor legate de criza datoriilor cu care se confruntă câteva ţări mai mici din zona euro, BCE este îngrijorată de supraâncălzirea economiilor, aşa cum se întâmplă cu Germania, de exemplu.
Inflaţia din zona euro este de 2,7%, depăşind în acest fel ţinta Băncii Europene, care era puţin sub 2 la sută.
Luna trecută, oficialul Trichet, a declarat că BCE va păstra "vigilenţă puternică" asupra inflaţiei – primită ca un semnal, de pe pieţele financiare.
Rolul principal al băncii, este de a menţine inflaţia scăzută şi de a stabili ratele de dobândă pentru cele 17 ţări care folosesc moneda unică europeană.
Există însă temeri, că ratele de creştere a dobânzilor, vor majora costurile împrumuturilor, adăugând la presiunea din sectorul economic exercitată asupra unor ţări, cum ar fi Grecia şi Portugalia.
Creşterea ratei, se aşteptat că va consolida moneda euro faţă de lira sterlină.