BAC 2011: Elevilor le este frică să denunţe corupţia

Chişinău / Moldova.ORG/ — Liceenii au intrat în febra examenelor de BAC. Aceştia s-au familiarizat, deja, cu modul în care se petrec probele, dat fiind faptul că ieri a avut loc primul examen, susţinut la limba română.

Contactată telefonic, Vicedirectorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare a Ministerului Educaţiei, Doamna Valentina Miron a declarat că “examenele s-au desfăşurat în limite normale, nu au fost înregistrate sesizări din teritoriu. Ieri dimineaţă toată lumea a început, la timp, proba. Încălcări de regulament nu au fost înregistrate. 60 de delegaţi ai Ministerului de Educaţie au monitorizat desfăşurarea probelor în 58 de centre de BAC”, a declarat doamna Miron, adăugând că “Comisia Republicană de Examinare primeşte lucrările de la Comisiile raionale pentru ca acestea să fie verificate, rezultatele urmând să fie anunţate la sfârşitul sesiunii de bacalaureat”.

Totodată, anul acesta au fost aplicate un şir de măsuri pentru a combate corupţia la examenele de BAC, prezentă în instituţiile de învăţământ. Pentru aceasta, Centrul de Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei au lansat o linie telefonică fiebinte la care vor putea fi făcute sesizări de încălcare a regulamentului de examinare. Anterior, ofiţerii anticorupţie au avertizat că vor interveni doar în cazul în care vor fi sesizări din teritoriu, aceştia monitorizând situaţia din oficiu, şi nu pe teren.

Purtătorul de cuvânt al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Doamna Angela Starinschi, a declarat că “pe parcursul probei de ieri au fost sesizate doar două apeluri telefonice. În primul caz, era vorba despre un eveniment post factum care, din păcate, va fi greu de documentat, însă persoana va fi gata să depună mărturii şi se va deschide un dosar. Potrivit informatorilor noştri, au fost mai multe cazuri de corupţie, fiind estorcate sume mari de bani, însă, cu părere de rău, persoanele care au făcut sesizări nu doresc să colaboreze cu ofiţerii, astfel neputând fi declanşată o anchetă cu privire la acestea. Ofiţerii s-au ocupat de monitorizarea examenelor în cadrul Centrului şi nu este vorba despre deplasarea propriu-zisă în teritoriu, care este misiunea Ministerului Educaţiei”.

De menţionat că ofiţerii anticorupţie solicită celor care vor reclama cazuri de luare de mită în cadrul examenelor de BAC să coopereze cu ofiţerii anticorupţie în vederea probării faptelor denunţate. Acest lucru este posibil prin depunerea unei cereri scrise.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.