Igor Velcev nu intenţionează să apeleze la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în legătură cu întreţinerea sa nelegitimă în arest timp de un an şi jumătate. Acest fapt l-a comunicat miercuri agenţiei NOVOSTI-MOLDOVA avocatul Victor Chilat, comentînd comunicatele apărute în diverse mass-media cum că clientul său, acuzat anterior de asasinarea jurnalistului Ilia Zimin şi achitat de judecată, a făcut recurs la instanţa de la Strasbourg împotriva Guvernului RM.
Avocatul a explicat că "pînă acum nu este pregătită partea motivantă a hotărîrii judecătoreşti. Cum numai vom primi acest document, partea acuzării intenţionează să conteste decizia primei instanţe – judecătoriei orăşeneşti Ocniţa. Fireşte, noi vom susţine verdictul iniţial la Curtea de Apel Bălţi. Aceasta va dura mai mult timp. Doar după trecerea tuturor instanţelor în republică eu intenţionam să-i propun lui Igor Velcev să se adreseze la CEDO. Nu ştiu însă, cum va reacţiona el la aceasta…"
Autorul programului televizat "Profesia – reporter", jurnalistul Ilia Zimin a fost asasinat în propriul apartament din strada Academicianul Koroliov din Moscova în seara zilei de 26 februarie 2006.
Procuratura a intentat un dosar penal conform articolului "cauzarea premeditată a leziunilor corporale grave, soldate cu moarte din culpă".
În cadrul anchetei s-a stabilit că Zimin a făcut cunoştinţă cu Velcev în ajun seara şi l-a invitat la el acasă. Acolo între bărbaţi a avut loc o ceartă şi, în versiunea anchetei, oaspetele nocturn l-a omorît în bătaie pe ziaristul rus, după ce s-a făcut nevăzut.
Peste o lună după incident administraţia NTV a anunţat o recompensă de un milion de ruble pentru informaţia despre suspectatul de asasinarea corespondentului lor. La 23 iunie 2006 Poliţia RM l-a reţinut pe Velcev în oraşul Cahul, unde acesta s-a născut.
De la bun început Velcev nu şi-a recunoscut vina, dar instanţele de judecată i-au prelungit deja de trei ori termenul de arest preventiv.
Iniţial, autorităţile moldoveneşti intenţionau să-l extrădeze pe inculpat în Rusia, dar mai tîrziu au declarat că examinarea dosarului o vor efectua organele de drept ale Moldovei, referindu-se la Convenţia CSI din anul 1993, în corespundere cu care urmărirea penală în caz de crimă se examinează în ţara de baştină a suspectatului.
Judecata a avut loc la Ocniţa, deoarece, în afară de acuzaţia de omorul jurnalistului, lui Velcev i se incrimina trecerea frauduloasă a frontierei Moldovei anume în acest raion al republicii.
Traducere de S.Scoarţă // "Noutati – Moldova"