Avionul care zboară non-stop, construit de un student din Republica Moldova

Un aeromodel autonom, alimentat cu baterii solare şi care poate zbura non-stop, a fost construit la Craiova. Proiectul îi aparţine unui student al Facultăţii de Inginerie Electrică careeste originar din Republica Moldova.

După absolvire, lucrarea tânărului va rămâne în posesia Universităţii care va folosi aparatul de zbor în misiuni de supraveghere. Aeromodelul este la fel de uşor de mânuit ca o dronă şi are ataşată o cameră video, scrie Digi24.ro.

Artur Creţu a relatat că atunci când profesorul îndrumător i-a propus să realizeze un aeromodel complet autonom pentru lucrarea de licenţă, nu a avut niciun dubiu: ştia că va reuşi.

După mai mult de un an de muncă, avionul este acum gata. Are o anvergură a aripilor de aproape 4 metri şi, cel mai important, poate zbura non-stop.

Liviu Dincă, profesor îndrumător: “Ar putea să aibă aplicaţii de supraveghere, deci noi am conceput-o ca fiind o lucrare pentru supravegherea arealelor naturale protejate unde influenţa omului trebuie să fie cât mai scăzută. Aparatul de zbor este electric, foarte silenţios deci nu se pune problema să sperii animalele sau păsările“.

Avionul, unic în România, va rămâne în dotarea laboratorului facultăţii de la Craiova. Proiectul a costat aproape 5000 de lei, iar banii au fost strânşi din diferite sponsorizări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.