Autorităţile de la Chişinău mizează pe sporirea investiţiilor străine

Reprezentanţii Consiliului Economic pe lângă premier (CE) au declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Republica Moldova înregistrează progrese la capitolul investiţii străine. În opinia lor, acest fapt se datorează, în mare parte, faptului că, începând cu anul 2007, hotarul Uniunii Europene va ajunge la frontiera de vest a Republicii Moldova.

De menţionat că Republica Moldova atrage din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri din Uniunea Europeană, în special, din România şi Italia. Reprezentanţii consiliului au declarat că investiţiile străine în economia naţională au constituit, în perioada 2004-2005, circa 1,1 miliarde de dolari. Totodată, anul acesta, a fost semnat un acord de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional, în cadrul căruia a fost negociat şi aprobat un memorandum de cooperare pentru anul 2007. Guvernul a mai semnat, în această perioadă, un acord şi cu Banca Europeană pentru Investiţii şi Fondul European pentru Investiţii. Astfel, potrivit reprezentanţilor CE, aceste acorduri deschid perspective pentru atragerea investiţiilor străine. De asemenea, Guvernul a elaborat „Strategia de atragere a investiţiilor”, calculată pe un termen mediu, până în anul 2015. Aceasta prevede asigurarea unui cadru legislativ favorabil, precum şi garantarea securităţii investiţiilor.

Pentru perioada ianuarie-februarie 2007, CE a pregăteşte desfăşurarea unui business-forum pe tema „Cooperarea businessului cu statul în vederea asigurării concurenţei”. În cadrul acestui forum vor fi analizate oportunităţile economice precum şi posibilităţile de eficientizare a comunicării dintre agenţii economici şi structurile guvernamentale. De asemenea, ca şi în cadrul forumului precedent, participanţii vor elabora un set de propuneri Guvernului în vederea ameliorării climatului investiţional din Republica Moldova.

În cadrul forumului din 30 septembrie 2005, comunitatea oamenilor de afaceri a elaborat un set de 90 de propuneri, legate de eficientizarea activităţii businessului. O parte din aceste propuneri şi-a găsit finalizare printr-o serie de proiecte de acte legislative şi normative aflate în curs de elaborare sau deja aprobate.

Potrivit antreprenorilor şi reprezentanţilor structurilor de stat, forumul a constituit o pistă pentru o comunicare transparentă şi a devenit un impuls în vederea stabilirii unui dialog permanent între oamenii de afaceri şi autorităţile Republicii Moldova. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare