Au fost desemnați jurnaliștii anului 2018

Cei mai buni jurnaliști ai anului 2018 au fost premiați în cadrul celei de-a 24 -a ediții a Galei Anuale a Clubului de Presă. În cadrul acestei ediții au fost oferite nouă premii la șase categorii. De asemenea, au fost acordate și șase premii speciale.

La categoria Emisiune TV/Radio, câștigătoare au fost desemnate jurnalistele Natalia Sergheev de la Radio Europa Liberă și Marina Ciobanu și Viorica Tataru de la publicația „Ziarul de Gardă”.

Premiul pentru fotojurnalism au fost acordat lui Andrei Mardari, Agenția „Moldpres” și Nadejdei Roșcovanu, ziarul „Jurnal de Chișinău”.

Investigația anului a fost desemnată „Paradisul Oligarhului”, realizată de jurnaliștii Nicolae Cușchevici, Liuba Șevciuc, Olga Ceaglei, RISE Moldova.

Premiile la categoria Longread au fost ridicate de Polina Cupcea, „Oameni și Kilometri” și redacția NewsMaker.

La categoria Reportaj TV, premiul i-a revenit Stelei Dănilă, TVR Moldova, iar la categoria Presa scrisă – Tatianei Mitrofan, ziarul „Observatorul de Nord” .

În cadrul galei au fost oferite și șase premii speciale.

Evoluția anului – TV8

Speranța anului – Iurie Rotaru, ziarul SP, Bălți

Cel mai bun vlog/blog – Alina Andronache, Vlogul unei Mame Feministe

Cea mai bună reflectare a realităților din regiunile R. Moldova de către presa locală – portalul Nokta.md

Cel mai bun proiect media – TVR Moldova, campania „Generația Unirii”

Premiul de excelență – Tudor Iașcenco, ziarul „Cuvântul”.

În cadrul Galei a fost înmânat și Premiul Național de Etică și Deontologie Profesională Jurnalistică, oferit de Consiliul de Presă, care în acest an i-a revenit Ziarului „SP” de la Bălți.

Gala „Topul Jurnaliștii anului ” se organizează anual, începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de presă din Chișinău.

Scopul principal al acestei acțiuni, care se înscrie în obiectivul de a contribui la consolidarea jurnalismului profesionist, este de a sprijini și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face o presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.