„Au aruncat disperați bancnotele prin echipajele de patrulare”. INP a relatat cum șoferii oferă mită polițiștilor

PE SCURT

Deși au fost avertizați despre consecințele oferirii de mită, șoferii continuă să ofere bani polițiștilor de patrulare în schimbul ignorării încălcărilor. Inspectoratul Național de Patrulare a relatat mai multe cazuri, produse în aceeași zi, în care conducătorii auto au încercat să mituiască polițiștii de patrulare.

În toate cazurile, șoferii rugau agenții „să închidă ochii” la încălcarile lor și lăsau banii în diferite locuri ale ehipajelor de poliție. Sumele oferite variau între 150 lei și 400 de lei.

PE LUNG

Primul caz a avut loc ieri dimineață, în municipiul Bălți, pe str.Kiev, unde inspectorii de patrulare au sancționat șoferul unui automobil de marcă Toyota pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Tânărul de 20 de ani, din satul Ciolacu-Nou, raionul Fălești, a încercat să scape de sancțiune oferindu-i ofițerului de patrulare 200 de lei. Deși a fost avertizat că este pasibil de răspundere penală pentru acest fapt a lăsat bancnotele în torpedoul automobilului.

Șase ore mai târziu, același scenariu a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, unde polițistul de patrulare a observat cum bărbatul de la volanul unui Ford Transit se deplasa cu mai mulți pasageri decât îi permite caracteristica tehnică a autovehiculului. Șoferul de 39 de ani l-a rugat pe polițist „să se rezolve cazul pe cale amiabilă” propunându-i 150 de lei. Deși polițistul a refuzat să ia banii, bărbatul a lăsat bancnotele pe bancheta din spate a echipajului de patrulare.

Iar la nicio oră de la acest caz, la intersecția străzilor A. Pușkin și Columna din Chișinău, o tânără de 29 de ani, la volanul unei mașini de marcă Dacia a ignorat cerințele indicatorului „sens unic de deplasare” și urma să fie sancționată. Doar că pentru a nu primi amenda, aceasta i-a propus inspectorului de patrulare 200 de lei și să-și continuă drumul. Chiar dacă a fost avertizată despre consecințe, șoferița a pus sursele bănești lângă mecanismul de schimbare a vitezei din mașina poliției.

La scurt timp, în raionul Orhei, un bărbat de 65 de ani, la volanul unui Mercedes, depășind limita de viteză, a încercat să corupă inspectorul de patrulare care-i întocmea procesul-verbal – cu 400 de lei. Acesta a ignorat aceeași avertizare despre mită și a lăsat banii pe bancheta din față a echipajului poliției de patrulare.

Practic în același timp, în Telenești, pentru depășirea limitei de viteză, un alt bărbat a încercat să scape de amendă și puncte de penalizare. Individul de 30 de ani i-a propus ofițerului de patrulare „să închidă ochii” la încălcarea lui, propunându-i 200 de lei. De această dată, banii au fost aruncați în buzunarul ușii din dreapta.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.