Connect with us

Social

Atenție! Cod Galben de caniculă

Publicat

pe

PE SCURT

Serviciul Hidrometerologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă. Avertizarea este valabilă pentru zilele de 1 iulie și 2 iulie.

„Pe data 1 și 2 iulie pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33- 35°C”, se arată în averizarea meteorologiilor.

PE LUNG

Potrivit prognozei SHS, în partea de nord a țării în această perioadă se vor înregistra +28..+31 grade, în centrul țării – +30..+33 grade, iar la sud – +31..+34 grade.

Miercuri, la nord și centru sunt prognozate ploi cu descărcări electrice.

Social

Primul microbuz adaptat pentru copiii cu nevoi speciale a ajuns la Casa Comunitară din Chișinău

Publicat

pe

De către

Kaufland Moldova a donat Casei Comunitare din Chișinău un microbuz dotat și utilat pentru copii cu nevoi speciale din cadrul serviciului social „Casa Comunitară” din Capitală. Acțiunea a avut loc, pe 17 iunie, la inițiativa CCF/HHC Moldova.

Astfel, începând de astăzi, Casa Comunitară va dispune de transport personal, dotat și utilat conform necesităților speciale ale copiilor pentru a se deplasa mai ușor la serviciile medicale și de reabilitare, în parcuri și la evenimente publice.

Această achiziție a fost posibilă grație parteneriatului de trei ani între CCF/HHC Moldova și Kaufland, una dintre companiile de top ce implementează politici de responsabilitate social-corporativă.

Anna Katharina Scheidereiter, CSR manager Kaufland România și Republica Moldova a menționat: „Este important ca prin acțiunile de Responsabilitate Socială, companiile să își asume angajamente în fața comunităților în care activează. La Kaufland, credem că implicarea face diferența. Toate proiectele, pe care le susținem, au misiunea de a schimba spre bine comunitățile și lumea din jurul nostru. Sunt onorată să fiu prezentă la acest eveniment, bucuria din ochii copiilor și a personalului, este cea mai prețioasă apreciere a lucrului nostru. Prin implicarea Kaufland, în parteneriat cu CCF/HHC Moldova, copiii de la „Casa Comunitară” din Chișinău vor putea, de astăzi, să exploreze lumea din jurul lor, în confort și siguranță.”

În baza acordului de colaborare între CCF/HHC Moldova și Autoritatea Publică Locală, transportul este transmis oficial în gestiunea Direcției Municipale pentru protecția Drepturilor Copilului, Chișinău, în jurisdicția căreia se află și serviciul Casa Comunitară.

Casa Comunitară pentru copii cu dizabilități din Chişinău a fost construită și dezvoltată cu susținerea financiară a Fundației Hope and Homes for Children și CCF Moldova în 2015. Ulterior, serviciul  a fost preluat de Direcția Protecția Copilului asigurând durabilitate și buna funcționare. Aici, 11 copii au parte de atenție individualizată, terapii și îngrijire în cele mai bune condiţii şi de tot ceea ce le-a lipsit în serviciul rezidenţial. Serviciul asigură o atmosferă armonioasă, într-un mediu de viaţă apropiat celui familial, pentru o perioadă determinată de timp. Dizabilitățile copiilor îi fac dependenți de sprijinul și prezența constantă a adultului. Din acest motiv, deplasarea lor în afara casei, la distanțe mai mari, era practic imposibilă, iar în caz de urgență făceau apel la ambulanță sau la serviciul de taxi, care nu era adaptat.

Liliana Rotaru, Președintele CCF/HHC Moldova susține:

„Acest transport va lărgi orizontul geografic pentru copiii din casa comunitară. În ciuda condițiilor bune din casă și din curte, pentru acești copii și adolescenți e important să vadă viața din afara casei – oameni noi, locuri deosebite, să aibă experiențe inedite. Anul acesta sperăm că microbuzul adaptat va aduce la maratonul din septembrie nu doar participanții de anul trecut – 2 băieți din casă – dar și suporterii, care se vor bucura de spiritul din centrul orașului.”

Veronica Andronachi, manager serviciul Casa Comunitară: „Cu siguranță, deja ne putem planifica activitățile, de care până acum am fost privați anume din cauza transportului. Deși aveam invitații la Gradina Zoologică, sau chiar aveam indicațiile kinetoterapeutului pentru activitățile de călărit, era o adevărată provocare să ne gândim cum să reușim acestea. Cu sprijinul Kaufland și a partenerilor noștri, CCF/HHC Moldova, copiii noștri vor avea parte de noi experiențe și descoperiri, care vor contribui la menținerea, iar în unele situații și îmbunătățirea dezvoltării potențialului lor.”

Precizăm că, în 2018, Kaufland a alocat 60 de mii de euro pentru construirea primului centru maternal din Anenii Noi, care oferă suport și găzduire temporară mamelor cu copii aflate în dificultate. Noul serviciu social a devenit funcțional la inițiativa CCF/HHC Moldova.

Citește mai departe

Social

Expert străin despre migrația din R. Moldova: „Pentru prima dată avem informații credibile”

Publicat

pe

De către

Pe scurt

În R. Moldova locuiesc 2,6 milioane de oameni, potrivit celor mai noi date furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, se înregistrează o descreștere a populației cu aproximativ 190 de mii de persoane, față de datele recensământului din 2014.

Totodată, în 2017, circa 160 mii de moldoveni au părăsit țara, iar 110 mii au revenit în țară. Într-un interviu pentru moldova.org, expertul internațional Eliahu Ben-Mosche, doctor în științe statistice și demografice, a explicat prin ce metode a fost recalculat numărul populației și cum vor influența noile informații indicatorii economici și demografici din țara noastră.

Pe lung

Estimarea numărului populației pentru anii 2014-2019 are la bază o formulă simplă. „Se ia numărul populației înregistrat la începutul anului sau cifrele de la ultimul recensământ, se adaugă numărul nașterilor, se scade numărul deceselor și se adaugă cifra migrației nete pentru perioada unui an”, explică Eliahu Ben-Mosche.

  • Migrația netă este diferența dintre numărul imigranților și numărul emigranților înregistrat într-un an

„Aceasta a constituit cea mai delicată întrebare: Cum calculăm numărul celor care părăsesc țara? Până acum, migrația a fost calculată în baza mărturiilor cetățenilor care anunțau autoritățile că pleacă din țară. Dar puțin cetățeni fac acest lucru. De această dată, pentru a calcula numărul cetățenilor care părăsesc țara s-au luat ca bază datele privind traversările frontierei de stat de către persoanele fizice. Datele au fost oferite de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, lămurește expertul internațional.

Eliahu Ben-Mosche, doctor în științe statistice și demografice

Câți moldoveni traversează anual granița

Potrivit acestuia, anual, aproximativ două milioane de moldoveni traversează granița. „Unii dintre ei o fac o singură dată pe an, iar alții de mai mult de 100 de ori pe an. Probabil sunt cei care locuiesc aproape de frontieră și ies din țară pentru cumpărături sau alte scopuri și revin repede acasă, în aceeași zi”, punctează Eliahu Ben-Mosche.

Astfel, numărul migranților a fost estimat în baza traversărilor frontierei de stat de către persoanele fizice, la nivel individual, utilizând următoarele definiții:

  • Imigrant – persoana care a intrat în R. Moldova și a locuit în țară cel puțin 9 luni în următorul an de zile după ce a locuit în străinătate cel puțin 9 luni în anul precedent.
  • Emigrant – persoana care a ieșit din țară, a locuit în străinătate cel puțin 9 luni cumulativ în următorul an, după ce a trăit în R. Moldova cel puțin 9 luni în anul precedent.

„Așadar, utilizând aceste definiții și ghidându-ne de cifrele oferite de Poliția de frontieră, am putut să determinăm exact cât timp petrec moldovenii peste hotare. Eu urmăresc datele statistice din Moldova din anul 2004 și acum este pentru prima dată când avem date solide și sigure legate de migrație”, spune Eliahu Ben-Mosche.

„Pentru stabilirea numărului migranților nu este important câți au plecat și câți au revenit, dar care este diferența între aceste două categorii, pentru că numărul populației se va schimba în funcție de migrația netă. Dacă 100 de oameni au ieșit din țară și 100 au intrat, atunci numărul populației nu este afectat. Așa că noi suntem interesați anume de migrația netă”, subliniază expertul.

Noua metodă de calculare a nașterilor

Acesta susține că migrația ar putea deveni o oportunitate uriașă de dezvoltare pentru R. Moldova. „Moldovenii care ajung să locuiască în alte țări sunt expuși la culturi noi, la alte moduri de viață. Este un proces răspândit. Astăzi, poți munci de la distanță, poți lucra peste hotare, apoi te poți întoarce. Ar putea fi o oportunitate mare pentru viitorul țării”, crede demograful.

Acesta susține că au fost corectate informațiile obținute la Recensământul din 2014, întrucât a fost unul cu multe probleme.

„Din fericire, s-au putut corecta datele și am putut să estimăm numărul populației și am obținut cifre sigure, de încredere. S-au îmbunătățit calculele privind numărul nașterilor și numărul decedaților. Am trecut de la conceptul dății în care se raportează decesul unei persoane la data în care a avut loc decesul, pentru că se întâmplă ca familiile să raporteze decesul mai târziu. Statistica nu s-a schimbat fundamental, dar este mult mai credibilă. În cazul nașterilor, de asemenea, s-a perfecționat statistica, întrucât am luat în considerație și actele de naștere transcrise. Multe femei moldovence, din diferite motive, preferă să perfecteze mai întâi un certificat de naștere într-o ambasadă străină, apoi să raporteze nașterea autorităților din R. Moldova. Astfel, luând în calcul și numărul actelor de naștere transcrise, numărul general al nașterilor a crescut cu 5%”, explică doctorul în științe statistice și demografice.

Cercetările BNS trebuie să fie înnoite

O dată cu revizuirea numărului populației se schimbă și indicatorii demografici și economici ai țării. „Este destul de complicat să estimăm cum se vor schimba indicatorii economici. Evident că va crește PIB-ul pe cap de locuitor, pentru că am aflat numărul real al cetățenilor și acesta este mai mic decât estimările precedente. În continuare BNS va trebui să înnoiască toată sistemele lor. Toate sondajele și cercetările trebuie să fie recântărite. Este un proces destul de lung care ar putea dura luni sau chiar ani”, precizează expertul.

În urma noilor calcule s-a dovedit că rata fertilității în R. Moldova nu este atât de mică pe cât se credea. „Eu, cel puțin, nu sunt îngrijorat la acest capitol. Rata fertilității în Moldova este printre cele mai mari din Europa, mai ridicată decât în Germania, Italia, Spania, Portugalia”, lămurește demograful.

Procesul de revizuire a numărului populației a fost desfășurat de Biroul Național de Statistică, în cadrul proiectului comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Național”, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Citește mai departe

Social

Ministrul Apărării Pavel Voicu s-a aflat într-o vizită de lucru în SUA

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ministrul Apărării Pavel Voicu s-a aflat în perioada 15-18 iulie, într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii. Oficialul a fost însoţit de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

În SUA, ministrul Voicu a participat la Ziua Vizitatorilor Distinşi, desfăşurată în cadrul exerciţiului „Agile Hunter 2019”, la care sunt detaşaţi peste 100 de militari ai Armatei Naţionale.

PE LUNG

Pavel Voicu, împreună cu oficiali militari şi civili americani, a urmărit modul în care contingentele implicate au îndeplinit executarea misiunilor planificate în scenariul exerciţiului.

Ministrul Apărării a apreciat prestaţia ofiţerilor şi subofiţerilor moldoveni, menţionând importanţa pregătirii acestora în contextul profesionalizării instituţiei de apărare şi dezvoltării capabilităţilor Armatei Naţionale.

În cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu comandantul Centrului Naţional de Instruire Fort Irwin, general Jeff Broadwater şi comandantul brigăzii 30 de blindate, general Scott Woodward, Pavel Voicu a specificat că Republica Moldova şi-a asumat angajamente de a contribui la securitatea globală, iar acest obiectiv poate fi realizat doar cu militari profesionişti, antrenaţi într-un mediu internaţional.

Ministrul Apărării a mulţumit părţii americane pentru oportunitatea de a instrui contingentul de militari moldoveni în cadrul exerciţiului „Agile Hunter”, dar şi în cadrul altor activităţi comune, care au ca finalitate modernizarea Armatei Naţionale.

De notat că exerciţiul „Agile Hunter 2019” are loc în perioada 28 iunie – 19 iulie curent, la Centrul de instruire Fort Irwin, California.

Scopul exerciţiului este sporirea nivelului de interoperabilitate între subunităţile Armatei Naţionale şi Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, consolidarea capacităţilor de apărare, precum şi pregătirea militarilor moldoveni pentru misiuni de menţinere a păcii.

Participarea militarilor moldoveni la instruirea din SUA este prevăzută în Planul de activitate externă al Ministerului Apărării și Armatei Naţionale pentru anul 2019.

„Agile Hunter”, realizat prin intermediul Programului de parteneriat cu Garda Naţională a Carolinei de Nord, se desfăşoară al patrulea an consecutiv. Primele două ediţii au avut loc în Republica Moldova, iar anul trecut el a fost organizat la Fort Bliss, Texas, în perioada 10-28 august.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică34 de minute în urmă

Maia Sandu: Un grup criminal încearcă să privatizeze sanatoriul „Zolotaia Niva” din Sergheevca. Cine ar sta în spate

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că un grup criminal organizat încearcă să privatizeze ilegal sanatoriul „Zolotaia Niva”...

Externe2 ore în urmă

Prima femeie numită în fruntea Comisiei Europene

PE SCURT Membrii Comisiei Europene și-au ales noul președinte. Este vorba despre Ursula von der Leyen, prima femeie care ajunge...

Politică2 ore în urmă

Filip a renunțat la șefia fracțiunii PDM din Parlament. Diacov îi va lua locul

PE SCURT Fracţiunea Partidului Democrat (PDM) în Parlament va fi condusă de preşedintele de onoare al partidului Dumitru Diacov. Decizia...

Politică3 ore în urmă

Rosian Vasiloi, noul șef al Poliției de Frontieră. „ Vom readuce Poliția de Frontieră în rândul instituțiilor care servește cetățeanul”

PE SCURT Rosian Vasiloi a fost numit șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Candidatura sa a fost aprobată...

Social3 ore în urmă

Primul microbuz adaptat pentru copiii cu nevoi speciale a ajuns la Casa Comunitară din Chișinău

Kaufland Moldova a donat Casei Comunitare din Chișinău un microbuz dotat și utilat pentru copii cu nevoi speciale din cadrul...

Social4 ore în urmă

Expert străin despre migrația din R. Moldova: „Pentru prima dată avem informații credibile”

Pe scurt În R. Moldova locuiesc 2,6 milioane de oameni, potrivit celor mai noi date furnizate de Biroul Național de...

Politică4 ore în urmă

Maia Sandu s-a întâlnit cu ambasadorii UE. „Suntem determinați să facem reforme în folosul cetățenilor”

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu împreună cu noul Cabinet de miniștri au avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victorie categorică. Irina Vlah a fost realeasă în funcția de bașcan al Găgăuziei cu peste 90% din voturile alegătorilor

PE SCURT Irina Vlah a fost realeasă în funcția de başcan al Găgăuziei. Potrivit datelor preliminare, anunţate de Biroul electoral...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Un candidat din Găgăuzia a fost scos din cursa electorală a doua oară

PE SCURT Vasilii Aladov, candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, a fost eliminat pentru a doua oară din...

Alegeri1 lună în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

Alegeri1 lună în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 luni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 luni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri2 luni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Advertisement

Opinii

iulie 2019
L Ma Mi J V S D
« iun.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com