Ataşaţii militari acreditaţi în Republica Moldova s-au reunit la Ministerul Apărării

Reuniunea anuală a ataşaţilor militari acreditaţi în Republica Moldova a avut loc astăzi la Ministerul Apărării. În cadrul evenimentului, a fost abordată cooperarea externă pe dimensiunea apărării din anul curent.

În prezent, în Republica Moldova sunt acreditaţi 29 ataşaţi militari. Cinci state – România, SUA, Federaţia Rusă, Polonia şi Ucraina – au diplomaţi militari cu sediul la Chişinău, iar restul – cu sediul la Bucureşti, Kiev, Belgia şi Regatul Ţărilor de Jos.

La reuniune, ministrul Apărării Eugen Sturza a menţionat că prin intermediul proiectelor şi iniţiativelor comune au fost consolidate capabilităţile militare ale Armatei Naţionale pe domenii cheie cum ar fi sistemul de învăţământ militar, instruirea, personalul, resursele tehnico-materiale şi infrastructura.

“Datorită dumneavoastră, cei care sunteţi mesagerii armatelor pe care le reprezentaţi, am reuşit să menţinem şi în acest an relaţii bune de colaborare cu partenerii noştri”, a spus Eugen Sturza.

Locotenent-colonelul Tatiana Ionel, şefa Direcţiei Cooperare Internaţională a trecut în revistă principalele acţiuni desfăşurate pe dimensiunea externă, care au avut ca obiectiv realizarea şi promovarea reformelor sectorului de apărare şi sporirea imaginii instituţiei militare la nivel internaţional.

Astfel, Tatiana Ionel s-a referit la colaborarea cu Uniunea Europeană, NATO, OSCE, în cadrul unor proiecte, cum ar fi: implementarea pachetului Iniţiativei de Dezvoltare a Capabilităţilor de Apărare (DCBI), participarea militarilor Armatei Naţionale la operaţiuni de menţinere a păcii (KFOR şi misiuni cu mandat ONU) şi activităţile desfăşurate în cadrul Proiectului “Managementul stocurilor de armament şi muniţii”, implementat cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

De asemenea, locotenent-colonelul Ionel a menţionat contribuţia armatelor partenere, prin proiecte comune, la consolidarea sistemului de apărare. Este vorba de activităţi de instruire, asistenţă logistică şi participare la exerciţii multinaţionale.

Potrivit Tatianei Ionel, pentru anul 2018, acţiunile principale ale Ministerului Apărării vor fi direcţionate spre perfecţionarea cadrului politico-strategic în domeniul apărării naţionale şi consolidarea cadrului legal şi instituţional, dezvoltarea relaţiilor de cooperare internaţională în domeniul apărării, în plan bilateral şi multinaţional, dar şi sporirea contribuţiei Armatei Naţionale la stabilitatea regională şi internaţională.

Preşedintele Asociaţiei Ataşaţilor Militari acreditaţi în Republica Moldova, locotenent-colonelul Jeffrey Alan Muir, a apreciat disponibilitatea Ministerului Apărării de a informa diplomaţii militari despre priorităţile instituţiei pentru anul 2018 pe segmentul de responsabilitate, ceea ce va contribui la identificarea unor oportunităţi de consolidare a cooperării în domeniu.   

Reuniunea ataşaţilor militari, organizată de Ministerul Apărării, are loc anual. Evenimentul are drept scop familiarizarea corpului de ataşaţi militari cu stadiul actual de dezvoltare a Armatei Naţionale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.