ASP a contracarat numeroase cazuri de utilizare a identităților false. Încălcările – comise de către gemeni sau frați și surori

Agenția Servicii Publice îndeamnă cetățenii să nu recurgă la metode frauduloase pentru perfectarea actelor de identitate sau susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere. Datele statistice arată că cel mai des încălcările sunt comise de către gemeni sau frați și surori care seamănă între ei.

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anilor 2017-2018, au fost depistate peste 460 de cazuri suspecte de fraudă. În 270 de cazuri s-a confirmat falsificarea actelor de identitate. În peste 220 de cazuri dintre acestea au fost deja finalizate investigațiile interne, iar materialele au fost transmise organelor de drept.

De asemenea, angajații ASP au identificat 55 de persoane care au încercat să obțină permis de conducere pentru altcineva. În urma verificărilor, 27 de dosare au fost deja expediate organelor de drept. În unele situații s-a constatat că solicitanții nu se aflau în țară.

Agenţia Servicii Publice a precizat că deține un Sistem de recunoaștere facială care este integrat cu Registrul de stat al populației. În cazul depistării unor cazuri suspecte, sistemul emite o alertă.

Dacă în urma verificării se constată cazuri de fraudă, dosarele sunt remise organelor de drept pentru examinare în conformitate cu legislaţia penală a Republicii Moldova.

Agenția Servicii Publice este succesorul de drept al fostei Întreprinderi de Stat „CRIS „Registru”, care în anul 2017 a implementat Sistemul de recunoaștere facială (FRS).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.