Aproximativ 1,3 miliarde lei – mita plătită în 2014 de cetăţeni şi businessmeni în Moldova!

Reprezentanţii gospodăriilor casnice au achitat mită în anul 2014 în valoare de aproximativ 899 mil. lei, iar oamenii de afaceri au achitat mită în valoare totală de 387 mil. lei.

Cel puţin asta arată o cercetare sociologică privind corupţia în Republica Moldova, realizată şi prezentată astăzi de Transparency International-Moldova (TI-Moldova) .

Potrivit analizei, valoarea mitei plătite de reprezentanţii gospodăriilor casnice a sporit comparativ cu anul 2012 cu aproape 6 %, în timp ce cea achitată de businessmeni este în scădere cu 10% comparativ cu 2012.

În 2014, reprezentanţii gospodăriilor casnice au plătit neoficial cel mai mult în instituţiile medicale (372mil. lei), instituţiile de învăţământ (83,8 mil. lei) şi poliţie (72,2 mil. lei).

În schimb, oamenii de afaceri au plătit neoficial cel mai mult în instanţele de judecată (53 mil. lei), vamă (50,2 mil. lei) şi inspectatele fiscale (49,4 mil. lei).

Mita medie plătită de reprezentanţii gospodăriilor casnice variază în funcţie de domeniu, cea mai mare fiind achitată în Procuratură -2.780 de lei şi instanţele de judecată – 2.120 de lei.

Oamenii de afaceri au dat cele mai mari mite în instanţele de judecată – 8.809 de lei, pentru a câştiga achiziţiile publice – 7.000 de lei şi în birourile de avocaţi – 4.075 lei.

Moldova.ORG precizează că cercetarea sociologică efectuată în colaborare cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing “CBS-AXA”, a avut drept scop analiza percepţiilor şi experienţelor reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi oamenilor de afaceri privind corupţia în Republica Moldova.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1106 persoane în vârstă de la 18 ani şi mai mult, în cazul gospodăriilor casnice şi 457 de unităţi de business. Eroarea maximă de este de +2,9% pentru gospodăriile casnice şi +4,4% – pentru unităţile de business.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare