În anul trecut, 3929 de persoane din Republica Moldova s-au tratat de hepatita virală B, C și D

3929 de persoane din Republica Moldova au fost tratate de hepatita B, C și D în anul 2018, iar alți 2353 de pacienți continuă tratamentul antiviral, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În total, 16.616 pacienți s-au tratat de această maladie, începând cu luna decembrie 2016, odată cu introducerea unei scheme noi de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D.

Potrivit sursei citate, noua schemă de tratament cu preparate de ultimă generație a diminuat esențial costurile pentru preparatele antivirale utilizate și a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de circa 97% pacienți tratați.

Tratamentul este accesibil pentru toți pacienții din toate raioanele și municipiile republicii, inclusiv pentru pacienții din penitenciare. Statisticile medicale arată că, pacientul se tratează cu ajutorul acestor medicamente, în medie, în 8-12 săptămâni. Astfel, durata tratamentului se micșorează esențial. Anterior, aceasta era de un an și cu eficacitate de sub 40%.

În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 25,55 la 100 mii populaţie în anul 1997 până la 0,62 în anul 2018, prin HVC acută de la 6,14 până la 1,04, prin hepatita virală D– de la 1,89 până la 0,07. Totuși aceștia depăşesc indicii ţărilor europene.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei vitale, să se adreseze ACTIV la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate.

O comisia specializată a Ministerului va comunica pacientului decizia privind data inițierii tratamentului antiviral oferit gratuit de către stat și schema de tratament indicată.

Totodată, pentru prevenirea Hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului național de imunizări 2016-2021. Pentru anul 2019 este planificată vaccinarea HVB a 9000 persoane din grupurile de risc.

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Există 5 tipuri de hepatită – A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire.

Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.