AntiTeza: Tiraspolul nu va renunța la „terminalul vamal” instalat în satul Bîcioc

În noiembrie 2017, Republica Moldova și administrația transnistreană au semnat acordul privind deschiderea podului de la Gura Bîcului-Bîcioc. Ambele părți s-au angajat să nu utilizeze podul pentru scopuri militare.

Cu toate acestea, Tiraspolul nu va renunța la „terminalul vamal” instalat în satul Bîcioc și au și mărit efectivul militar al acestuia până la 8 angajați. Astfel, transnistrenii violează principiul de demilitarizare a Zonei de Securitate.

Unul din motivele invocate ar fi respectarea „legislației migraționale” transnistrene. Un alt motiv invocat de transnistreni ar fi contracarea pericolului pe care îl reprezintă poligonul de la Bulboaca. Acesta, în viziunea Tiraspolului, ar încălca principiul de demilitarizare a Zonei de Securitate.

În studiul realizat de IDIS „Viitorul”,  se arată că circa 20,7% din toate cheltuielile din regiunea transnistreană sunt dedicate sectorului de apărare, securității și ordinii publice. Bugetul pe anul 2018 a constituit circa 613.5 milioane de ruble transnistrene, adică aproximativ 591 milioane de lei.

A doua sursă de finanțare ar fi chiar din partea Federației Ruse care, conform estimărilor IDIS „Viitorul”, ar fi de două ori mai mare decât resursele alocate din bugetul regiunii transnistrene.

A treia finanțare este rezultatul „diplomației de caviar” implementată de autoritățile Republicii Moldova. Și anume prin contractele de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan.

Dacă în anul 2016 au fost organizate în total 48 exerciții militare, în anul 2017 au fost confirmate 150, iar în anul 2018 se estimează a fi desfășurate circa 300 de astfel de exerciții.

După părerea experților de la IDIS, în 27 de ani de independență, orice inițiativă de rezolvare a conflictului transnistrean s-a soldat cu eșec. Acest lucru are loc din cauza că până în prezent autoritățile din Republica Moldova nu au o politică instituționalizată pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.