ANSP: În prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova

Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat astăzi că, în prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

Anunțul a fost făcut după ce un accident la Uzina Metalurgică de la Râbnița a stârnit un val de îngrijorări în spațiul public. Aceasta în condițiile în care pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații precum că în urma arderii unor metale s-ar fi emis radiații.

Astfel, ANSP a declarat că monitorizează starea fondului radioactiv în zonele de trai ale populaţiei.

„În acest scop, zilnic se efectuează măsurători dozimetrice ale fondului gama-extern. În ultimele zile, nu au fost înregistrate careva creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului pentru fondul de radiaţii caracteristice teritoriului republicii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, debitul dozei fondului gama este situat în limitele valorilor medii caracteristice teritoriului ţării şi nu depăşeşte valorile admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie. Cerinţe şi Reguli Igienice” (NFRP-2000).

Reamintim că, potrivit informațiilor vehiculate pe rețelele de socializare, în urma accidentului, cuptorul de la uzina metalurgică s-a oprit, după ce dispozitivele ce indicau fondul radioactiv „practic au început a urla”. Mai mult, într-o postare de pe VKontakte se arăta că imediat după incident la fața locului ar fi venit persoane cu măști și în costume de protecție. Angajații ar fi fost obligați să nu divulge informații despre acest caz.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.