""
Connect with us
"
"

Social

Animalele de companie și cele fără stăpân vor fi înregistrate. Când, unde, cum și de ce?

Publicat

pe

PE SCURT

Locuitorii orașului Chișinău, care dețin animale de companie, vor fi obligați să asigure sterilizarea lor, iar, începând cu vârsta de 3 luni a animalului, să le asigure vaccinarea anuală. În plus, proprietarii, ai căror câini, pisici, iepurii și dihori de casă au atins vârsta de 3 luni, vor fi obligați să-i pună la evidență și să-i înregistreze în Baza de Date Electronică Unică.

Totodată, numărul animalele fără adăpost din capitală va fi micșorat printr-un program cu genericul  „Capturare – Sterilizare – Eliberare”, în cadrul căruia acestea vor fi înregistrate în baza de date, vor fi sterilizate, microcipate și apoi eliberate.  Toate aceste acțiuni sunt prevăzute în noul Regulament de întreținere a animalelor de companie și fără stăpân, aprobat la 17 septembrie de Consiliul Municipal Chișinău.

Tot atunci a fost aprobat și un regulament privind capturarea, transportarea, evidenţa şi îngrijirea câinilor şi a pisicilor fără stăpân. La insistența activiștilor civici, cele două documente încă mai urmează a fi îmbunătățite până la finele anului, astfel, încât prevederile acestora să fie implementate începând cu anul 2020.

PE LUNG

Ce prevăd cele două regulamente?

În general, cele două documente stabilesc modul de deținere a animalelor de companie, drepturile și obligațiile persoanelor fizice și juridice față de acestea, dar și modalitățile de gestionare a numărului de animale fără supraveghere și fără stăpân. Pe lângă vaccinarea și sterilizarea obligatorie, documentele prevăd între altele că proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați achită anual impozite speciale, stabilite de CMC.

Potrivit documentului, persoana care deţine animale de companie va fi obligată:

 • să asigure la timp, începând cu vârsta de 3 luni a animalului, vaccinarea anuală obligatorie și măsuri administrative (înregistrare), pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor
 • să asigure în mod obligatoriu, începând cu vârsta de 6 luni, sterilizarea câinilor și pisicilor fără rasă, metişilor și celor fără o valoare genetică. Proprietarii pisicilor și cățeilor nesterilizați achită anual impozite speciale pentru animalele nesterilizate
 • să se asigure că în locurile aglomerate, câinii însoțiți să fie în lesă, iar câinii de rasa specială în lesă şi botniță. Câinele poate umbla fără lesă doar în locurile în care este permis plimbatul liber
 • să strângă dejecțiile fiziologice din urma animalelor sale de companie
 • să transmită animalul unei alte persoane, unui azil pentru animale fără adăpost sau să se adreseze Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie, în cazul imposibilității întreținerii în continuare a animalului
 • persoana care deţine animale de companie va achita taxa pentru deținerea câinilor și pentru pisici, dacă nu sunt sterilizate.

Enlarge

70911592_1301062946731745_6403016104771321856_n
Foto: Fb/ CEST - Centru de sterilizare Chisinau - voluntari

Modul de înregistrare a animalelor de companie

Toți câinii, pisicile, iepurii și dihorii de casă care se află la întreținerea persoanelor fizice sau juridice, indiferent de rasă, la atingerea vârstei de 3 luni, vor fi supuse înregistrării obligatorii prin introducerea informației despre acestea în Baza de Date Electronică Unică de identificare a animalelor din municipiul Chișinău.

Înregistrarea se asigură în baza cererii scrise a proprietarului animalului. Pentru înregistrare, proprietarul animalului de companie are obligația să solicite identificatorului și operatorului Bazei de Date Electronice Unice a animalelor de companie din municipiul Chișinău următoarele:

 • identificarea cu un microcip aprobat, în conformitate cu prezentul Regulament;
 • proceduri obligatorii sanitar veterinare, în conformitate cu prevederile legale;
 • includerea în Registru;
 • emiterea cartelei medicale;

În cazul găsirii unui animal de companie dispărut, persoana care a găsit animalul respectiv este obligată să declare faptul la cel mai apropiat sector de poliție sau la Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie din municipiul Chișinăul, pentru identificarea și notificarea proprietarului.

Toate animalele din aziluri, precum și din punctele de întreținere temporară, în cadrul procedurii de adopție sau în cazul programului „Capturare – Sterilizare – Eliberare”, sunt supuse înregistrării și microcipării în mod obligatoriu.

Programul „Capturare – Sterilizare – Eliberare”

În cadrul programului, animalele fără adăpost vor fi capturate, sterilizate, vaccinate. Acestora li se va pune microcipuri, apoi vor fi eliberate acolo unde au fost prinse.

Mai mult, există posibilitatea de a lua animalele fără adăpost în curatelă. Asta înseamnă că curatorii au grijă de animalele fără adăpost, fără a-i lua acasă.

Curatorul animalelor este eliberat de achitarea impozitelor pentru câini și i se oferă reduceri la sterilizarea sau vaccinarea animalelor respective, furnizate și stabilite anual de către Serviciul Gestiunea Animalelor de Companie.

Câinii care se află sub curatelă sunt marcați cu crotalii (n. red. crotal – marcă metalică aplicată pe urechea animalelor ca semn de recunoaștere) și nu sunt supuși capturării. O persoană fizică nu poate lua în curatelă mai mult de 3 câini și 10 pisici.

Animalul este eliberat în habitatul său, în locul din care a fost capturat, doar după ce a fost tratat de boli infecțioase sau răni, traume, fracturi și alte afecțiuni temporare ale organismului, a fost sterilizat, deparazitat, vaccinat contra rabiei, i s-a aplicat microcipul și a fost inclus în Registru/Baza de date a animalelor fără supraveghere.

Când vor fi implementate documentele?

Vasile Efros, șef adjunct al Direcției generală locativ-comunală și amenajare, a precizat că regulamentul, care prevede între altele crearea Bazei de Date Electronice Unice și a Serviciului Gestiune a Animalelor de Companie, urmează să soluționeze problema câinilor vagabonzi din capitală. Până în prezent, exista un regulament aprobat în 2001 care se referea doar la regulile de plimbare și întreținerea câinilor, care însă nu conținea prevederi privind animalele fără stăpân.

Potrivit lui, documentele aprobate de CMC, includ acțiuni concrete, dar și aspectul financiar. Banii urmează a fi prevăzuți în bugetul pentru anul 2020.

„Scopul final al regulamentului este să reducem numărul de câini vagabonzi din capitală, dar și stricta monitorizare a tuturor animalelor de companie. Dacă va exista o bază de date, noi imediat vom ști, de exemplu, dacă un câine are sau nu stăpân și dacă animalul care avea un stăpân, acum îl vedem în spațiul public”.

Totodată, Efros a precizat că nu se știe câți câini fără stăpân sunt în Chișinău. „Avem vreo 300 de câini la centrul municipal de sterilizare care au fost capturați și sterilizați. Odată cu implementarea regulamentului și întocmirea bazei de date vom avea o evidență strictă”, a menționat funcționarul.

Activistul civic, Vitalie Voznoi, care a candidat la funcția de primar și a participat la elaborarea acestor documente, a precizat că, deși documentele prevăd obligativitatea înregistrării animalelor de companie, la prima etapă aceasta se va face pe principii benevole.

„Înregistrarea în baza Baza de Date Electronică Unică se va face gratis, vaccinarea contra rabiei se face gratis, iar sterilizarea și atașarea cipurilor nu necesită investiții mari”.

Organizațiile obștești din domeniu insistă ca, în cazul înregistrării animalelor de companie în baza de date și a respectării tuturor procedurilor de sterilizare și microcipare, posesorii de animale să fie scutiți de plata de impozite. Aceasta, pentru ca cât mai mulți oameni să conștientizeze beneficiile înregistrării animalelor.

Voznoi a mai spus că cele două documente au fost  înaintate spre aprobare CMC încă în luna februarie, dar a fost aprobat de CMC abia la 17 septembrie. „În general, aceste regulamente sunt destul de bune, însă mai urmează a fi perfecționate. Este necesară o perioadă de timp ca regulile de joc să fie clare pentru jucători, iar apoi, cred că lucrurile se vor redresa”, a menționat el.

Valentina Dudnic, președinta Asociației „Alga” a opinat că dacă cele două documente vor fi realizate, sunt șanse de îmbunătățire a situației privind numărul de câini vagabonzi. Totodată, ea a atenționat că centrul municipal de sterilizare din Chișinău, unde urmează a fi sterilizate și vaccinate animalele fără adăpost, nu corespunde standardelor.

„Acolo ar trebui să fie măcar trei medici, câinii să fie capturați de niște persoane instruite și nu la ora 4:00 dimineața, ci ziua. Oamenii să fie informați despre toate aceste acțiuni”.

În ceea ce privește numărul de câini de vagabonzi, Valentina Dudunic a spus că, deși în ultimii ani se vorbește că în Chișinău ar exista 20 mii de animale, numărul acestora ar fi cu mult mai mic. „Cred că în Chișinău există vreo 3 mii de câini vagabonzi”, a menționat ea.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Educație

Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

Publicat

pe

PE SCURT

După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți internaționali de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cea din urmă a decis că va introduce testarea antidrog doar pentru studenții străini. Testarea urma să aibă loc la admitere și înainte de examene. Mai mult, universitatea se angaja să anunțe părinții studenților „răufăcători” despre ilegalitățile pe care le comit copiii lor adulți. 

Cifrele arată că, în ultimii 3-4 ani, au fost exilați în jur de 30 de studenți în țările lor de origine, pentru că au încălcat legislația Republicii Moldova, însă cei mai mulți care au produs infracțiuni, în special legat de droguri, sunt cetățenii RM. În ultimii 3-4 ani, peste 700 de tineri (19-24 de ani) cetățeni moldoveni au comis infracțiuni legate de doar droguri. Mai mult, Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a declarat că inițiativa universității este discriminatorie și în urma avizului emis de Consiliu, USMF a renunțat la ea.

PE LUNG

Joi, 31 octombrie 2019, în cadrul unei conferinței de presă oamenii legii au făcut publică destructurarea unei grupări criminale specializate în producerea, cultivarea, prelucrarea, comercializarea drogurilor de tip marijuana și alte produse psihotrope.

Timp de 4 luni, autoritățile au investigat activitatea grupului și au stabilit că 14 dintre cei implicați sunt studenți la USMF „N. Testemițeanu”. Liderul și organizatorul grupului este o un student de 23 de ani, din Israel, student al USMF „N.Testemițeanu” în anul IV de studii. El cumpăra droguri de la un cetățean al Republicii Moldova care-i creștea canabis doar pentru el. Ulterior, studentul vindea marijuana studenților străini.

După investigații, au fost reținute 8 persoane, dintre care 6 erau străini. Potrivit autorităților, toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 dintre ei, studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuana. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Peste 5 zile, autoritățile au anunțat că alți 2 cetățeni ai Israelului au fost reținuți pentru coruperea activă și trafic de influență. Cei doi erau membri ai grupării destructurate și au fost prinși în momentul în care încercau să mituiască angajați ai Biroului de Migrație și Azil pentru a-i scăpa pe prietenii lor de problemele legate de droguri. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cei doi au mai încercat să mituiască organele de resort în cazul celor patru fete arabe exmatriculate de la USMF după ce ar fi bătut o mamă ce merge pe stradă de mână cu fiica ei de 3 ani.

Testul antidrog pentru studenții străini

După reținerea studenților străini, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a anunțat că va înăspri regulile de admitere pentru cetățenii străini. Noile restricții se refereau la introducerea procedurii de testare antidrog pentru cetățenii străini atât la admiterea la studii, cât și la fiecare sesiune de examene, iar cei care urmau să încalce regulile, riscau să fie exmatriculați.

La USMF învață:

studenți străini – 2 451

studenți, în total – 5 945

Cristian Velixar, activist civic, zice că atitudinea universității este nejustificată. Potrivit lui, controlul este aplicat în baza prezumției vinovăției și este aplicat doar cetățenilor străini.

„Nu am văzut date care să arate că străinii comit infracțiuni mai des sau consumă canabis într-o măsură mai mare decât localnicii. Conform multiplelor studii, canabisul are beneficii medicinale. În loc să cerceteze aceste beneficii și să fie avocați ai utilizării canabisului medicinal, USMF-ul face contrariul. Albinele împotriva mierii. Consider că fiecare adult cu capacitate de exercițiu este în drept să decidă ce face cu corpul său. Din acest considerent, consider că legislația curentă trebuie schimbată.”

Fiecare a 5-a infracțiune legată de droguri este făcută de un tânăr

Potrivit datelor SIS, în ultimii 3-4 ani, aproximativ 30 de studenți străini au fost exilați în țările lor de origine din cauza încălcării legislației Republicii Moldova.

În 2016-2018, au fost comise:

3 773 infracțiuni legate de droguri

742 infracțiuni efectuate de persoane de 18-24 de ani

De la începutul anului 2019 până în septembrie, au fost documentate 466 persoane implicate în infracțiuni legate de droguri, 161 dintre ele fiind cu vârsta cuprinsă 18-24 ani.

Inițiativă discriminatorie

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării a declarat inițiativa USMF „Nicolae Testemițanu” de a introduce testul antidrog la admiterea și examenelor pentru studenții internaționali discriminatorie.

Consiliul atenționează că, această cerință, fiind aplicată doar studenților străini, va genera existența criteriilor diferite de admitere și susținere a examenelor pe criteriu de cetățenie, ceea ce contravine cadrului legal, conform căruia procesul de integrare a străinilor în țara noastră se realizează cu respectarea principiului nediscriminării și al egalității de tratament.

Mai mult decât atât, Consiliul consideră că în urma aplicării acestor măsuri, ar putea fi generată o percepție eronată în rândul populației. Percepție legată de străinii aflați în Republica Moldova ca fiind persoane aflate în conflict cu legea, fără dovezi concludente în acest sens. Acest lucru ar spori riscul discriminării străinilor aflați pe teritoriul țării.

În urma avizului consultativ emis de Consiliu, USMF „Nicolae Testemițanu” a renunțat la idee și nu va modifica procedura de admitere la studii și de susținere a examenelor pentru studenții străini prin introducerea obligativității examinării la consumul de substanțe psihotrope.

loading...

Citește mai departe

Social

De ce deputații au pensii mai mari decât oamenii care au lucrat toată viața în colhoz

Publicat

pe

PE SCURT

În timp ce unii deputați primesc pensii de peste 6 mii de lei, unii bătrâni care au muncit toată viața la colhoz abia primesc 1500 de lei. Bani care le ajung, de la lună la lună, pentru mâncare, medicamente și alte necesități.

De fapt, specialiștii spun că atât deputații, cât și bătrânii ies la pensie după aceeași formulă și toată diferența este în mărimea salariului.

PE LUNG

Fiecare oră lucrată în colhoz se scria în registre, atât în timpul URSS cât și după destrămarea ei. Norocul nostru a fost să o întâlnim pe Lidia Brânză, secretara Consiliul local Văleni, (s. Văleni, r. Cahul) care ni le-a deschis și explicat cum se muncea pe atunci.

Ne-a arătat cartea de salarii pentru muncitorii la ferma de vaci pentru anul 1989, luna februarie.

Majoritatea lucrătorilor primeau peste 100 de ruble, pentru 14 zile de lucru. De exemplu, Vera Vodă a primit 246 de ruble pentru 196 de ore muncite în 14 zile. Dacă facem un calcul, această femeie a lucrat câte 14 ore în fiecare zi, timp de 14 zile.

Pentru aceleași ore de muncă, Maria Boeru, colega primei, a primit un salariu de 160 de ruble. Pe atunci, salariile acestor femei erau considerate mari. Totuși, cei care au muncit la fermă, în colhoz sau în fabrici pe timpul URSS și după, au o pensie mai mică decât deputații sau miniștrii.

Enlarge

20190211_143948
Foto: Tatiana Beghiu

Mihai Dogotar a ajuns la Curtea Europeană pentru că a fost plasat forțat într-un spital de psihiatrie, după ce a lovit-o pe Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei de atunci. Era anul 2014. A lovit-o după ce acesta îi ceruse ca pensia de 1000 de lei să-i fie recalculată. Citiți cazul lui Mihai Dogotar: Radiografia drepturilor omului în Republica Moldova. De ce pierdem la CtEDO?

Cum se explică asta?

Deputatul PDM Dumitru Diacov are o pensie lunară de aproape 9 700 lei. Fostul deputat PL, Mihai Ghimpu s-a plâns recent la o televiziune că pensia… „ei, îmi este rușine să spun. E mică. 6 000 lei am”, a spus Ghimpu. Fostul președinte al Republicii Moldova  o peste Vladimir Voronin primește o pensie de peste 23 de mii lei, iar președinta parlametului, Zinaida Greceanîi, are aproape 21 de mii lei.

Prin urmare, bătrânii care au lucrat la fel ca Maria Boeru și Vera Vodă au astăzi pensii mici din mai multe cauze. Legea 156/1998 privind sistemul public de pensii spune că pensiile pentru limita de vârstă se calculează din venitul mediu lunar avut după 1 ianuarie 1999 până la atingerea vârstei corespunzătoare, luându-se în considerare stagiul de cotizare total.

Legea funcționează pentru toată lumea, cu funcții înalte sau fără. Asta înseamnă că:

 1. nu se calculează salariul avut înainte de 1999
 2. pentru perioada muncită înainte de 1999, se ia în considerare doar stagiul de cotizare și se adună cu stagiul avut după 1999

Totuși, de ce deputații au pensii mai mari decât oamenii care au muncit toată viața la colhoz, întrucât și anii munciți de aleșii poporului înainte de 1999 sunt calculați la fel? Sunt două răspunsuri.

 1. Începând cu 1 aprilie 2017, s-au produs modificări în legislație, iar deputații și miniștrii nu mai primesc pensii speciale. Înainte de 2017, pensia lor consituia 42% din salariu și unii au rămas cu pensia stabilită prin formula veche. Acum, calculul se face la fel ca la restul cetățenilor, conform legii menționate mai sus.
 2. Mărimea salariului. Cu cât salariul este mai mare, cu atât pensia este mai mare.

Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, zice că formula actuală de calcul a pensiei este una foarte bună și este una pentru toți, în afară de judecători.

Înainte erau vreo 15-16 sisteme de pensii. Fiecare se străduia să aibă sistemul său, și procurorii, și judecătorii, și miniștri, și vameșii, și alții. Ulterior, s-a unificat. Acum condițiile sunt egale pentru toți. Chiar dacă avem vârstă egală de pensionare, stagiu egal de muncă, formulă egală pentru toți, pensia este diferită, pentru că salariul este diferit.

De exemplu, ca să înțelegem despre cum aceste pensii se calculează, ne dă niște exemple:

Exemplul 1

Un bucătar la grădiniță primește un salariu mediu de 3 mii lei. Se iau anii de cotizație – 37 de ani. Se înmulțește cu 1.35% (rata de acumulare care este aceeași pentru toți). Obținem 49.95 % – rata de înlocuire a salariului cu pensia. Asta înseamnă că pensia bucătarului de la grădiniță va fi de aproape 1500 de lei (49.95% din salariul de 3 mii lei).

Exemplul 2

Dacă un deputat are un salariu mediu de 10 mii de lei și rata de înlocuire a salariului este de 50%, asta înseamnă că el va avea o pensie de 5 mii de lei (în condițiile în care el a muncit, pe parcursul vieții, la fel ca bucătarul – 37 de ani).

Totuși, o pensie de 1500 de lei este insuficientă pentru oameni. Un sondaj din 2017 scoate la iveală faptul că 44% dintre respondenți, cei mai mulți, au nevoie în jur de 10 mii de lei lunar pentru a nu fi nevoit să plece peste hotare să muncească.

Sondajul a fost realizat de CBS-AXA, la comanda IDIS Viitorul” în perioada 9-20 septembrie 2017, pe un eșantion de 1109 de persoane. Marja de eroare este de 2,8 procente.

loading...

Citește mai departe

Social

Moldova.org are nevoie de tine în echipă

Publicat

pe

De către

Moldova.org se reinventează și abordează o nouă formă de jurnalism. Oferind soluții și explicații, povestind istorii umane, echipa Moldova.org își dorește să ofere cetățenilor Republicii Moldova o perspectivă asupra diferitor probleme, să înțeleagă motivele pentru care unele lucruri se întâmplă și să-i încurajeze să fie parte a schimbării.

Dacă te identifici cu scopurile și planurile noastre enumerate mai sus, iar caracteristicile enumerate mai jos te descriu, acest anunț este pentru tine. Avem nevoie de încă o pereche de ochi ageri în redacție.

Noul membru al echipei are:

 1. Abilități excelente de scriere și redactare a materialelor;
 2. Disponibilitatea studierii unor noi domenii ale jurnalismului;
 3. Disponibilitatea de a merge în deplasări în localitățile din RM și în străinătate;
 4. Cunoașterea limbilor română (nativă), rusă și engleză (la nivel de comunicare);
 5. Gândire critică, vizionară, flexibilă. Interes față de domeniile cultură, educație, drepturile omului, valori morale, atitudine civică, participare socială, ecologie.

Responsabilități:

 1. Identificarea, documentarea și realizarea materialelor (formă scrisă, video, infografice, etc.);
 2. Plasarea conținutului pe rețelele de socializare; (Facebook, Instagram, Youtube, Telegram etc);
 3. Participarea la ședințele editoriale și alte sarcini ce-i sunt atribuite;
 4. Respectarea stilului editorial;
 5. Respectarea valorilor și misiunii redacției Moldova.org.

Dacă ești interesat/ă, trimite-ne CV-ul tău și spune-ne în câteva fraze ce știi despre noi și de ce vrei să fii parte din echipa noastră. Dacă ai mai scris articole sau ai realizat reportaje video cu care te mândrești, trimite-ne link-urile pe [email protected].

Termen limită: 14 noiembrie 2019

Pentru informații suplimentare puteți să ne contactați pe: +373 69101626.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle22 de ore în urmă

De ce ni se face somn după ce mâncăm?

PE SCURT În popor i se spune boala porcului: lenea și starea de somnolență pe care o avem după ce...

Tehnologie2 zile în urmă

Motorola a relansat celebrul telefon pliabil, RAZR. Cât de scump este

PE SCURT Motorola RAZR 2019 a fost prezentat în mod oficial pe 13 noiembrie, la Los Angeles. Produsul amintește de...

Lifestyle2 zile în urmă

De ce nu este micul dejun cea mai importantă masă a zilei?

PE SCURT De mici am fost învățați că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Auzim la tot...

Politică3 zile în urmă

Echipa lui Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei. Un activist a devenit viceprimar de Chișinău

PE SCURT Echipa primarului ales Ion Ceban a făcut prima ofertă pentru conducerea Primăriei Chișinău. Activistul Victor Chironda, cel care...

Publicitate3 zile în urmă

Farmacia Familiei te răsplătește pentru fidelitate cu cadouri garantate

Adevărata valoare stă în lucruri simple, iar micile plăceri ne fac viața mai frumoasă. Pe lângă faptul că dorim să...

Politică3 zile în urmă

Care au fost ultimele decizii luate de Guvernul Maia Sandu

PE SCURT În ultima ședință de a Guvernului Maia Sandu, pe agendă au fost incluse două subiecte: unul ce ține...

Cultură3 zile în urmă

Netflix are un nou rival. Ce va oferi Disney Plus și cât costă

PE SCURT Lansată în 1923, compania Walt Disney încearcă să se adapteze la realitățile de pe piața media și cea...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Ce condiții pun partidele politice pentru formarea noului Guvern

PE SCURT Președintele țării, Igor Dodon, a inițiat astăzi consultări cu fracțiunile parlamentare ca urmare a demiterii Guvernului Maia Sandu. ...

Opinii6 zile în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică6 zile în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică7 zile în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

PoliticăO săptămână în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și SolidaritateO săptămână în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

PoliticăO săptămână în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930