Andrian Candu s-a ales cu propriul stindard. Cum democratul Sîrbu i-a explicat socialistului Novac de ce este nevoie de acesta

Parlamentul a aprobat astăzi Regulamentul Stindardului președintelui Parlamentului Republicii Moldova, care stabilește modul de confecționare și utilizare a acestuia. Proiectul a stârnit critici și ironii în rândul deputaților de opoziție, iar unul dintre autorii proiectului, democratul Sergiu Sîrbu, a fost nevoit să explice detaliat scopul acestui regulament.

Proiectul nu a trecut neobservat nici de președintele Parlamentului Andrian Candu, care la anunțarea acestuia a menționat ironic:„Dragi colegi, chiar nu am știut că trebuie așa ceva. Deși acest stindard există de aproape doi ani, cum a existat el fără această hotărâre, nu îmi închipui”.

La rândul său, Sergiu Sârbu a răspuns:„ Doriți dvs, nu doriți, dar stindard trebuie să fie, pentru legea obligă”.

Acesta a explicat că stindardul președintelui Parlamentului este prevăzut de Legea privind drapelul de stat al R.Moldova. Stindardul președintelui Parlamentului este un simbol național al Republicii Moldova, care reprezintă însemnul vexilologic personalizat de funcție al președintelui Parlamentului și simbolizează autoritatea acestuia în cadrul organului reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a țării.

După prezentare proiectului, deputata PLDM Maria Ciobanu a declarat că acest proiect de hotărâre o face să creadă că autorii suferă de grandomanie. „Există o astfel de boală, mania de a -ți atribui importanță nejustificată, exagerată. Uitați-vă, dragi autori, în această sală, un partid care a acces în Parlament cu 19 deputați, prin corupere și șantaj, și-a făcut o majoritate parlamentară. Unii au fost cumpărați en-gros, alții cu bucata, așa ca la piața de rufe. Spuneți-mi vă rog este la locul ei această hotărâre?

În viziunea mea este rușinos să venți cu astfel de hotărâre. Căutați să-l retrageți și să coborâți cu picioarele pe pământ Nu este nici locul și nici timpul potrivit”, a îndemnat deputata.

În acest moment a intervenit Andrian Candu care a spus că există un stindard al prim-ministrului,și al președintelui țării, iar proiectul ține de instituție și nu de persoana care deține această funcție.

Imediat după aceasta a intervenit și deputatul PSRM Grigore Novac, care a întrebat care ar fi rostul acestui stindard și de ce ar avea nevoie Andrian Candu de acesta.

Dl Candu poate nu are nevoie de acest stindard, dar instituția președintelui Parlamentului are nevoie de un astfel de simbol. Poate peste vreo 20 de ani, când poate reprezentantul partidului dvs va fi speaker în Parlament, poate atunci veți înțelege că este vorba despre instituție, și nu de persoană”, a explicat Sergiu Sîrbu.

„20 de ani, dle Novac. Ați auzit? Sergiu Sârbu este cum se zice în limba rusă „в ударе”, a ironizat Andrian Candu.

„Sergiu Sârbu este„ в ударе numai când tace”, a replicat Novac.

La întrebarea acestuia unde va fi amplasat acest stindard, în Parlament, pe prag, în biroul președintelui Parlamentului sau  sală Parlamentului, Sergiu Sârbu a precizat că potrivit regulamentului el se păstrează în cabinetul președintelui Legislativului și poate fi scos cu ocazia unor ceremonii solemne.

„.Noi nu avem acces în biroul președintelui Parlamentului, acolo de obicei este închis. Deci, îl vom vedea numai la sărbători, a constatat socialistul Novac.

De data aceasta iarăși a intervenit Andrian Candu, care s-a interesat când ultima dată socialistul a încercat să intre în biroul președintelui parlamentului. „.Bateți și poate o să aveți surpriză. Încercați , k-a îndemnat Candu.

Deputatul democrat Igor Vremea s spus că discuțiile date sunt inutile. pentru că Legea privind drapelul de stat a fost adoptată demult, iar autorii vin acum doar să spună cum se păstrează acest simbol. Sunt niște norme de procedură, a spus Vremea, precizând că și președintele țării are un astfel de stindard.

Apropo, dragi colegi, s-a adresat Andrian Candu către deputații socialiști, pe la Președinție demult ați fost? Bateți la ușă, acolo e deschis? Și nu ați văzut acolo un stindard de culoare mai roz?, a întrebat iarăși ironic președintele Parlamentului.

Într-un final hotărârea a fost aprobată.

Documentul prevede între altele că la ceremoniile de arborare a Stindardului preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare. Cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați în Republica Moldova sunt datori să manifeste respect față de Stindardul președintelui Parlamentului și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofense acestuia. Profanarea Stindardului va atrage răspundere contravențională.
Originalul se înmânează preşedintelui Parlamentului la ceremonia de învestire în funcţie, de către cel mai în vârstă deputat la ședința de constituire a Parlamentului. Originalul Stindardului se păstrează în biroul de serviciu al președintelui Parlamentului și poate fi scos în public cu prilejul unor ceremonii oficiale deosebit de solemne, la decizia acestuia.

La expirarea mandatului, președintelui Parlamentului Republicii Moldova i se va înmâna, în mod solemn, o copie a Stindardului.

De notat că stindardul președintelui Parlamentului Republicii Moldova reprezintă o pânză pătrată, roșie, având în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, și având bordură componentă din pătrate de 1/9 h, în culorile naționale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roșu-galben.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.