Connect with us
"
"

Social

Andrei Năstase: A venit timpul să revenim la normalitate

Publicat

pe

PE SCURT

Astăzi, 26 august, în incinta Inspectoratului General al Poliției, se desfășoară ceremonia de depunere a jurământului solemn de către subofițerii de poliție debutanți.

La eveniment participă viceprim –ministrul, ministrul afacerilor interne Andrei Năstase, înalții demnitari ai Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadei Statelor Unite al Americii în Republica Moldova.

PE LUNG

„A venit timpul să revenim la normalitate, dar pentru aceasta e nevoie ca fiecare să-și aducă contribuția”, a declarat Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne. „Poliția trebuie să fie un simbol de moralitate și demnitate”, a punctat el.

De asemenea, reprezentanții Statelor Unite ale Americii le-au spus tinerilor subofițeri de poliție să se implice activ în studierea și respectarea datoriilor sale, pentru a demonstra „că investițiile făcute de partenerii externi pentru dezvoltarea IGP nu au fost în zădar”.

Social

Noi măsuri în perioada stării de urgență: 16 mii lei pentru lucrătorii medicali infectați și repatrierea cetățenilor cu autocarele

Publicat

pe

PE SCURT

Cetățenii Republicii Moldova vor fi repatriați și pe cale terestră. Comisia Situații Excepționale a permis activitatea transportului rutier internațional – doar curselor care vor repatria cetățenii RM.

De asemenea, Comisia a dispus alocarea unei indemnizații de 16 mii de lei angajaților din instituțiile medicale infectați cu COVID-19.

Este important să menționăm că zilele de 21-24 aprilie sunt zile de odihnă, inclusiv ziua de 8 iunie (luni, când va avea loc Paștele Blajinilor).

PE LUNG

La ședința de ieri, 13 aprilie, a Comisiei Situații Excepționale, a fost adoptată Dispoziția nr. 17 în care au fost luate câteva măsuri importante.

Zile libere

Zilele de 21 aprilie – 24 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar cu excepția instituțiilor medicale, instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale și instituțiilor de învățământ. Recuperarea acestor zile se va realiza după ridicarea stării de urgență.

Ziua de 27 aprilie 2020 se declară zi lucrătoare, iar ziua de 8 iunie 2020 se declară zi de odihnă. Asta, pentru că celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor, care trebuie să aibă loc la o săptămână după Paști, se va amâna pentru 6, 7 și 8 iunie 2020.

Indemnizații

Vor primi indemnizație unică în mărime de 16 mii lei angajații infectați cu COVID-19 din:

  • Agenția Națională de Sănătate Publică,
  • instituțiile medicale, inclusiv personalul detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor,
  • instituțiile medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară;
  • angajații altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19.

Deocamdată doar 29 de lucrători medicali au primit aceste indemnizații pentru că au fost infectați la locul de muncă în perioada 8-31 martie. „Doar la acești 29 de angajați a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică s-a stabilit că au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, a declarat Nicolae Furtună, directorul ANSP.

Nu se știe deocamdată cifra totală a celor care urmează să primească aceste indemnizații, însă ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat că luna aceasta vor fi analizate cazurilor înregistrate și vor întocmi o listă nouă cu lucrătorii medicali infectați.

Până ieri, 13 aprilie, au fost confirmate 450 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. De asemenea, se știe că 53 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost infectați cu virusul COVID-19.

Excepții de la regimul de carantină

A fost autorizată trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene şi a frontierei de stat moldo-române a cetăţenilor străini care activează în cadrul proiectului de interes național „Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”.

De asemenea, cetățenii români cu drept de muncă în Republica Moldova care activează în cadrul proiectului de interes național „Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare.

Repatrierea cetățenilor cu autocarele

Se suspendă transportul rutier de persoane internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Încălcarea acestei dispoziții constituie temei pentru suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

Procedura de organizare a curselor de transport rutier de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova este următoarea:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, care intenționează să revină în Republica Moldova prin transport rutier, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice și domiciliului/reședinței în Republica Moldova.

Prioritate pentru aceste curse vor avea copiii, studenții, persoanele aflate la tratament medical sau alți cetățeni aflați în dificultate.

Ulterior, ministerul va transmite Agenției Naționale Transport Auto listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova și va coordona cu țările tranzitare coridoarele de tranzit pentru cursele de transport rutier.

Agenția Națională Transport Auto va fi responsabilă să selecteze, în mod transparent și deschis, operatorii de transport rutier autorizați pentru efectuarea curselor și să publice pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie.

Ulterior, MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul de transport rutier selectat, datele de contact ale operatorului, orarul cursei.

Citește aici cum are loc repatrierea cetățenilor Republicii Moldova pe cale aeriană: Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

Foto simbol: deschide.md

Citește mai departe

Sănătate

LIVE TEXT/ +87 cazuri de COVID-19. 135 de persoane, diagnosticate prin telefon

Publicat

pe

PE SCURT

18:00

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

În ultimele zile au fost înregistrați peste trei mii de șomeri, numărul lor total fiind de 21 de mii.

14:20

În Glodeni activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

11:45

Primarul Chișinăului anunță despre un proiect în care vor fi monitorizați pacienții cu COVID-19 ce se tratează în carantină, acasă. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

10:45

Chicu a anunțat că măsurile din Legea nr. 56, declarată ieri neconstituțională, care nu pot fi votate de către Comisia Situații Excepționale, vor fi promovate repetat în Guvern. Iar dacă până la 26 aprilie nu depășim cifra de trei mii de cazuri de COVID-19, din ziua următoare vor fi reluate majoritatea activităților economice.

9:45

21% din totalul testelor făcute pentru depistarea infecției cu COVID-19 au fost pozitive. 17 persoane sunt conectate la respirația artificială și în stare gravă sunt 188 de persoane. Încă 27 de persoane au fost tratate.

  • 6 072 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt în autoizolare la domiciliu
  • În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205  au declarat că vor achita prima de asigurare medicală.
  • În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

PE LUNG

UPDATE. 18.00

1799 cazuri de COVID-19

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

Autoritățile au ținut să menționeze că în această listă vor fi incluse doar persoanele infectate cu COVID-19, testate în laborator, întrucât în această dimineață s-a anunțat despre 135 de persoane care se tratează acasă și cărora li s-a stabilit diagnoza prin telefon de către medicii de familie.

De asemenea, autoritățile au anunțat că în acest sfârșit de săptămână vor fi aduse din China 53 de tone de produse necesare pentru lupta cu COVID-19. Vor fi aduse peste 80 de mii de teste la COVID-19, peste 280 de mii de măști, peste 600 de mii de perechi de mănuși și peste 200 de mii de ecrane de protecție. Președintele Dodon a ținut să menționeze că această livrare este posibilă datorită unui avion pus la dispoziție gratis de Federația Rusă.

De asemenea, autoritățile au declarat că numărul de șomeri înregistrați în Republica Moldova sunt 21 de mii și că în ultimele zile au fost înregistrați 3 812 persoane. Ajutorul de șomaj promis de către autorități este de 2 775 de lei.

De asemenea, în primele 13 zile ale lunii aprilie au fost cumpărate 2 100 prime de asigurare medicală. Totuși, doar în ultimele 24 de ore au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

UPDATE. 14:40

3 posturi fixe în Glodeni

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, începând cu ziua de astăzi, 14 aprilie 2020, în orașul Glodeni este instituită starea de carantină.

Astfel, în localitate activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

Accesul în și din localitate este restricționat, iar locuitorii trebuie să respecte regimul de autoizolare la domiciliu și măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului.

La moment în regim de carantină se află orașul Ștefan Vodă, s. Carahasani, s. Talmaza, orașul Soroca și orașul Glodeni.

Menționăm că pentru nerespectarea normelor de protecție și măsurile de autoizolare, dar și pentru alte acțiuni interzise în perioada stării de urgență, Poliția Națională a documentat peste 800 de persoane fizice și juridice, agenți economici și transportatori.

În prezent, la evidența MAI sunt înregistrate 18 922 persoane aflate în autoizolare, zilnic peste 6000 de cetățeni sunt verificați la domiciliu, iar toate aceste acțiuni sunt realizate de peste 9 mii angajați ai Ministerului.

UPDATE. 11:45

Monitorizarea sănătății pacienților
cu COVID-19 se va face online

Monitorizarea stării de sănătate a pacienților care se află în autoizolare/carantină/tratament la domiciliu va fi realizată prin intermediul unui sistem online. Anunțul a fost făcut de către primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Platforma va permite medicilor de familie din capitală să aibă acces la un centru unic/instituțional unde vor fi colectate și introduse toate informațiile cu privire la persoanele care necesită monitorizare la domiciliu. Specialiștii vor putea urmări în timp real starea de sănătate a acestora. Persoanele vor introduce singuri datele cu privire la simptomele care le manifestă zilnic.

Soluția vine să rezolve problema colectării informațiilor cu privire la starea de sănătate a pacienților, datele fiind centralizate. Modulul va oferi posibilitatea medicilor să monitorizeze la distanță starea pacienților, iar în caz de urgență să fie redirecționați la instituțiile abilitate.

Persoanele care nu vor avea posibilitatea să completeze datele online, vor fi în continuare sunați de către medicii de familie. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

Este posibil ca imaginea să conţină: ecran

UPDATE. 10:45

Dacă până la 26 aprilie nu depășim 3 000 cazuri,
vor fi reluate majoritatea activităților economice

După ce ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 56 prin care Guvernul Chicu își asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, premierul Chicu a venit cu o replică. Acesta a declarat că Comisia Situații Excepționale a votat măsurile ce țin de suportul cetățenilor, iar celelalte măsuri incluse în lege, care nu pot fi aprobate de CSE, vor fi promovate repetat în guvern săptămâna aceasta.

Citește mai multe detalii: Legea prin care Guvernul Chicu își
asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, declarată neconstituțională

Printre ele:

– impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;

– Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.

– Eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.

– Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.

– Păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români” .

Chicu a anunțat că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, de unde vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.

Dacă în perioada de până la 26 aprilie nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv – HORECA”, a declarat Chicu.

UPDATE. 9:45

17 persoane intubate

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că în total, au fost făcute
8 149 teste pentru COVID-19, în condiții de laborator, dintre care au fost confirmate 1 712, asta înseamnă că 21% dintre teste au fost pozitive. Dintre acestea, 123 sunt de import.  În această dimineață, a fost anunțat faptul că 135 se tratează acasă, numărul total ajungând la 1 847 cazuri de COVID-19.

Din totalul de 1 847 cazuri:

188 pacienți sunt în stare gravă, dintre care

17 pacienți sunt conectați la respirația artificială

488 pacienți sunt în stare medie

1001 pacienți sunt în stare satisfăcătoare, dintre care:

135 pacienți sunt tratați acasă

134 persoane tratate, în total

36 decese, în total.

În seara zilei de ieri a fost înregistrat un nou deces din cauza infecției COVID-19. Este vorba despre o femeie, 63 ani, din Ștefan Vodă. Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic Republican pe data de 3 aprilie, în stare gravă, având alte maladii cronice concomitente. Numărul deceselor ajungând la 36.

Ieri, după ce au fost investigate 273 de probe, s-au confirmat 50 de cazuri de infecție cu COVID-19, cifra celor infectați ajungând la 1 712.

Ministrul Voicu a raportat că angajații MAI au verificat 6 072 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu și au fost identificate 3 453 persoane care au avut contact cu COVID-19.

Peste 18 milioane de lei au fost donați
pentru lupta cu COVID-19

În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

Circa 13,5 milioane lei din donațiile persoanelor fizice și juridice, oferite pentru finanțarea cheltuielilor urgente legate de combaterea pandemiei de COVID-19, au fost transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului.

Aproape 6 milioane de lei au fost alocați pentru achiziționarea a 51 428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

Au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205
au declarat că vor achita prima de asigurare medicală

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 231 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 420 traversări persoane, dintre care 711 treceri la frontiera moldo-română, 483 treceri la frontiera cu Ucraina și 226 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 493 traversări persoane;
PTF Otaci – 226 traversări persoane
PTF Aeroport Chișinău – 226 traversări persoane (rute charter);
PTF Tudora – 163 traversări persoane:
PTF Sculeni – 141 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 231 persoane și completate 1 420 fișe epidemiologice individuale.

La fel, au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului COVID-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Roma, fiind înregistrați 218 pasageri moldoveni.

Foto principală: China Daily, via Reuters

Citește mai departe

Social

De ce sună moldovenii la poliție?

Publicat

pe

PE SCURT

De ce oamenii sună la poliție? Ce fel de ajutor au ei nevoie? Fiecare al cincilea apel la poliție este despre un conflict. Unul din zece apeluri anunță poliția despre furt.

Potrivit poliției, în 2019 s-au dublat numărul copiilor scoși ilegal din țară.

PE LUNG

Potrivit raportului de activitate a poliției pentru 2019, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate  270 517 apeluri prin care a fost solicitat echipajul Poliției.

Durata medie a apelurilor a fost de cca cinci minute. Echipajele de poliție s-au aflat cca 30 minute la fața locului, iar zilnici la 112 au fost solicitată poliția de aproape 750 de ori. Cele mai multe apeluri au venit din Chișinău.

20% – conflict;                        16% – persoană agresivă

15% – accident rutier;        10% – furt

9% – persoană bătută;      8% – persoană agresată

8% gălăgie;                            6% – violență domestică

4% – deces;                               4% – altele

Citește și reportajul dintrun inspectorat de poliție:
„M-ai încătușat în fața femeii mele, dobitocule!”.
De ce bărbații comit cele mai multe infracțiuni

Subdiviziunile Poliției în perioada a 12 luni ale anului 2019 au înregistrat 29118 infracțiuni, circa 34% revinind municipiului Chișinău.

Fiecare a doua infracțiune este patrimonială, iar aproape fiecare a cincea (17% din infracțiuni) este în domeniul transporturilor. 4% din infracțiuni sunt contra familiei și minorilor.

Potrivit poliției, numărul scoaterilor ilegale a copiilor din țară a crescut cu 122,7%. Această infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Numărul violurilor față de 2018 a crescut cu 23,55%.

Poliția menționează că numărul răpirilor de transporturi a crescut cu 18,53%. Răpirea mijlocului de transport fără scop de însuşire se pedepseşte cu amendă în mărime de la 580 (29 mii lei) la 1350 (67 500 lei) unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle14 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate16 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle19 ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031