Anatolie Taran, doctorul care făureşte frumuseţea cu bisturiul/ INTERVIU

Pentru el, sănătatea și frumusețea merg mână în mână, de aceea, vocația de medic o îmbină armonios cu cea de artist. Munca sa seamănă mult cu cea a unui sculptor, doar că în loc de daltă folosește bisturiul, iar materialul asupra căruia lucrează este chiar corpul uman. Vorbim despre chirurgul plastician Anatolie Taran, profesor universitar la Catedra de Ortopedie-traumatologie a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu”, care a acceptat să ne destăinuie detalii din activitatea sa, dar și propria viziune despre chirurgia plastică, domeniu al medicinei care capătă tot mai mult teren în societatea modernă. 

Cum ați caracteriza, în câteva cuvinte, munca dumneavoastră, în calitate de chirurg plastician?

Chirurgia, în general, este un domeniu al medicinei care necesită nu doar profesionalism, dar și multă dăruire și încredere în forțele propriu. Atunci când ai în față un om, care își dă corpul pe mâna ta, responsabilitatea care îți revine este foarte mare, iar greșelile nu pot fi admise. Și dacă scopul operațiilor tradiționale este de a trata o maladie, cele plastice au rolul de a transforma corpul uman, de a-l face mai frumos. Iar asta presupune un simț dezvoltat al esteticului, nu doar dibăcie în mânuirea bisturiului.

Ce trebuie să facă un medic pentru a câștiga încrederea pacienților?

Spre deosebire de alte specialități medicale, cum ar fi medicina de familie, clinicienii etc., la care pacienții ajung fie din motive de urgențe medicale, tratamente indispensabile sau se află în sectorul de activitate al medicului respectiv, pacienții ajung la chirurgii plasticieni doar după ce îi studiază pe specialiștii în domeniu. Așadar, odată ce pacienții se adresează pentru o consultație la mine, înseamnă că fie au citit recenzii, fie au venit în baza unei recomandări. Prin urmare, încrederea lor este rezultatul activității mele în domeniul chirurgiei estetice și plastice, desfășurată pe parcursul a peste 20 ani. Bineînțeles, competența tehnică este foarte importantă pentru pacient, însă decizia finală de a-și încredința corpul medicului, pacientul o ia abia după consultație, iar baza acesteia este comunicarea. O relație bazată pe încredere pornește de la atitudinea medicului față de pacient, al respectului față de acesta, de la abilitatea medicului de a asculta și înțelege nevoile, așteptările și percepția pacientului față de frumos. Majoritatea oamenilor apelează la aceste metode chirurgicale pentru a se simți mai confortabil în propria piele sau pentru a remedia anumite neajunsuri percepute deseori subiectiv. De aceea, este foarte importantă păstrarea onestității în raport cu pacientul și comunicarea sinceră a celor mai oportune posibilități de soluționare a problemelor cu care se confruntă, astfel încât pacienții să aibă așteptări realiste. Comunicarea onestă și corectă, confortul pacientului, atenția, loialitatea,  respectarea principiilor morale – toate aceastea mă ajută să câștig încrederea celor care apelează la mine.

Cum arată ziua unui chirurg plastician?

Fiecare zi este o provocare. De regulă, dimineață am programate intervenții chirurgicale, care pot dura și câteva ore. În restul zilei, vizitez pacienții, efectuez proceduri medicale postoperatorii și ofer consultații. Consultațiile sunt foarte importante pentru chirurgii plasticieni, deoarece relația cu pacienții comportă o încărcătură emoțională enormă. Nu este un lucru ușor, însă, la sfârșitul zilei, gândul că am ajutat pe cineva să devină mai fericit îmi aduce o satisfacție enormă.

Este chirurgia estetică o necesitate sau mai mult un moft al unor oameni care vor să arate bine?

Chirurgia estetică, plastică și reconstitutivă poate nu doar îmbunătăți viața unui om, dar și s-o schimbe radical spre bine. În primul rând, chirurgia plastică și reconstitutivă oferă șansa multor pacienți cu malformațiile congenitale, cicatrici mari rămase în urma unor traume profunde sau care au suferit pierderea unor părți ale corpului, cum ar fi în cazul mastectomiei, de a duce o viață normală și integră din punct de vedere fizic, psihologic și social.

Motivele pentru care pacienții optează pentru serviciile chirugului estetician sunt, pe de o parte, teama de discriminare, de marginalizare, ca urmare a problemelor legate de vârstă sau forme ale corpului, dar și dorința de diminuare a sentimentelor neplăcute de depresie, rușine sau anxietate socială. Chirurgia estetică le oferă oportunitatea oamenilor de a modifica acele trăsături ale feței sau corpului care nu sunt dorite sau pentru a arăta mai tineri și mai sănătoși.

În societatea contemporană, chirugia estetică devine din ce în ce mai populară, tocmai pentru că oferă metode de eficiente și accesibile de rezolvare a multor probleme, nu doar de ordin medical, dar și psihologic și social. Faptul că solicitările pentru serviciile de chirurgie estetică sunt în continuă creștere arată că pacienții au nevoie de aceste tratamente, că există un grad de satisfacție crescut al beneficiarilor de aceste servicii medicale și că acestea sunt indispensabile, în condițiile în care alte metode nu au fost eficiente.

Chirurgia estetică este o ramură a medicinei care se dezvoltă vertiginos și este greșit să considerăm că are la bază interese pecuniare. Oamenii dintotdeuna au tins spre perfecțiune, spre căutarea frumosului și au apreciat ceea ce este plăcut privirii, încercând diverse metode de realizare a acestor scopuri. Așadar, chirurgia estetică este un produs al societății. Astăzi, aceasta oferă șansa multor femei și bărbați de a se bucura de o perioadă activă a vieții mai lungă, de a înstrăina acele defecte care îi împiedică să-și realizeze scopurile.

După tratamentele chirurgicale estetice, în primul rând, pacienții încep să se simtă mai  bine în propriul corp, devin mai încrezuți. Bineînțeles că această afirmație nu pretinde să înlocuiască frumusețea interioară, calitățile morale și sufletești ale persoanei, ci să o completeze. O persoană care ține la corpul său tinde să se îngrijească mai mult, acordă o mai mare atenție modului în care se alimentează, cum are grijă de sănătatea sa. Astfel, sunt beneficii pentru sănătate pe termen scurt și lung. În al doilea rând, aceste persoane socializează mai ușor, nu le este jenă să apară în public, iar oamenilor le plac persoanele încrezute în sine. În plus, orice om care arată bine este plăcut, iar până a-i cunoaște personalitatea, aspectul fizic este cel care atrage atenția.

În ceea ce privește persoanele de vârstă medie și în etate, chirurgia estetică este o cale de a-și păstra aspectul tânăr, de a scăpa de riduri, pungile sub ochi, pleoapele ptozate etc. Acest lucru contribuie la prelungirea perioadei de activitate profesională, aprecierea familiei și menținerea unui spirit pozitiv. Viața socială activă este un factor important în creșterea calității vieții, îmbunătățirea relațiilor de familie și cu cei din jur.

Mulți pacienți, din cauza aspectului atipic (fie urechi clăpăuge sau deformări ale nasului), rămân din copilărie cu sechele psihologice, din cauza hărțuirii colegilor, de exemplu. Odată cu repararea acestor neajunsuri, aceste persoane scapă definitiv de amintiri, emoții și sentimente negative, soluționând și multe probleme psihologice. În cazul copiiilor, acest lucru poate fi remediat încă din copilărie, astfel putând fi evitate multe probleme care pot apărea ulterior.

Chirurgia estetică este o opțiune sigură și accesibilă pentru toți cei care doresc să-și schimbe viața în bine. Beneficiile sunt evidente pe toate planurile și, în final, pacienții devin mai fericiți. Așadar, chirurgia estetică poate nu doar modifica starea unui om, dar și să-i schimbe în bine întreaga viață.

În ultima vreme, societatea noastră a fost marcată de mai multe scandaluri care vizau sistemul medical din țara noastră. Cât de fondate sunt criticile la adresa medicilor?

Ca în orice sistem, și în cel medical există diferite probleme. Se întâmplă greșeli și erori medicale, cazuri de malpraxis. Medicii activează în condiții extrem de dificile, lipsa resurselor materiale, financiare, dar și umane fiind un factor de stres enorm. Mulți medici ajung la stare de epuizare profesională, așa-zisul burnout, ceea ce le afectează comportamentul nu doar în raport cu pacientul, dar și cu întreaga comunitate și chiar cu el însuși. Totuși, mulți medici lucrează cu dăruire și își dedică întreaga viața salvării altor vieți. De aceea, este incorect să învinuim întreaga breasla medicală pentru comportamentul uneori incorect al unor exponenți ai săi. Pe de altă parte, problemele nu trebuie văzute exclusiv în persoana medicilor. De multe ori, deficiențele de comunicare și comportament derivă și din incapacitatea pacienților de a înțelege pe deplin rolul și misiunea medicului, iar reacțiile critice sunt uneori rezultatul unor așteptări exagerate sau pretenții nefondate. Și presa, în căutare de senzații, are tendința de a exagera și a trata superficial cazurile, iar în acest fel, contribuie la ostilizarea relațiilor dintre medici și pacienți și creează o situație conflictuală la nivelul întregii societăți, ceea ce este în detrimentul nostru, al tuturor. Sigur, există multe probleme, însă ele trebuie tratate individual și cu bună intenție. Nu îndreptățesc, în niciun caz, brutalitatea, indiferența, lipsa bunului simț și, bineînțeles, neîndeplinirea datoriilor morale și profesionale ale lucrătorilor medicali. De aceea, consider că trebuie să ne recunoaștem greșelile și să fim obiectivi față de cei care greșesc. Doar așa putem înțelege care este cauza problemelor și evitarea lor pe viitor. Fiecare dintre noi activează în cadrul unui sistem, într-o societate cu diverse probleme social-economice. Așadar, este importantă abordarea problemelor în complex, prin edificarea unui management al eticii la nivelul instituțiilor medicale, care să nu se axeze doar pe critică și sancțiuni, dar și pe educația morală a tuturor lucrătorilor medicali și căutarea soluțiilor pentru depășirea crizelor.

Ce planuri aveţi pentru anul 2018?

Bineînțeles, să avansez în plan profesional, să perfecționez tehnicile și tratamentele aplicate. În acest sens, intenționez să particip la evenimente științifice și medicale, atât în țară, cât și peste hotare. Să contribui, în măsura posibilităților, la edificarea frumosului și, zi de zi, să încerc să fac lumea mai fericită.

Interviu realizat de Nicolae Tănase

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.