Anatol Arapu: Deşi nu are program formalizat, Republica Moldova respectă recomandările FMI

Deşi Republica Moldova nu are semnat un program formalizat cu Fondul Monetar Internaţional, ţara noastră execută nişte înţelegeri neformale referitor la politica macroeconomică şi bugetar fiscală, a declarat vineri, 15 august, ministrul Finanţelor. Anatol Arapu. Potrivit lui, Republica Moldova execută întocmai recomandările FMI” pentru că nu este în beneficiul lor, ci – al Moldovei.”

Într-un interviu acordat pentru europaliberă.org , ministrul Finanţelor a precizat că este vorba despre controlul deficitului, finanţarea cu resurse reale a deficitului bugetar, controlul asupra cheltuielilor şi asupra inflaţiei, cursului ş.a. Anatol Arapu a menţionat că următoarea misiune FMI este aşteptată la sfârşitul lunii septembrie” Vom discuta despre proiectul bugetului şi politici pe care le pregăteşte statul pentru anul viitor a spus ministrul.

De asemenea, oficialul a precizat că relaţiile Republicii Moldova cu alţi parteneri externi sunt destul de constructive şi avansează. Proiectele cu Banca Mondială, cu BEI, cu BERD, cu donatorii sunt în derulare. „Se pregătesc, se semnează, sunt zeci de misiuni de experţi care vin., a specificat Anatol Arapu.

Moldova. org precizează că după finalizarea în anul trecut a programului de asistenţă a FMI pentru Republica Moldova, ţara noastră este supusă monitorizării post-program. La începutul anului curent, s-a anunţat că Republica Moldova şi FMI vor negocia un nou Program de asistenţă. Atunci şeful misiunii FMI, Max Alier, aflat în vizită în țara noastră a precizat că noul Program se va axa pe trei obiective principale: asigurarea durabilităţii fiscal-bugetare, menţinerea unei politici monetare prudente şi consolidarea sectorului financiar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.