Anastasiia Danilova, activistă LGBT: „Imperialismul rus se transmite prin laptele matern”

Anastasiia Danilova este originară din Federația Rusă. Părinții ei locuiesc acolo în continuare. Tatăl este etnic ciuvaș, iar mama – rusoaică. „Aș spune că Ciuvașia, după rădăcinile sale lingvistice, este mai aproape de limba găgăuză. Chiar și așa, eu am pașaportul rusesc și eu oricum am cetățenia rusă, și eu, în ochii tuturor din jurul meu, sunt considerată rusoaică.”

Anastasiia s-a mutat în Moldova acum 18 ani, iar traiul aici a ajutat-o să se cunoască mai bine, să identifice în ea imperialismul rusesc, și să afle despre limba și cultura română. „Gândirea imperialistă îți dă sentimentul de superioritate, senzația că tu ești foarte fain, că „Țara mea, cultura, istoria mea sunt cele mai importante”. Limba… Limba, absolut, da! Și să renunți la asta este foarte greu.”

În primul ei an de aflare aici, a apelat la ajutorului unui ONG care luptă pentru drepturile comunității LGBT, iar peste șase ani a devenit directoarea executivă a acestuia. Este „GENDERDOC-M”, una dintre cele mai vechi organizații neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunității LGBT+ din Republica Moldova. Mai întâi pandemia, apoi războiul au scos la suprafață multe vulnerabilități și defecte ale societății noastre. De exemplu ilegalitatea căsătoriilor în cuplurilor LGBT este văzută prin alte lentile. „Se poate întâmpla orice. Începând de la faptul că nu ne vom putea vizita la spital, dacă una dintre noi se va afla în stare gravă și vor avea acces doar rudele apropiate. Atât, asta automat ne închide ușile. Sau dacă ne despărțim, cum vor fi împărțite bunurile noastre comune? Se va implica oare statul? Desigur că nu.”

Am discutat cu Anastasiia Danilova despre invazia Rusiei în Ucraina, imperialismul rus, inclusiv cel internalizat chiar de Anastasiia. Am aflat istoriile unor cupluri LGBT de refugiați din Ucraina și Rusia și am încheiat cu gând despre viitorul Republicii Moldova.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.