Author: Ala Mandacanu,
Conferenţiar universitar,
Decan al Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare Publică,
ULIM
Analiza managementului relatiilor publice in administratia publica se implica intr-o analiza riguroasa privind managementul relatiilor publice efectuat de catre presedintie si parlamentul Republicii Moldova in site-urile lor vizavi de paginile web similare din alte state. Analiza continutului site-urilor este efectuata din perspectiva teoriei relatiilor publice eficiente si elaborarea recomandarilor pentru un management eficient al RP in administratia publica.
Observatiile de-a lungul ultimilor ani evolutia RP in AP, concluzioneaza ca in Republica Moldova domeniul RP nu este inca apreciat nici la nivel managerial superior (conducerea parlamentului, guvernului, presedintia), nici la nivelul societatii in ansamblu.
Judecand dupa rezultatele sondajelor, efectuate de Institutul de Politici Publice in ultimii ani, populatia nu are prea mare incredere in organele administratiei publice. Astfel, la intrebarea “Care este sursa de informatii in care aveti cea mai mare incredere” doar 3% au raspuns “APL” si doar ca a doua sursa. “Increderea totala in APL” in noiembrie 2006 era de 7%.
Cu toate acestea administratia publica centrala nu se grabeste sa investeasca chiar si in cel mai ieftin, dar totodata accesibil si popular mijloac de comunicare cu publicul – Internetul.
Presedentia: Site-ul oficial al Presedintelui Republicii Moldova la rubrica “Serviciul de presa” nu ofera un model de comunicare eficienta (vezi http://www.presedinte.md/). Nu veti gasi in aceasta pagina numele persoanelor de contact, vreun numar de telefon, vreo adresa postala sau de e-mail, ca sa nu mai vorbim de un Forum, in care cetateanul de rand ar putea sa comunice cu Presedintia. Nu exista o delimitare dintre relatiile cu presa ci relatiile publice. In pagina Aparatul Presedintelui (http://www.presedinte.md) gasim o Directie Drept si Relatiile Publice, cu un Sef al directiei, consilier al Presedintelui in problemele juridice, Artur Resetnicov, Tel.: 50-42-44 Fax: 24-55-26 si un Sef adjunct al directiei, Edgar Bejan, Tel.: 50-42-44. Apoi, aparte, gasim si Serviciul de presa, format dintr-un Sef al serviciului, tot el si purtator de cuvint al Presedintelui, Natalia Visanu, Tel.: 50-42-30. Aceste persoane nu pot fi contactate prin e-mail si este extrem de greu sa fie gasite la telefon.
Parlamentul: In comparatie cu site-ul Parlamentului, cel al Presedintelui Republicii Moldova pare a fi extrem de bogat. Pagina Parlamentului, organul legislativ ales in mod democratic de catre cetatenii Republicii Moldova, este o mostra de anacronism electronic. Site-ul nu ofera niciun numar de telefon al deputatilor, fractiunilor parlamentare sau macar al Serviciului de presa si imagine. Organul democratic reprezentativ se ascunde cu gruja de alegatori. Niciun fel de comunicare, niciun feed-back. Incercarea de a gasi telefonul unui sau altui deputat s-a soldat fara succes – nici serviciul 1189 nu ofera astfel de informatii, chiar daca stii adresa Parlamentului, nici Seful serviciului de paza (23 72 20) nu da nici un telefon, desi are in fata lista tuturor deputatilor si comisiilor parlamentare.
Cabinetul de Ministri al Republicii Moldova: Pagina Ministerului Administratiei Publice Locale (Ministru Vitalie Vrabie) ofera cetateanului o gama mult mai larga de informatii si stabileste un sistem de relatii publice mult mai eficient decat pagina Primului ministru. Daca in pagina sefului guvernului nu gasim prea multe telefoane de contact, scrisorile merg intr-o singura directie (de la cetatean la functionarul anonim), relatiile cu publicul reducandu-se la o singura pagina lipsita de informatii (http://gov.md/index.php?lng=ro&a=mail2005), apoi pagina de contacte a Ministrului Administratiei publice are de toate – si telefon de incredere, si adrese de e-mail. Tot in acest site-ul pot fi gasite adresele si telefoanele tuturor presedintilor de raioane, e adevarat ca fara adrese e-mail. Concludenta este si misiunea ministerului, expusa de catre ministrul V. Vrabie, din care retinem fraza: „Aceasta pagina a MAPL ne ofera o posibilitate de a ne informa reciproc, de a ne afla in contact permanent in realizarea obiectivelor comune din programul Guvernului "Renasterea Tarii – bunastarea poporului"(http://www.mapl.gov.md/). Totusi, nici unul din cele doua site-uri nu contine un forum si au datele putin depasite (Agenda Primului ministru contine date cu referire la 23 mai 2007, iar pagina MAPL – agenda din 18 mai 2007).