Amnesty International critică sentința dată lui Sergiu Voloc

Amnesty International Moldova consideră că, prin sentința din 01.07.2015 de condamnare a lui Sergiu Voloc la o pedeapsă de închisoare pe 2 ani cu suspendarea executării pedepsei de închisoare pentru un termen de 4 ani, s-a încălcat flagrant punctul 1 al art. 6 al CEDO (dreptul la un proces echitabil), potrivit căruia “orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil și într-un termen rezonabil” din simplul motiv că acțiunile sale nu conțin componență de infracțiune.

Amnesty International consideră că potrivit standardelor naționale și internaționale, infracțiunile grave (tortura, omorul, etc.) trebuie să fie condamnate cu o severitate sporită, iar încălcările minore (huliganismul neînsemnat, pescuitul ilegal, etc.) trebuie să fie condamnate cu o severitate foarte redusă, respectând regulile “umanismului aplicării pedepsei penale”.

Într-un comunicat de presă, Amnesty International Moldova declară că aceste principii au fost flagrant încălcate recent, când au fost pronunțate sentințe prin care se eschivează de la răspundere penală foștii funcționari Vladimir Botnari și Gheorghe Papuc, care au favorizat actele grave de tortură soldate cu moartea unui om. Iar Sergiu Voloc, pentru niște acțiuni care nu conțin nici un element de infracțiune, ar fi fost condamnat eronat, încălcându-se principiul prezumției nevinovăției. Organizația consideră că Sergiu Voloc este o victimă a justiției moldovenești, având foarte mari șanse de a obține câștig de cauză la CEDO.

Condamnarea lui Sergiu Voloc este o rușine pentru justiția noastră. Așteptăm o reacție promptă din partea Consiliului Superior al Magistraturii care este obligat să monitorizeze activitatea judecătorilor, care achită torționarii și care amendează generalii ce au ordonat actele de tortură“, a declarat Cristina Pereteatcu, directorul executiv al Amnesty International Moldova.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.