Social
„Ambele instituții au slujit exclusiv regimului oligarhic”. Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței urmează a fi restructurate

PE SCURT
Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței urmează a fi restructurate. Două proiecte de legi în acest sens au fost înregistrate în Parlament de deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco.
Potrivit acestora, toți membrii actuali ai celor două structuri urmează să plece din funcții, iar până la organizarea concursurilor pentru membrii instituțiilor restructurate vor fi numiți interimari. Ulterior, numărul membrilor CA și CC va fi micșorat.
PE LUNG
Astfel, Consiliul Audiovizualului urmează să aibă 7 membri și nu 9, așa cum este astăzi. Un membru va fi propus de președintele țării, unul- de Parlament, iar altul- de Guvern. Alți patru membrii vor fi propuși de organizațiile media.
La Consiliul Concurenței numărul de membri va fi redus de la 5 la 3, inclusiv un președinte și un vicepreședinte. Aici se propune instituire unei noi proceduri de selectare , prin concurs, a conducerii instituției.
Comisiile de concurs care vor face selecția nu vor fi constituite din membrii comisiilor parlamentare de specialitate, ci din oameni din afara sferei politice astfel încât concursurile să nu fie afectate de dubii cu privire la lipsa de obiectivitate.
Social
Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă de 7,2 milioane lei. De ce?

PE SCURT
Consiliul Concurenței a sancționat „Apă-Canal Chișinău” cu o amendă în valoare de 7 190 453, 43 lei. Aceasta pentru aplicarea diferențiată, arbitrară a coeficienților la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare pentru depășirea concentrației maxim admisibilă în apele uzate evacuate.
Amenda a fost stabilită inclusiv pentru neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din mun. Chișinău și or. Ialoveni.
PE LUNG
În urma unei investigații, care a durat 1 an și 10 luni, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că „Apă-Canal Chișinău” a acționat ilegal.
Aceasta pentru că, „Apă-Canal Chișinău” a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare.
În același timp, de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău – 95,47% din cca 23 000 de întreprinderi din mun. Chișinău – „Apă – Canal Chișinău” SA nu a perceput tarife diferentiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.
O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că în prezent singurul laborator capabil să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea „Apă – Canal Chișinău” SA, ceea ce trezește îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, „Apă – Canal Chișinău” SA fiind interesată direct în încasări cât mai mari.
Principiul „poluatorul plătește” este un concept conform căruia poluatorul trebuie să plătească pentru poluarea mediului. Acesta trebuie respectat de toate persoanele, atât juridice, cât și fizice, care desfășoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanți și aplicat în mod echitabil de către operator.
„Conform legislației naționale în vigoare, principiul „poluatorul plătește” impune obligația ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru realizarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate”, a precizat Consiliul..
Social
Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru – noii membri ai CCA
Corneliu Mihalache, Iulian Roșca și Lidia Viziru sunt noii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului.
Parlamentul i-a confirmat astăzi în funcție, cu voturile a 55 de deputați.
Noi membri ai CCA au fost selectați în cadrul unui concurs public desfășurat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. La proba de interviu au fost admise 10 persoane.
Concursul pentru suplinirea celor 3 funcții vacante de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului a fost anunțat urmare a expirării, la 16 noiembrie 2018, a mandatelor membrilor CCA Iurie Colesnic, Cristina Duca și Olga Barbălată.
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de 6 ani.
Social
10 candidați vor susține proba de interviu pentru funcția de membru al CCA
Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a anunțat cei 10 candidați admiși pentru a susține a proba de interviu pentru funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).
Astfel, urmare a examinării dosarelor prezentate, au fost admiși următorii candidați: VIZIRU Lidia, ROȘCA Iulian, BUJNIȚA Vitalie, SPĂTARU Nicolae, FABIAN Nicolae, MOLEA Viorel, MARIN Marcel, MIHALACHE Corneliu, SON Victoria și SMOLNIȚCHI Leonid.
Ședința Comisiei pentru realizarea probei de interviu va avea loc în ziua de miercuri, 5 decembrie 2018, ora 10.00, bir. 716B, sediul Parlamentului.
Concursul pentru suplinirea funcțiilor de membru al CCA a fost lansat în legătură cu expirarea mandatului a trei membri. Mandatul unui membri CCA de șase ani.