Connect with us
"
"

Social

Ambasada SUA a donat Procuraturii Generale programe soft şi echipament IT în valoare de un milion lei

Publicat

pe

PE SCURT

Ambasada Statelor Unite ale Americii a donat, astăzi, Procuraturii Republicii Moldova un set de programe soft specializate pentru investigaţii şi echipament IT, de ultimă generaţie, estimat la aproximativ un milion de lei.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a menționat că noile instrumente și tehnologii, care sunt cu succes utilizate în peste 150 de state, vor spori considerabil capacităţile investigative şi analitice ale procurorilor moldoveni.

PE LUNG

„Donaţia, oferită cu multă generozitate de colegii americani, este una extrem de binevenită şi aşteptată nu doar de Corpul de procurori, ci de întreaga societate, care aşteaptă răspuns la multe întrebări”, a menţionat procurorul general interimar.

El a menționat că programe soft și echipamentul IT vor fi utilizate la prevenirea, detectarea şi instrumentarea unor dosare de rezonanţă, cum ar fi fraudele financiar – bancare, atacuri cibernetice, trafic de persoane, trafic de droguri, dar şi alte categorii de infracţiuni transfrontaliere.

Ambasadorul Dereck J. Hogan a reiterat angajamentul Guvernului SUA pentru susţinerea continuă a eforturilor Republicii Moldova de a combate crima organizată şi şi-a exprimat satisfacţia privind cooperarea dintre Ambasadă şi Procuratura Republicii Moldova.

Procuratura Generală a precizat că donaţia este parte componentă a susţinerii continue, oferite de Guvernul SUA Republicii Moldova în domeniul reformării justiţiei şi organelor de drept.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Farmacia Familiei și Dita EstFarm se alătură eforturilor de combatere a pandemiei COVID 19 și donează 50 mii măști de protecție

Publicat

pe

De către

Farmacia Familiei și Dita EstFarm se implică în sprijinirea instituțiilor Statului în lupta contra pandemiei COVID 19.

Pentru a contribui la aceste eforturi comune, Farmacia Familiei și Dita EstFarm au donat 50.000 de mii de măști de unică folosință instituțiilor care se află în prima linie de luptă împotriva  infecției cu Coronavirusul de tip nou – Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratului General al Poliției și Primăriei Municipiului Chișinău.

”O situaţie precum este cea cauzată de COVID-19 constituie un catalizator care ar trebui să unească întreaga societate şi să-i mobilizeze pe oameni la fapte bune. Cred că în acest moment este nevoie de solidaritate și de responsabilitate. Doar împreună vom putea depăși această perioadă”. – a declarat Oleg Teterea, director Farmacia Familiei

Suplimentar, agentii economici au oferit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale un lot de medicamente de producție franceză incluse în protocolul național de tratament al pacienților infectați cu COVID-19.

Farmacia Familiei continuă să activeze într-un regim obișnuit pentru a oferi ajutorul și produsele de sănătate și îngrijire necesare populației, iar prioritățile noastre ramân constante: grija pentru sănătatea și siguranța clienților.

Citește mai departe

Social

LINELLA: Suntem alături acum pentru un viitor mai bun. Sprijinim lupta cu COVID-19.

Publicat

pe

De către

VASILE DRAGAN, fondator “Moldretail Group” S.R.L – rețeaua de magazine LINELLA: “Trecem cu toţii printr-o perioadă dificilă pe care o putem traversa doar împreună, cu solidaritate şi empatie pentru cei din jur. Noi, ca retailer, avem un rol important şi o mare responsabilitate, prin urmare, personalul  din magazine depun zilnic eforturi pentru ca fiecare client să îşi facă cumpărăturile într-un mod sigur, având în vedere condiţiile actuale.
În continuare, siguranța e cea mai importantă și acționăm conform unui plan de măsuri pe care le-am pus deja în aplicare. Ne dorim să sprijinim cât mai mult comunitatea și în această perioadă am venit cu mai multe inițiative de susținere atât al sistemului medical, cât și ajutând persoanele vulnerabile, care se confruntă cu dificultăți materiale severe și fac față cu greu acestei perioade de stres.”

Pe parcursul anilor, LINELLA s-a remarcat prin contribuția socială, care este una dintre direcțiile încorporate în activitatea companiei, iar în aceste momente rămân în continuare aproape de comunități și de persoanele care au nevoie de sprijin special în această perioadă, alăturându-se mai multor acțiuni de suport din întreaga țară, valoarea acestora fiind de peste 1,5 milioane lei:

 • în data de 16 martie LINELLA a contribuit cu o donație de 100.000 de lei către spitalul Toma Ciorbă și 50.000 de lei către Spitalul Clinic Municipal de Urgență, sume alocate pentru consolidarea capacității sistemului medical moldovenesc de prevenire și tratare a pacienților;
 • așa cum rețeaua de magazine Linella este prezentă pe întreg teritoriul țării și simt vulnerabilitatea lucrătorilor din regiuni, din 23 martie și pe durata întregii sitații excepționale, Linella aprovizionează zilnic personalul medical din substațiile Spitalului de Urgență din regiunea de nord a țării, cu câte 400 de prânzuri calde zilnic;
 • achiziționarea din afara țării a 15 000 măști respiratorii de tip medical N95 și donarea acestora către instituțiile medicale care vor ajuta la protejarea sănătății personalului medical, dar și a pacienților, cât și la prevenirea răspândirii  virusului;
 • în data de 5 aprilie au venit în sprijinul a 500 de familii social vulnerabile și persoane în etate din localitățile aflate în regim de carantină, cu produse alimentare de primă necesitate, pentru locuitorii din r. Soroca, r. Ștefan Vodă, s. Carahasani și s. Bălceana.

Alături de aceste acţiuni de solidaritate, LINELLA a implementat și o serie de măsuri de precauție, atât în magazine, în depozite, cât şi la sediul central, pentru  siguranţa şi protecţia angajaților și a consumatorilor, cum ar fi:

 • Modificarea programului magazinelor: pentru mai multă siguranță în magazine, au fost luate măsuri suplimentare de prevenție, astfel toate magazinele Linella din țară, funcționează până la orele 22:00. Astfel putând să asigure fluxul de marfă și să fie luate măsurile necesare de igienă și dezinfecție relevante situației;
 • Limitarea accesului în magazine, în perioadele în care sunt aglomerate, la un număr redus de persoane;
 • Instalarea ecranelor de protecție la casele de marcat, pentru protecția persoanlului, cât și a consumatorilor;
 • Semnalizarea cu marcaje speciale pe podea, în zona caselor de marcat pentru indicarea distanței de cel puțin 1 metru între client;
 • Igienizarea și dezinfectarea spațiilor și suprafețelor comune din magazine, la fiecare 2 ore;
 • Aerisirea magazinelor de câteva ori pe zi, timp de 15-20 minute;
 • Soluții dezinfectante și mănuși de protecție disponibile la intrarea în magazine, la care au acces atât echipele din magazine, cât și clienții;
 • Asigurarea cu măști de protecție pentru angajații din magazine;
 • Echiparea cu viziere de protecție pentru angajații din prima linie;
 • Recomandare pentru plata cu cardul sau cu telefonul;
 • Recomandarea unui comportament responsabil prin cumpărarea doar a cantității necesare de produse;
 • Recomandarea de a evita cumpărăturile în orele de vârf și staționarea pe termen lung în magazine;
 • Recomandarea de a efectua cumpărături doar un singur membru al familiei sau apropiat;

Deși traversăm cu toții printr-o situație incertă, conducerea companiei  LINELLA asigură angajaților, că aceștia nu vor suferi micșorări salariale sau reducerea forței de muncă, în plus munca și efortul depus a angajaților din prima linie va fi răsplătită adițional.

În continuare, echipa LINELLA, anunță că vor urma și alte măsuri toate gândite și îndreptate pentru a ajuta comunitatea, ca astfel să trecem cu bine, împreună, peste  această perioadă.

Citește mai departe

Social

OAMENI de afaceri pe timp de criză. Lecții online, donații spitalelor și o tonă de hipoclorit pentru dezinfectare

Publicat

pe

PE SCURT

Moldovenii continuă să-i ajute pe cei care luptă acum cu coronavirusul. De data aceasta, vorbim despre oamenii de afaceri, care au donat bani pentru spitalele din țară, au susținut un proiect educațional sau oferă consultații psihologice gratuite pentru medici.

PE LUNG

În pofida pierderilor pe care le suferă în această perioadă, mai multe restaurante și fast-food-uri oferă mâncare gratuită medicilor. Profesorii oferă cursuri gratuite pentru elevii care ar trebui acum să se pregătească de bacalaureat, iar alții – cursuri gratuite de sport. Taximetriștii se oferă să aducă la lucru gratuit medicii. Iar muzicieni tineri organizează concerte live online pentru cei izolați acasă. Grupuri de voluntari se arată dispuși să îngrijească de vecinii în vârstă mergând în locul lor la magazin sau farmacie. Iar pentru suplimentarea necesităților de bază ale doctorilor care îngrijesc de cei infectați și suspectați de COVID-19 au fost donați peste 9000 de Euro. Despre toate acestea poți citi: OAMENI pe timp de criză. Moldovenii sar în ajutorul medicilor și bătrânilor, oferă cursuri gratuite, fac donații și concerte online.

Perete despărțitor în taxi

Compania itaxi a conceput și începe de astăzi, 18 martie, să instaleze, treptat, un perete despărțitor, etanș, care să limiteze la maxim contactul dintre șofer și pasager. Compania menționează că în cazul în care nu vrei să achiți cu cardul așa cum este recomandat, poți să plătești cash, folosind un sertar special conceput, amplasat în partea de jos a peretelui.

De asemenea, compania anunță că mașinile sunt dezinfectate zilnic și au dezinfectante pentru pasageri.

#siguranța pasagerilor și a șoferilor noștri

Ne gândim în permanent la #siguranța pasagerilor și a șoferilor noștri și luăm măsuri pentru călătorii liniștite, mai ales în această perioadă.În acest sens, am conceput și începem de azi să instalăm, treptat, un perete despărțitor, etanș, care să limiteze la maxim contactul dintre șofer și pasager. Ce trebuie să știți:✅ Puteți comunica, în continuare, cu șoferul. Peretele oprește orice potențiale bacterii, dar nu izolează fonic cabina✅ Puteți achita cursa prin card, cum este și recomandat, pentru un plus de #igienă, dar și cu numerar, folosind un sertar special conceput, amplasat în partea de jos a peretelui.✅ Pentru a beneficia de siguranța noului perete despărțitor, vă recomandăm să călătoriți doar pe locurile din spate, în grupuri de cel mult trei persoane✅ În continuare, mașinile sunt igienizate zilnic și includ și #dezinfectant pentru pasageriPentru drumuri liniștite și pentru un plus de sănătate!

Geplaatst door itaxi.md op Dinsdag 17 maart 2020

100 mii lei pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Compania de microfinanțare Iute Credit donează 100 de mii de lei pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. „Republica Moldova, ca și alte țări ale lumii, trece printr-o perioadă dificilă, și anume lupta contra virusul COVID-19. Este poate testul solidarității, a responsabilității și a consolidării pentru fiecare din noi. Totodată, în numele echipei Iute Credit ne exprimăm în mod special recunoștința față de cadrele medicale, care acum sunt cei care țin piept, zi și noapte, pandemiei care a afectat și țara noastră”, a declarat Lilian Guzun, CEO Iute Credit Moldova.

Imagini pentru iute credit

Ședințe psihologice pentru medici

Psihoterapeuta Irina Novac vine în întâmpinarea cadrelor medicale care lucrează în condiții de stres în aceste clipe și le oferă suport psihologic. Specialista este dispusă să facă ședințe individuale online gratuite. O puteți contacta la nr. de viber: +373 68433875 / Skype: psiholog_novac.

Ajutor pentru dezvoltarea proiectului Studii.md

Platforma 999.md își exprimă susținerea pentru studii.md, proiect în cadrul căruia profesorii și elevii au posibilitatea de a continua lecțiile în format digital.

Săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele pentru acasă.

Acest lucru va permite ca modalitatea de învățământ să devină una mai „vie”, comentează dezvoltatorii proiectului.

După vizionarea lecției video și citirea materialelor suplimentare, elevii vor putea pune întrebări la temă în comentariile de mai jos. Modulul cu comentarii este foarte simplu și intuitiv. Prin urmare, nu va crea dificultăți pentru elevii moderni, care obișnuiesc să posteze propriile comentarii pe YouTube și pe alte site-uri web similare.

În viitorul apropiat, elevii vor putea adăuga temele îndeplinite în comentarii, prin atașarea documentelor în diferite formaturi (PDF, PNG, JPEG, DOC, EXCEL, PPT). După verificarea temelor de acasă, profesorul va putea nota elevii în registrul electronic al clasei, disponibil pe platforma Studii.md.

Starea de urgență în țară nu ar trebui să împiedice elevii să obțină cunoștințele necesare. Iar învățământul la distanță, cu posibilitatea de a desfășura lecții video, este unul dintre instrumentele care ne vor permite să facem față acestei sarcini, comentează dezvoltatorii proiectului.

Proiectul Studii.md este o platformă exclusivă online pentru școli, dezvoltată de către Compania Simpals cu suportul și contribuția PNUD și ATIC, având drept scop digitalizarea și îmbunătățirea calității educației în R.Moldova.

Cum să adăugați teme pentru acasă și materiale de studiu pe platforma studii.md

În condițiile de carantină tot mai multe școli decid să continue predarea lecțiilor și însușirea materialelor la distanță. Elevii sunt gata pentru lucrul de sinestătător, iar profesorii sunt încântați de entuziasmul acestora.Astfel, vă prezentăm cum puteți utiliza platforma Studii.md pentru comunicarea eficientă dintre profesori și elevi la distanță. Iar săptămâna viitoare platforma va fi actualizată cu funcțiile pentru elevi de adăugare a comentariilor pentru lecție și încărcarea temelor pentru acasă realizate, iar profesorii vor putea adăuga lecții video și verifica temele realizate de către elevi. Fiți cu noi și urmăriți-ne pe rețelele de socializare, pentru a afla și alte posibilități a platformei care vor fi disponibile în scurt timp.

Geplaatst door Studii.md op Donderdag 12 maart 2020

Exemplul Școlii Internaționale Heritage, preluat și de alte instituții de învățământ din țară

Procesul educațional la Heritage continuă și în carantină, fără a pune în pericol siguranța și sănătatea elevilor.  

La fel ca în timpul programului obișnuit de școală, la ora 8:30 elevii Școlii Internaționale Heritage, aflați la distanță, accesează platforma de educație online. În funcție de vârsta și materia care urmează să fie predată, discipolii „intră” în clasa virtuală, unde au acces la toate materialele text, audio și video pregătite. La rândul lor, profesorii le dau diferite sarcini și teme pentru acasă, le urmăresc progresele și pot să le dea feedback.

Lecțiile se desfășoară la distanță, prin intermediul programelor adaptate învățământului online, precum este Google Classroom, care permite accesarea tuturor informațiilor pregătite de profesori. Totodată, în funcție de specificul obiectului de studiu, profesorii utilizează Class Dojo, Raz Kids, dar și alte aplicații digitale destinate educației. Și în timpul lecțiilor la distanță elevii pot comunica între ei, iar Google Hangouts este folosit cu precădere atunci când copii doresc să-și împărtășească gândurile. 

100 mii lei la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 50 mii la Institutul de Medicină Urgentă

Linella se alătură efortului de a susține eroii acestor timpuri, care gestionează la moment criza, astfel contribuind cu o donație de 100 000 lei către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 50 mii la Institutul de Medicină Urgentă.

Banii vor ajuta la consolidarea capacității sistemului medical moldovenesc de prevenire și tratare a pacienților.

Cu această ocazie Linella invită comunitatea de afaceri să dea mai multe șanse de supraviețuire bolnavilor de virusul COVID-19 prin donații de acest fel.

Imagini pentru linella

Donație de hipoclorit pentru dezinfectare

Compania producătoare de clor SRL ADEN – TransExim a donat o tonă de hipoclorit pentru dezinfectare Institutului de Medicină Urgentă.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate2 ore în urmă

4 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 60 de paturi noi la Spitalul Raional Ialoveni și încă mai mulți copii infectați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social22 de ore în urmă

Trei știri bune din Moldova: Banca de alimente, restart la cultură și o nouă destinație turistică

Banca de alimente pentru persoanele social-vulnerabile Misiunea Socială „Diaconia” a lansat la sfârșitul lunii iulie prima Bancă de Alimente. Asta...

Sănătate23 de ore în urmă

Istoria a trei femei cu dizabilități mintale care s-au mutat la casa lor

Nadejda stă la masă și coase de zor. De dimineață a reușit să termine de confecționat trei măști. La 60...

SocialO zi în urmă

3 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 120 de cazuri noi și 8 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Externe2 zile în urmă

Trendul „challenge accepted” de pe Instagram nu a apărut în Turcia

Pe la jumătatea lunii iulie, pe Instagram a pornit o mișcare care promova solidaritatea între femei. #WomenSupportingWomen și „challenge accepted”...

Social4 zile în urmă

Istoria „pristroicilor” și de ce sunt încă o problemă „anexată” blocurilor vechi din oraș

„Pristroica” este numită construcția anexată unui bloc de locuit, de cele mai multe ori fără acceptul autorităților sau vecinilor. Este...

Politică4 zile în urmă

Pe banii noștri. Se schimbă Constituția de tot sau numai „oleacă”?

Politica moldovenească nu pare să fie în vacanță în această săptămână, deși vinerea trecută era anunțat sfârșitul „sezonului politic”. De...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce se întâmplă în Belarus? De ce se teme ultimul dictator din Europa?

PE SCURT Dictatura lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, s-ar putea încheia după alegerile prezidențiale din 9 august, susțin mai mulți...

Politică2 săptămâni în urmă

Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game...

Politică2 săptămâni în urmă

Veteranii regimului separatist: „În caz de agravare a situației, ca și acum 30 de ani, vom apăra patria”

PE SCURT Protestele veteranilor de pe Nistru de săptămâna trecută au generat reacții printre veteranii regiunii transnistrene. Primii și-au manifestat...

Politică2 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: Moțiune respinsă și despre cum și-au luat vacanță la miez de noapte

Parlamentarii au discutat astăzi în total 9 proiecte pe ordinea de zi. Cu un randament de 11%, parlamentarii au reușit...

Alegeri3 săptămâni în urmă

Pandemia, pretext pentru a restricționa votul în diasporă? Soluții

Pe data de 10 iulie 2020, în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” Igor Dodon a făcut o declarație despre următoarele alegeri...

Politică4 săptămâni în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Politică4 săptămâni în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Advertisement

Opinii

august 2020
L Ma Mi J V S D
« iul.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31