Connect with us
"
"

Economie

Alte trei scannere pentru controlul bagajelor, donate de Guvernul SUA, vor intra în dotarea Serviciului Vamal

Publicat

pe

Alte trei scannere pentru controlul bagajelor, donate de Guvernul SUA, vor intra în viitorul apropiat în dotarea Serviciului Vamal. Echipamentele sunt donate de către Departamentul de Stat al SUA, prin intermediul Programului EXBS (Export Control and Border Security).

Anunțul privind oferirea acestora a fost făcut de către consilierul Programului EXBS pentru Republica Moldova și Armenia, Robert Pazos în cadrul întrevederii avute cu directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Donația vine să completeze alte trei echipamente similare, donate prin intermediul EXBS în anul 2012. Ulterior, în decembrie 2017, cu suportul aceluiași program, au fost repuse în funcțiune cinci scanere mobile.

Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire și a vizitelor de studiu cu tematici ce vizează detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.

„Prin intermediul programelor sale de asistență, Statele Unite ale Americii au devenit un aliat puternic în diminuarea potențialelor amenințări la securitatea economică și transfrontalieră în regiune”, a subliniat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Robert Pazos a menționat că apreciază angajamentul Serviciului Vamal de a-și consolida capacitățile instituționale în toate domeniile de responsabilitate și și-a exprimat disponibilitatea susținerii tuturor demersurilor în acest sens.

Misiunea Programului EXBS constă în prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă şi a armelor convenţionale avansate prin oferirea asistenţei în consolidarea sistemelor naţionale de control al exporturilor statelor care sunt în posesia, produc sau livrează elemente strategice, precum şi a statelor prin care aceste elemente ar putea fi tranzitate.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Economie

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Publicat

pe

De către

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de pandemia COVID-19, alături de zeci de companii, Kaufland Moldova s-a solidarizat în susținerea autorităților responsabile și a medicilor din prima linie.

„Acum, cu toții trecem printr-o perioadă grea, din toate punctele de vedere. Retailul este un domeniu dinamic și mereu în schimbare, de aceasta, am reușit să ne adaptăm rapid noilor realități și provocări. Am reacționat fără ezitare la greutățile cu care se confruntă comunitatea. În linie cu strategia noastră de CSR și valorile care ne reprezintă ca și companie, am donat peste 3.600.000 MDL către ONG-uri și proiecte ce vin în sprijinul eroilor din prima linie, dar și a grupurilor vulnerabile. Acum, mai mult ca niciodată, înțelegem că responsabilitatea face diferența și implicarea fiecăruia dintre noi poate salva vieți.”, a declarat CEO-ul Kaufland Moldova și România, Marco Hößl.

În semn de susținere și pentru a contribui la eforturile sistemului medical și social, în lupta cu epidemia COVID-19, compania Kaufland Moldova a realizat mai multe acțiuni de responsabilitate corporativă, donând:

  • 1.077.000 MDL – pentru campania „Împreună pentru voi”. Suma a fost redirecționată pentru achiziția utilajului medical și pentru necesitățile stringente ale instituțiilor medicale.
  • 1.200.000 MDL – pentru procurarea a 15.000 de kituri de recoltare a analizelor și medii de transport pentru testarea COVID-19.
  • 860.000 MDL – pentru procurarea echipamentelor medicale pentru instituțiile medicale Municipale.
  • 100.000 MDL – pentru campania „Ajut. Îmi pasă”, realizată împreună cu „The Moldova Project” și Misiunea Socială „Diaconia”. Zeci de familii social vulnerabile au beneficiat de sprijin în această perioadă dificilă.
  • 300.000 MDL – sprijin pentru persoanele social vulnerabile și beneficiarii Misiunii Sociale „Diaconia” și Direcția Generală Asistență Socială din cadrul Primăriei Chișinău.
  • 65.000 MDL – pentru susținerea campaniei „Ajut. De Paște” organizată de „The Moldova Project”.

Prin aceste acțiuni, Kaufland Moldova își exprimă gratitudinea față de personalul medical din Republica Moldova, care, în momentul de față, este la datorie 24/24, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de ajutor medical calificat.

Te invităm să urmărești în video-ul de mai jos acțiunile realizate de echipa Kaufland în aceste luni, în colaborare cu partenerii noștri.

De asemenea, în această perioadă, în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19, Kaufland Moldova a adoptat o serie de măsuri în ambele magazine pentru a asigura siguranța angajaților și a clienților.

Citește mai departe

Economie

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Publicat

pe

De către

Punem #umărlaumăr și suntem mai puternici. Cu acest gând Petrom Moldova a pornit un program de susținere a medicilor pe care-l va dezvolta până la sfârșitul anului 2020.

Petrom Moldova a donat seturi de echipamente de protecție — combinezoane, bonete, bahile, măști pentru medicii și personalul medical din Soroca, Edineț și Comrat. De asemenea, împreună cu mai mulți parteneri, au fost donate și aparate de cafea.

Sate și orașe din aceste raioane au cunoscut cele mai mari provocări în lupta cu COVID-19 și au fost, pentru o anumită perioadă a stării de urgență, în carantină, întrucât au înregistrat un număr mare de persoane infectate cu coronavirus.

„E minimul pe care-l putem face pentru a exprima recunoștința noastră față de ei, luptătorii din prima linie.”, mărturisesc reprezentanții Petrom Moldova.

A pus un umăr greu la această acțiune și echipa Crucea Roșie din Moldova. Ei au avut grijă ca medicii din linia I, care luptă împotriva coronavirusului, să primească tot ce este necesar pentru a se proteja de infecție. Datorită echipei Crucea Roșie, ajutorul a fost livrat acolo unde a fost așteptat cel mai mult, iar scopul companiei Petrom Moldova de a ajuta medicii exact cu lucrurile necesare, cu ceva concret, a fost realizat pe deplin.

Pentru Petrom Moldova contează transparența și controlul asupra donației, respectiv, compania a avut toată încrederea în echipa Crucii Roșii din Moldova și ultima a fost responsabilă integral de partea operațională. „ Venim cu mulțumiri separate pentru echipa Crucii Roșii, dedicate totalmente luptei cu COVID19 ”, au declarat reprezentanții Petrom Moldova.

Alți parteneri din cadrul stațiilor Petrom care s-au alăturat sunt Coca Cola Îmbuteliere Chișinău, Lux Proba Grup, Varda și Luxury Line. Aceste companii au donat cafea și apă potabilă pentru spitale.

„Acest lucru, sperăm noi, va face zilele de muncă pentru cadrele medicale un pic mai bune, iar perioada de recuperare pentru pacienți, un pic mai ușoară” , adaugă Petrom Moldova.

În cadrul campaniei #umărlaumăr pentru medicii noștri au fost donate 1 170 seturi de echipament medical de unică folosință.

Citește mai departe

Economie

Câți bani au cei mai bogați oameni din Moldova și în alte țări

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pentru a intra în 1% din populația americană cu cel mai mare venit, trebuie să câștigi aproximativ jumătate de milion de dolari pe an. Acesta nu este un record. În Singapore, pentru a fi inclus în mult râvnitul 1% dintre cei mai bogați ai țării va fi necesar să câștigi cel puțin 722 000 de dolari, în timp ce în Emiratele Arabe Unite – 922 000 de dolari, scrie Bloomberg cu referire la Baza Mondială de date a inegalității și Serviciul Statistică din Canada.

În baza datelor colectate, Bloomberg a întocmit un rating al țărilor în funcție de nivelul veniturilor persoanelor incluse în 1% din populația cu cele mai mari venituri, iar Business Insider a prezentat un top al veniturilor medii anuale ale locuitorilor acestor state.

PE LUNG 

Analiștii Bloomberg au calculat câți bani sunt necesari pentru a intra în râvnitul 1% dintre cei mai bogați oameni din diferite țări.

În India, pentru nimeri în 1% din cei mai bogați cetățeni, ai nevoie de venituri de 77.000 USD pe an. Cu toate acestea,  câștigul mediu anual în India este de doar 2020 $. Dacă ai fost inclus în lista celor mai bogați oameni din China înseamnă că câștigi cel puțin 107.000 de dolari pe an. Venitul mediu în această țară este de 9470 USD. Următoarea în listă este Italia, unde veniturile celor mai bogați oameni încep de la 169.000 USD. Venitul mediu al populației țării este de 33.560 dolari pe an.

În Brazilia, pragul pentru bogați este puțin mai înalt – ceea ce presupune venituri anuale de 176.000 USD. Dar venitul mediu în această țară este mai mic decât în China – 9140 dolari.

Venitul anual al celor 1% dintre cei mai bogați oameni din Africa de Sud este de 188.000 USD și mai mult. În același timp, venitul mediu este la nivelul de 5750 USD.

În Canada, pentru a nimeri printre cei mai bogați ai țării sunt necesari 201.000 de dolari pe an în timp ce venitul mediu al populației este de 44.860 $. Franța este de asemenea reprezentată în clasament: Aici venitul anual al celor mai bogați începe de la 221.000 de dolari, iar câștigurile medii a populației este de  – 41.070 de dolari.

Lista include și Australia, unde cei mai bogați cetățeni câștigă de la 246.000 USD, iar venitul mediu este de 53.190 USD, Marea Britanie (venitul celor mai bogați de la 248.000 USD, câștiguri medii – 41.330 USD), Germania (venitul celor mai bogați – 277.000 USD și câștiguri medii – 47.450 USD).

Veniturile cele mai mari se numără printre bogătașii din Bahrain  – 485.000 USD, unde venitul mediu al populației este de 47.436 dolari,  în Statele Unite – cei mai bogați locuitori câștigă 488.000 USD, câștigurile medii ale populației sunt de 62.850 dolari, în Singapore – pentru a te include în lista bogătașilor trebuie să câștigi 722.000 dolari, dar venit mediu al populației aici este de  58.770 USD. În final, Emiratele Arabe Unite – pentru a fi inclus în 1% bogătași ai țării este necesar să câștigi anual 922.000 USD. Aici venitul anual al populației este de 40.880 dolari).

Dar în Moldova?

Bloomberg a făcut calcule privind cei mai bogați oameni doar din câteva țări, cei mai importanți jucători pe piața economică mondială. Dar cum stau lucrurile în Moldova?

Potrivit, Serviciului Fiscal de Stat, în 2018, 1760 de moldoveni au înregistrat venituri oficiale de peste un milion de lei. 

Datele au fost calculate din declarațiile cu privire la impozitul pe venit.Venitul total înregistrat de cei 1.760 de milionari a ajuns la peste șase miliarde de lei.

Venitul maxim care a fost obținut de o persoană fizică, în 2018, a fost de peste 83 de milioane de lei. Cel mai tânăr milionar din R. Moldova are doar 21 de ani, în timp ce cel mai vârstnic milionar are 90 de ani. Totodată, 78% dintre milionari sunt înregistrați în municipiul Chișinău.

Business Insider cu referire la  World Data, venitul mediu al populației în Moldova este de 2980 de dolari. Sursa citată, arată că, spre comparație, România 11,290 dolari, Ucraina 2,660 dolari.

În 2017, 1.800 de persoane fizice au declarat venituri de peste un milion de lei, cu 40 mai multe decât în 2018. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică5 ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social7 ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social14 ore în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

SocialO zi în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

CulturăO zi în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Social2 zile în urmă

8 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 330 cazuri noi de infectare și 11 decese 

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment2 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică6 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031