Alte două cazuri de COVID 19 în Republica Moldova

PE SCURT

Două cazuri noi de infectare cu COVID 19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Este vorba despre două persoane revenite recent din Italia. Starea acestora este de gravitate medie. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. Astfel, numărul bolnavilor infectați cu noul coronavirus a ajuns la șase.

Totodată, ministra a spus că alte două persoane cu suspecție la COVID 19 sunt acum la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar șase persoane, „un părinte și cinci copii”, sunt în continuare la Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii.

Cât privește celelalte patru persoane infectate, ministra a menționat că starea lor înregistrează o dinamică pozitivă. „Avem un singur caz unde se menține de câteva zile gravitate medie, printre cazurile care au fost confirmate cu câteva zile în urmă”, a adăugat ministra Sănătății.

PE LUNG

O mamă, împreună cu copilul său, au fugit din spital, deși, erau suspectați cu COVID-19

Tot astăzi ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu, a anunțat în această dimineață că o femeie cu un copil, care s-a adresat miercuri seara la Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome caracteristice infecției de coronavirus, au fugit din spital. „În cazul mamei este vorba despre o iresponsabilitate față de sine și față de copil, dar și față de cei din jur. Ne pare rău că, ajungând în cadrul instituției medicale, prin niște înșelăciuni, a părăsit-o”, a spus Viorica Dumbrăveanu.  Directoarea Spitalului Clinic Municipal Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bîrcă, a mai spus că femeia ar fi agresat cadrele medicale și a fugit din entitatea urgentă.„Stimați părinți, bunici, rude, apropiați, vă rugăm să aveți încredere în personalul medical”, a declarat directoarea.

Ulterior, Poliția Națională a anunțat că femeia și copilul au fost găsiți la domiciliu, în raionul Sângerei, fiind transportați în Chișinău pentru investigațiile necesare. De asemenea, oamenii legii au relatat că au acordat suportul necesar medicilor pentru ca o altă femeie din Glodeni suspectată de COVID-19, să fie spitalizată.

Testele rapide pentru coronavirus sunt ineficiente și nesigure

„O persoană care este contaminată cu coronavirus reprezintă un risc pentru patru-cinci persoane. Tabloul din Italia – dar noi ne asemănăm la nivel de cultură – o persoană reprezintă risc pentru patru persoane. Eu consider că este o cifră mare și celelalte patru, tot așa, merge șirul și vedeți cum se declanșează situația”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, ea a ținut să precizeze că testele rapide pentru prezența coronavirusului de tip nou sunt ineficiente și nu pot asigura garanție de o sută de procente cu privire la prezența sau inexistența infecției COVID 19.  Cea mai eficientă metodă rămâne cea utilizată de experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Nici nouă, ca autoritate centrală, în calitate de colaboratori acreditați de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu ni se recomandă testele rapide care iau amploare, se face publicitate și se propun în vânzări. Testele rapide sunt ineficiente: nu dau garanție de 100% despre prezența infecției de coronavirus. Chiar dacă testul rapid este negativ, OMS pune accent: dacă persoana întrunește definiția de caz – trebuie să treacă testul de laborator”, a explicat ministrul Sănătății.

„Pentru cei care întreabă și spun că li s-a solicitat 2000 de lei pentru un test, sau 680 de lei. Probele se prelevează doar la instituțiile medico-sanitare publice strategice și se prelucrează doar la laboratorul acreditat de OMS, este procesul de la ANSP”, a adăugat aceasta.

Amendă până la 50 mii lei sau închisoare de până la 3 ani

Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, va fi pedepsită cu amendă în mărime de la 720 până la 1000 unități convenționale (36 000 lei și, respectiv, 50 000 mii lei) sau cu închisoare de până la 3 ani. 

Aceleași fapte soldate din imprudență cu vătămarea gravă sau medie a sănătății sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

Parlamentul a adoptat astăzi un șir de modificări a unor acte legislative, ce au drept scop final consolidarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice.

De asemenea, proiectul de lege prevede completarea Codului contravențional cu un nou articol. 

Acesta prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația. Amenda va constitui de la 450 la 500 unități convenționale – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

O altă modificare ține de Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice. Aceasta presupune limitarea desfășurării întrunirilor sau evenimentelor naționale sau locale și anume – a celor organizate din timp, de o importanță deosebită pentru o colectivitate, inclusiv concerte, spectacole, târguri, conferințe, precum și alte întruniri similare. Decizia de a limita dreptul la libertatea întrunirilor urmează a fi luată de către Guvern. 

Numărul de persoane de la care Guvernul va decide suspendarea întrunirilor urmează a fi stabilit în fiecare caz în parte în funcție de circumstanțele specifice stării de urgență publică.

Alte modificări vizează posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora în cazul riscului de declanșare a unei urgențe de sănătate publică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.