Alegerile din SUA // O astronaută americană a votat din cosmos

Astronauta Serena Aunon-Chancellor, singurul american aflat în spațiul cosmic, a votat la alegerile parlamentare din Statele Unite, la bordul Stației Spaţiale Internaţionale, scrie realitatea.ro. O lege din Texas le dă astronauților americani aflați pe orbită în ziua scrutinului drept de vot.

Pentru a-și exercita acest drept chiar și din spațiu, astronauții cer permisiunea de a vota de la distanță cu aproape șase luni în avans, conform NASA. În ziua alegerilor, ei completează buletinul de vot electronic prin intermediul unui sistem protejat. Procesul a fost folosit din 1997, când un astronaut a votat la bordul staţiei spaţiale ruse Mir, care a precedat ISS, notează Agerpres.

De asemenea, un al doilea astronaut al NASA ar fi putut vota din spațiu în acest an, însă nu a mai făcut acest lucru. Nick Hague urma să ajungă pe ISS în octombrie pentru o misiune de șase luni și ceruse permisiunea de a-și exprima votul din spațiu, în eventualitatea în care nu se va afla pe Pământ în ziua votului. Racheta Soyuz, care trebuia să-l transporte în spațiu, a suferit o defecțiune tehnică în timpul lansării, pe 11 octombrie. Așa se face că Hague și un astronaut au ajuns înapoi pe Terra. După ce a aterizat în siguranță, astronautul american a anunțat că a participat, împreună cu familia sa, la votul anticipat din 27 octombrie, după ce a anulat aranjamentul solicitat anterior.

În statul american s-a putut vota anticipat în acest an între 22 octombrie şi 2 noiembrie.

Milioane de alegători americani vor merge la urne, astăzi, dar nu pentru a alege un președinte. Totuși, impactul alegerilor parlamentare, organizate la jumătatea mandatului președintelui în funcție, ar putea fi însă la fel de semnificativ pentru Statele Unite și chiar pentru întreaga lume.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare