Connect with us
"
"

Divertisment

Airbnb oferă o călătorie gratuită în Antarctica, inclusiv o vizită la Polul Sud

Publicat

pe

PE SCURT

Antarctica este unul dintre acele locuri care se află pe listele dorințelor majorității oamenilor, dar logistica și cheltuielile unei astfel de călătorii înseamnă de cele mai multe ori că aceasta nu este mai mult decât un vis.

Însă Airbnb este pe cale să schimbe toate acestea pentru exploratorii neînfricați. Platforma de închirieri pentru vacanțe a făcut echipă cu Ocean Conservancy pentru a oferi la cinci persoane o călătorie GRATUITĂ de o lună în Antarctica.

PE LUNG

Toate cheltuielile dvs. de călătorie, mâncare și cazare vor fi acoperite pe durata călătoriei și veți ajunge să vă alăturați cercetătoarei Kirstie Jones-Williams, om de știință, pentru o misiune științifică în Antarctica, scrie mirror.co.uk.

În cadrul proiectului, supranumit „Sabatul Antarctic”, veți ajunge să explorați cel mai îndepărtat continent al pământului și să ajutați la colectarea probelor de zăpadă pentru a studia măsura în care particulele de plastic au pătruns în interiorul Antarcticii.

Călătoria va include instruiri în Punta Arenas, Chile, cu cursuri despre glaciologie și prelevare de probe, zborul dvs. în Antarctica și misiunea științifică.

Oh, și, desigur, există o mulțime de momente pe listă, cum ar fi vizita la Polul Sud, unde puteți să vă plimbați pe întregul glob în doar câțiva pași, precum și excursii pe locuri emblematice, cum ar fi Drake Icefall, Charles Peak Windscoop și Elephant’s Cap.

După călătorie, vă veți întoarce în Chile, unde veți continua să studiați rezultatele obținute și să lucrați cu Ocean Conservancy pentru a deveni ambasadori pentru protejarea oceanelor.

Până la urmă, misiunea călătoriei este de a sensibiliza despre impactul oamenilor asupra climei într-unul dintre ecosistemele cel mai puțin înțelese și cele mai izolate din lume.

Credeți că sunteți perfect pentru rolul de voluntar? Puteți trimite cererea completând formularul din pagina Airbnb Antarctic Sabbatical – dar asigurați-vă că o faceți până marți, 8 octombrie, când se vor închide cererile. Deci astăzi, este ultima zi.

Kirstie Jones-Williams spune: „Majoritatea oamenilor consideră Antarctica ca un continent curat și izolat, dar probele recente arată că chiar și cele mai îndepărtate locații sunt afectate de poluarea din plastic”.

„Această expediție ne va ajuta să înțelegem căile particulelor de plastic către regiuni îndepărtate, cum ar fi Antarctica și vine la un moment critic pentru a evidenția responsabilitatea noastră de a ne proteja lumea naturală”.

„Această expediție va fi o muncă grea, cu respectarea rigorilor științifice, în condiții de iarnă neiertătoare. Căutăm persoane pasionate, care sunt încântate să facă parte din echipă și care când se vor întoarce acasă și să împărtășească constatările noastre cu lumea”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Companiile aeriene vs. COVID-19. Ce măsuri de igienizare sunt întreprinse

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai multe companii aeriene au anulat o serie de zboruri spre sau din țările grav afectate de coronavirus. Dar ce măsuri se iau pentru a împiedica răspândirea virusului în timpul celorlalte curse? Cum își asigură companiile aeriene pasagerii și personalul că nu s-ar infecta în timpul zborurilor?

Vedem foarte multe sfaturi pentru a evita anumite zone și multe persoane decid să nu călătorească pentru a nu se molipsi de virusul, care a infectat peste 140 de mii de oameni și a ucis mai mult de 5400. Însă, ce pot face cei care nu pot anula deplasarea?

PE LUNG

Focarul global de COVID-19, boala de tip pneumonie care rezultă din infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, este un motiv de îngrijorare pentru oameni din întreaga lume. În timp ce multe companii aeriene au anulat zborurile către sau din China, Italia, Iran, Spania, Franța și Germania. Cererea călătoriilor a scăzut substanțial, însă, nu toți au ales să nu mai zboare nicăieri. Dar ce se întâmplă atunci când alegi să călătorești în timpul unui focar pandemic? 

Industria aeriană face tot posibilul pentru a igieniza și asigura curățenia și sterilizarea avioanelor. Companiile aeriene se consultă cu specialiștii în sănătate pentru a înțelege la ce măsuri trebuie să apeleze. Pentru a vă asigura, liniile aeriene au proceduri standard pentru a preveni răspândirea bolilor la bord. Avioanele sunt asigurate cu filtre de aer HEPA, folosind același tip de tehnologie pe care o veți găsi în spitale. În majoritatea avioanelor, aerul intră deasupra capului, circulă în jos și iese spre exterior prin panourile inferioare ale pereților. (Acesta este motivul pentru care, uneori, puteți simți curent) Apoi, aerul trece prin filtru și este amestecat cu aer proaspăt din afara cabinei înainte de a se întoarce la bord. Aceste filtre sunt folosite la construirea avioanelor, pentru a nu permite răspândirea oricăror infecții între pasageri sau către piloți. „Filtrele de aer HEPA extrag mai mult de 99,99% chiar și din cei mai mici viruși, la fel de mici ca 0,01 micrometri. Coronavirusurile, care au dimensiuni între 0,08 și 0,16 micrometri, sunt filtrate de filtrul HEPA”, explică reprezentanții Delta Air Lines pentru lonelyplanet. În mod util, aerul relativ uscat în majoritatea cabinelor de avion, ar trebui să fie mai puțin ospitalier pentru viruși decât aerul ușor umed de afară și din casele noastre. 

Totodată, companiile aeriene au optat pentru curățarea mai frecventă a bordului, urmând toate procedurile stabilite de experți, pentru a neutraliza orice bacterie sau infecție. De mare ajutor sunt și suprafețele de plastic și metal din interiorul avionului, care permit igienizarea perfectă, pentru a nu lăsa nicio infecție, bacterie sau ciupercă. Toate obiectele de la bordul avionului sunt dezinfectate. În același timp, tacâmurile, vesela și mesele sunt dezinfectate, înainte de a fi spălate. A fost mărit și numărul obiectelor de sănătate, cum ar fi igienizatorul de mâini, mănuși și măști chirurgicale pentru pasageri și echipaje de pe toate zborurile în special din zonele afectate. În plus, companiile aeriene au asigurat ca personalul care vă servește băuturile sau mâncarea să poarte mănuși. De asemenea, mai multe companii au decis să verifice temperatura și să ofere soluții antibacteriene pasagerilor care urcă la bordul avionului. 

Însă, în cazul în care în timpul zborului, vreun pasager prezintă simptome de coronavirus, atunci există ghiduri speciale de curățare pentru zonele aflate la 2 metri de persoana respectivă. În cele mai multe cazuri, avionul este curățat și mai meticulos, filtrele de aer sunt schimbate, iar aeronava este scoasă din serviciu pentru cel puțin o zi. 

Deci, dacă trebuie să zburați, asigurați-vă că companiile aeriene respectă aceste proceduri de igienizare și nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să nu vă atingeți fața în cazul în care nu ați dezinfectat bine mâinile și păstrați distanța de 1 m între cei din jurul vostru. 

Sursa: loneleyplanet

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / Amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie. Moldova interzice exportul de măști

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un nou caz de infecție cu COVID 19 a fost confirmat în Republica Moldova. Este vorba despre un tânăr care a revenit din Italia. Astfel, numărul celor infectați s-a ridicat la patru persoane. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege, care înăsprește sancțiunile pentru „răspândirea bolilor epidemice”.  Documentul va permite sancționarea persoanelor care nu respectă deciziile ce vizează măsurile de securitate pentru blocarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Tot astăzi, președintele Igor Dodon a declarat că autoritățile examinează patru posibile scenarii de evoluție a infectării cu noul coronavirus, care prevăd acțiuni concrete în funcție de numărul de îmbolnăviri înregistrate în Republica Moldova.  MAI și Poliția de Frontieră urmează să consolideze controlul la frontieră, iar Ministerul Apărării va oferi sprijin logistic în caz de necesitate, cu spații în unitățile medicale ale Armatei Naționale, dar și cu susținerea personalului medical militar profesionist. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, șeful statului a declarat că nu există pericolul unei crize alimentare și că Serviciul Fiscal de Stat va verifica și va combate cazurile de speculație cu prețurile pe fundal de panică a populației. În dimineața zilei de astăzi, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a declarat că în Moldova sunt înregistrate trei cazuri de COVID 19. De asemenea, sunt spitalizate 22 de persoane cu simptome de coronavirus de tip nou. Astăzi, Guvernul se va convoca în ședință, unde va aproba decizii privind combaterea COVID 19.

PE LUNG

UPDATE. 17:59

Viorica Dumbrăveanu a declarat după ședința Centrului Unic de Comandă că a fost confirmat un nou caz cu COVID 19.  Este vorba de un tânăr care a revenit din Italia. Într-un alt caz, fiind vorba despre o altă persoană revenită din Italia, rezultatele testelor vor fi anunțate joi dimineața. De asemenea, la ora actuală sunt suspectate la infecția Coronavirus de tip nou, 6 adulți, care sunt internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 7 persoane la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii , dintre care 5 copii și 2 adulți.

UPDATE.17:20

Guvernul a aprobat un proiect de lege, care înăsprește sancțiunile pentru „răspândirea bolilor epidemice”. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, se va pedepsi (pedeapsa maximă) cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale (până la suma de 50000 de lei) sau cu închisoare de pînă la 3 ani

Aceleași fapte care au cauzat din imprudenţă vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau decesul persoanei se vor pedepsi (pedeapsa maximă) cu închisoare de pînă la 7 ani.

Totodată, persoanele care vor completa eronat fișele epidemiologice vor primi amenzi de până la 25 de mii de lei, pentru „prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor, ori refuzul de a prezenta aceste date”.

Tot astăzi Guvernul a interzis până la 15 aprilie 2020 exportul de măști medicale, mănuși medicale și produse biocide (dezinfectanti) în legătură cu confirmarea pe teritoriul Republicii Moldova a cazurilor de infectare cu acest virus.

Premierul Ion Chicu a cerut Cancelariei să trimită proiectul cât mai repede la Parlament pentru ca deputații să-l aprobe în regim de urgență.

UPDATE.17:00

Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar

Ministerul Agriculturii a precizat că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar și a făcut apel către populație pentru a  păstra calmul, a evita speculațiile prin informare corectă și nedistribuire a informațiilor false.  Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în prezent, în țară, întreprinderile de procesare a produselor lactate dețin în stoc circa 140 tone de unt, 189 tone de cașcaval și 500 tone de frișcă pasteurizată.

Companiile de procesare a produselor din carne și conserve, dețin în stoc 860 tone de materie primă carne de bovine și porcine, precum și 242 tone de produse finite din carne, disponibile pentru comercializare. Stocurile de carne la zi fiind de 4500 tone. În Republica Moldova zilnic se produc circa un milion de ouă, consumul fiind asigurat în proporție de 110%.

De asemenea, în țară sunt 152 mii tone de grâu (ceea ce acoperă necesarul consumului intern pentru cel puțin șapte luni de zile, fără a lua în calcul volumul din rezervele de stat), 33 mii tone de orz (suficient pentru o perioadă de 147 zile), 1,2 mln tone de porumb (suficient pentru cel puțin doi ani);  65 mii tone de ulei de floarea-soarelui(ce acoperă consumul intern pentru doi ani)și 102 mii tone de zahăr (ce ne oferă securitatea consumului pentru 440 de zile).

Din 30 de cazuri suspecte cu COVID-19, 28 de teste au dat rezultate negative

UPDATE. 16:20 

Numărul persoanelor infectate cu COVID 19 rămâne neschimbat. Totodată, din cele 30 de cazuri suspecte la prezența coronavirusului de tip nou în 28 de cazuri testele au fost negative. 

Două cazuri sunt în proces de reacție pentru confirmare, iar rezultatele vor fi anunțate ulterior, a precizat ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei conferințe de presă. Este vorba despre două persoane revenite din Italia -un tânăr și o persoană mai în vârstă.

Totodată, ministra a precizat că în prezent șase adulți suspecți cu coronavirus de tip nou sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă. Alte șapte persoane cinci copii și doi adulți  sunt plasate la spitalul municipal de boli contagioase pentru copii. Ministra a menționat că testele în cazul mamei cu trei copii, care au revenit din Italia, și au fost internate la spital au ieșit negative. 

Ministra a făcut apel  către populație să nu discimineze persoanele care sunt în regim de autoizolare și care au fost în contact cu persoanele infectate de COVID-19. Să nu creeze panică și să respecte măsurile de protecție anunțate de autorități.

4 scenarii

UPDATE. Ora 13:20

Igor Dodon a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate, în cadrul căruia a fost examinată strategia de combatere a răspândirii virusului COVID 19. După ședință, șeful statului a anunțat că au fost luate zece decizii privind gestionarea situației.

„Astfel, în cadrul CSS a fost creată o celulă de monitorizare continuă a crizei și de intervenție rapidă în sprijinul instituțiilor, în caz de necesitate. Iar la Inspectoratul pentru Situații de Urgență va fi creat un centru unic de comandă, care va reuni reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, președintele a anunțat despre patru scenarii cu privire la posibila evoluție a situației:

I. Situația actuală, când în Republica Moldova sunt înregistrate doar trei cazuri confirmate cu COVID-19;

II. Creșterea numărului persoanelor infectate până la 400 de persoane;

III. Creșterea numărului persoanelor infectate de la 400 la o mie de cazuri;

IV. Creșterea numărului persoanelor infectate la peste o mie de persoane infectate.

„În cazul celui de-al doilea scenariu – Republica Moldova dispune de un număr suficient de locuri securizate și de personal medical calificat.  Totodată, autoritățile se pregătesc și de următoarele două scenarii.”

Igor Dodon a anunțat că a cerut Ministerului Apărării să demareze pregătirile pentru a oferi, în cazul scenariului trei și patru, spații în unitățile medicale ale Armatei Naționale, dar și susținere personalului medical militar profesionist. Astfel, MAI, Poliția de Frontieră vor intensifica controlul la punctele de trecere. Mai mult, în ultimele 24 de ore, a avut loc o scădere a fluxului terestru și avia cu 30%, dar autoritățile sunt gata să intervină suplimentar la punctele de frontieră. De asemenea, autoritățile au decis să introducă anchetarea obligatorie a tuturor angajaților din sectorul public și privat privind ultimele contacte, informații cu caracter de risc. Toate instituțiile publice vor fi verificate în privința asigurării măsurilor de igienă și profilaxie.

Ministerul de Externe urmează să conlucreze în permanență cu ambasadele pentru a identifica situațiile critice în care se află concetățenii aflați peste hotare. „Avem cazuri când cetățenii RM sunt blocați în zonele de tranzit în țările cu risc sporit, cum ar fi Italia. Dl Ciocoi a raportat că sunt 4-5 cetățeni blocați la Roma. Au plecat la Roma ieri sau alaltăieri, acolo nu îi primesc și înapoi nu pot veni. Am un mesaj către cetățeni: evident că vă așteptăm acasă, dar vă recomandăm – acolo unde vă aflați la această etapă, mai simplu, mai ușor o să trecem peste criză, dacă nu o să încercăm masiv să venim spre RM”, a menționat președintele.

Totodată, Igor Dodon a anunțat că autoritățile vor aplica avertizări pentru crearea situațiilor de isterizare și dezinformare a populației. „Am cerut fermitate în aplicarea legii din partea instituțiilor de drept, care nu se vor limita doar la amenzi în cazul persoanelor care au pus în pericol viața altor persoane. Au fost nenumărate cazuri în care adresele și chiar numele erau false sau incomplete, ceea ce îngreunează foarte mult eforturile autorităților”, a spus Igor Dodon.

Președintele a dat asigurări că autoritățile vor asigura o comunicare eficientă în spațiul public . Vor fi luate măsuri pentru combaterea manipulărilor și a dezinformărilor din spațiul public.

Igor Dodon a menționat că a fost sâmbătă la biserică, la Moscova, unde s-a împărtășit, fiind la slujbă împreună cu patriarhul Chiril. „Înțelegem că este o zonă de risc în această privință, de aceea ministrul Educației a avut o întâlnire cu conducerea Mitropoliei pentru a lua decizii privind diminuarea riscului de contaminare cu coronavirus”, a spus Igor Dodon. Întrebat și cum se protejează împotriva coronavirusul, Igor Dodon a răspuns: „Fac sport… și nu doar”.

UPDATE. Ora 10:30

La ora curentă, în Republica Moldova sunt înregistrate trei cazuri confirmate cu COVID-19, însă numărul persoanelor suspecte cu coronavirus de tip nou continuă să crească. În prezent sunt spitalizate  22 de persoane cu simptome de COVID-19.

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că 14 adulți sunt internați în Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar alte 8 persoane, două mame și șase copii se află la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii. 

De notat că, astăzi, președintele Igor Dodon a convocat în regim de urgență, la ora 11:00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde urmează să fie luate noi decizii „bazate pe necesitatea de a asigura securitatea cetățenilor”,

Viorica Dumbrăveanu a precizat  în cadrul unei conferințe de presă că într-un caz de suspecție este vorba despre o mamă cu trei copii, care în pofida situației alarmante din Italia, a mers la cumpărături în Milano. „Acum mama și copiii se află printre persoanele suspecte la infecția cu COVID-19”, a declarat ministra. Într-un alt caz, în mod similar, o mamă și copiii a mers în Italia exact în perioada când s-a declanșat situația epidemiologică.

Toate probele de la persoanele cu suspecție au fost prelevate, iar la ora 16:00 urmează a fi anunțate rezultatele.

Citește: Primul caz de coronavirus de tip nou în Republica Moldova. A fost anunțat Cod Portocaliu de alertă

Potrivit ministrei, starea celor trei persoane infectate cu COVID 19 este „gravă medie”.

Citește: Alte două cazuri de coronavirus în R. Moldova. Școlile și grădinițele se închid. Ce se întâmplă la frontieră

În acest context, ministra a făcut apel repetat către cetățeni să se abțină de la călătorii peste hotare dacă nu există o necesitate stringentă. „Dacă revin acasă, să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile, iar în caz de necesitate, să apeleze la medicul de familie sau la numărul de urgență 112”, a declarat ministra.

„Evitați aglomerațiile”  

Totodată, ministra Sănătății a îndemnat oamenii să evite locurile aglomerate și să respecte regulile de igienă.  „În general toate aglomerațiile sunt riscante, indiferent de călătorii, slujbe religioase sau ședințe. Toate reprezintă un risc și trebuie să respectăm în mod special regulile de igienă”, a menționat ministra.

Ea a spus că în cazul în care persoana se poate abține de la călătoriile cu troleibuzul, atunci ar trebui să o facă.

Totodată, ea a precizat că autoritățile nu merg pe ideea de a închide piețele, dar că totuși situația va fi evaluată. Oricum oamenii ar trebui să aibă grijă și să ia măsuri, atunci când își fac cumpărăturile în piețe. „Dar categoric nu mergem pe ideea închiderii piețelor”, a precizat ministra Sănătății.

Cât privește cozile de la magazine, care au fost observate în seara zilei de marți, Viorica Dumbrăveanu, a spus că nu există temei pentru panică. Importul de mărfuri va fi asigurat în continuare.

Salariile profesorilor și educatorilor nu vor suferi schimbări

Viorica Dumbrăveanu a declarat că salariile profesorilor și educatorilor nu vor suferi schimbări, din cauza suspendării procesului educațional. Închiderea instituțiilor de învățământ este o măsură menită să protejeze copii, iar părinții trebuie să fie înțelegători.

„Noi vorbim despre sistarea procesului de învățământ, dar nu vorbim despre șomaj tehnic sau alte măsuri care au impact asupra angajaților. În cazul dat nu este vorba despre sistarea activității pedagogilor”, a menționat ministra Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ei, închiderea temporară a școlilor și grădinițelor este o măsură de precauție de care era nevoie. 

Cât privește părinții care se arată nemulțumiți de faptul că nu au unde să-și lase copiii în perioada vacanței forțate, Viorica Dumbrăveanu a spus că „legislația prevede concediul anual plătit sau neplătit care poate fi acordat de angajator, există un regim flexibil de muncă. Angajatorii sunt în drept să aplice aceste măsuri”

„Noi am învățat lecția mult mai repede decât alte state, nu am așteptat să avem o transmisie locală a bolii. A fost o măsură necesară pentru a proteja și securiza copiii. Noi avem vara vacanțe ale copiilor și părinții găsesc soluții, instituțiile se mai închid pentru reparații și părinții găsesc ieșire din situație”, a spus ministra.

Citește mai departe

Social

Ar trebui să ne anulăm călătoriile din cauza focarului de coronavirus?

Publicat

pe

De către

PE SCURT

La televizor, radio, internet, ziare și pe rețelele de socializare vedem tot mai multe știri alarmante despre răspândirea coronavirusului și oamenii care mor din cauza acestei gripe.

De aceea, cu siguranță că cei care și-au plănuit călătorii se întreabă dacă ar trebui să-și anuleze zborurile și rezervările hotelului.

PE LUNG

Focarul de coronavirus a lăsat oameni din întreaga lume să se întrebe dacă ar trebui să anuleze sau să amâne planurile de călătorie în următoarele luni. Dacă te enumeri printre cei care își pun aceste întrebări, atunci trebuie să ții cont de faptul că siguranța ta e în prim plan, iar coronavirus este o formă de gripă, care timp de două luni a ucis 2800 de oameni din întreaga lume și a infectat 82 de mii. Însă, Organizația Mondială a Sănătății anunță că trebuie să fim precauți, dar să nu ne panicăm, pentru că în fiecare an, în Europa mor peste 60 de mii de oameni din cauza gripei sezoniere.

COVID-19 este o boală respiratorie care se răspândește de la persoană la persoană. Aproximativ 80% dintre oameni se recuperează fără a necesita tratament special. Virusul, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, s-a răspândit de atunci în peste 40 de țări. Dintre cele aproximativ 82.000 de cazuri raportate, China reprezintă 78.000. Până în prezent, nu există un tratament specific împotriva noului tip de coronavirus și deși experții chinezi și americani dezvoltă un vaccin, primele teste ar trebui să aibă loc abia peste trei luni. Vaccinul însă ar fi disponibil cel devreme în vară.

Înainte de a călători, verificați care sunt zonele din acea țară unde virusul s-a răspândit. Nu uitați să vă înarmați cu măști de protecție pe care să le purtați când vă aflați în mulțime. Ar fi bine să vă faceți o asigurare medicală pentru perioada călătoriei, pentru că în caz de careva probleme de sănătate să beneficiați de îngrijiri medicale plătite de compania de asigurare. Nu uita să-ți speli cât mai des mâinile. Însă, acest lucru trebuie să-l faci mereu, indiferent dacă este sau nu acest virus.

Citește aici și: 

Am comparat coronavirusul cu alte virusuri care au semănat panică în ultimii 100 de ani

Pe lung despre situația coronavirusului în lume și-n Republica Moldova

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură14 ore în urmă

Salut! Sunt Oana și o să-ți recomand săptămânal filme

Mereu mi-a fost greu să mă prezint în mod serios în fața cuiva, dar cred că cea mai simplă introducere...

Sănătate17 ore în urmă

Ce fac specialiștii IT din Moldova împotriva COVID-19? Roboți, aplicații și hărți

PE SCURT În timp ce medicii încearcă să trateze pacienții infectați și sectorul IT se implică în lupta cu COVID-19....

Divertisment17 ore în urmă

R.Moldova va procura 100 000 teste din China. Pentru revenirea moldovenilor vor fi organizate zilnic curse charter

PE SCURT Autoritățile de la Chișinău vor procura din China 100 000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Acestea vor fi...

Social19 ore în urmă

LIVE TEXT/ 35 de cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova

PE SCURT Ora 18:00 Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat despre cinci curse charter pentru perioada 31 martie – 5 aprilie...

SocialO zi în urmă

Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca...

Sănătate2 zile în urmă

E în regulă să te simți iritat, copleșit, înfricoșat. 7 sfaturi și 6 exerciții, dacă ești în izolare

PE SCURT Șoc. Criză. Acum iese la iveală insecuritatea noastră interioară. Frici și stări greu de suportat: nu mai putem...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ +32 cazuri de COVID-19. Va fi deschis un spital de triere. „Dacă va fi dinamica actuală, ne va trebui de săptămâna viitoare”

PE SCURT 18:00 Încă 32 de cauzuri de COVID-19. În total, avem 263 de cazuri, dintre care două decese și...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031