Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va fi reorganizată

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va fi reorganizată. Conceptul de modernizare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost prezentat astăzi într-o ședință de lucru la Guvern. Noua viziune a fost elaborată de specialiștii Ministerului Sănătății, Muncii, și Protecției Sociale cu participarea experților europeni.

Necesitatea reorganizării instituției este determinată de mai mulți factori: randamentul scăzut al activității, decalajul mare dintre cerere și ofertă pe piața muncii, un nivel slab al pregătirii forței de muncă și fluctuația masivă a personalului.

„Domeniul ocupării forței de muncă a moștenit o abordare sovietică, învechită, mai mult mecanică, unde nu prevede altceva decât o evidență pasivă a șomerilor și plata ajutorului de șomaj. Nu am văzut o viziune clară de dezvoltare. Am constatat cu toții că este o structură inertă”, a spus premierul.

În prezent, în cadrul ANOFM activează 335 de angajați și această structură include 35 de structuri teritoriale descentralizate.

„Pentru ce ne trebuie în fiecare oficiu din raion câte un contabil? Acum suntem în timpurile când trebuie să centralizăm aceste servicii, având acces online, foarte rapid”, a precizat Pavel Filip.

Conceptul de reorganizare a instituției prevede sporirea calității serviciilor prestate și diversificarea acțiunilor de ocupare a forței de muncă.

Proiectul mai urmărește reducerea numărului funcțiilor de conducere, centralizarea proceselor și focusarea structurilor teritoriale exclusiv pe deservirea cetățenilor.

Totodată, Observatorul Pieței Muncii va deveni entitate separată care va monitoriza piața muncii la nivel național, inclusiv companiile private.

Reformarea ANOFM este prevăzută în Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj din 10 august curent și va intra în vigoare peste 6 luni. Până atunci urmează a fi elaborată și aprobată noua structură și Regulamentul Agenției.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.