Connect with us
"
"

Social

Agenția de Mediu: Calitatea aerului și radioactivitatea mediului sunt în limite normale

Publicat

pe

Agenția de Mediu anunță că totalitatea analizelor și investigațiilor de laborator arată că în perioada 4 – 13 martie atât valorile calității aerului atmosferic, cât și radioactivității mediului s-au încadrat în limitele normelor admisibile și nu prezintă pericol pentru mediu și sănătatea populației teritoriului Republicii Moldova.

Precizarea a survenit ca o reacție privind pretinsele scurgeri radiologice de la Uzina metalurgică din Râbnița.

Instituția a precizat că monitorizarea debitului dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova se realizează cu o frecvență de 2 ori/zi în următoarele 12 orașe și localități: Briceni, Soroca, Bălți, Fălești, Cornești, Bravicea, Chișinău, Bălțata, Ștefan Vodă, Leova, Cahul și Comrat.

Reieșind din valorile debitului dozei ambientale a radiației gama, înregistrate în localitățile menționate, în intervalul de timp 04 – 13 martie 2019, rezultatele obținute s-au încadrat în limitele normei admisibile și nu au fost identificate sau înregistrate depășiri peste limita normei admisibile de 25 µR/h.

Suplimentar, în perioada menționată, au fost prelevate mostre de aerosoli la stația Chișinău și supuse analizei gama-spectrometrice privind activitatea radionuclizilor, care a demonstrat că concentrațiile radionuclizilor identificați în spectru respectiv, sunt în limitele specifice teritoriului Republicii Moldova și nu prezintă pericol pentru mediu și sănătatea populației.

Pe perioada solicitată în mun. Chișinău și Bălți nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calității, se constată ca redus, cu unele depășiri nesemnificative ale concentrațiilor maxime momentane, ca rezultat al manifestării condițiilor meteorologice nefavorabile, în deosebi, condiționate de lipsa precipitațiilor, intensificările vântului.

Anterior, și Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a relatat că, în prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

Reamintim că un accident la Uzina Metalurgică de la Râbnița a stârnit un val de îngrijorări în spațiul public, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații precum că în urma arderii unor metale s-ar fi emis radiații.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

SIS: În trei luni, au fost depistate 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal. Deşeurile radioactive au fost depistate urmare a realizării unui complex de măsuri speciale de investigaţii pe întreg teritoriul ţării.

Instituția a precizat că cel mai recent caz de identificare şi neutralizare a surselor radioactive, inclusiv orfane de radiaţii, a fost înregistrat la data de 20 august, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău.

PE LUNG

„Ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) şi IGPF al MAI au identificat cca 30 de surse radioactive aflate în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio – 3 (dispozitiv utilizat la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă) ce depăşea considerabil fonul natural de radiaţie”, se arată într-un comunicat al SIS.

În consecinţă, reprezentanţii instituţiilor statului, cu funcție de monitorizare și intervenție, au informat agentul economic cu privire la necesitatea obţinerii autorizaţiilor de rigoare, precum şi privind obligativitatea predării dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cât şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei.

SIS a precizat că desfăşoară, conform competenţelor, acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului.

La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbordarea lor peste hotarele ţării având intenţii de comitere a infracţiunilor grave şi deosebit de grave.

Citește mai departe

Social

ANSP: În prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat astăzi că, în prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

Anunțul a fost făcut după ce un accident la Uzina Metalurgică de la Râbnița a stârnit un val de îngrijorări în spațiul public. Aceasta în condițiile în care pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații precum că în urma arderii unor metale s-ar fi emis radiații.

Astfel, ANSP a declarat că monitorizează starea fondului radioactiv în zonele de trai ale populaţiei.

„În acest scop, zilnic se efectuează măsurători dozimetrice ale fondului gama-extern. În ultimele zile, nu au fost înregistrate careva creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului pentru fondul de radiaţii caracteristice teritoriului republicii”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit sursei citate, debitul dozei fondului gama este situat în limitele valorilor medii caracteristice teritoriului ţării şi nu depăşeşte valorile admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie. Cerinţe şi Reguli Igienice” (NFRP-2000).

Reamintim că, potrivit informațiilor vehiculate pe rețelele de socializare, în urma accidentului, cuptorul de la uzina metalurgică s-a oprit, după ce dispozitivele ce indicau fondul radioactiv „practic au început a urla”. Mai mult, într-o postare de pe VKontakte se arăta că imediat după incident la fața locului ar fi venit persoane cu măști și în costume de protecție. Angajații ar fi fost obligați să nu divulge informații despre acest caz.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură12 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment14 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social18 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură19 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930