Agenția de Mediu: Calitatea aerului și radioactivitatea mediului sunt în limite normale

Agenția de Mediu anunță că totalitatea analizelor și investigațiilor de laborator arată că în perioada 4 – 13 martie atât valorile calității aerului atmosferic, cât și radioactivității mediului s-au încadrat în limitele normelor admisibile și nu prezintă pericol pentru mediu și sănătatea populației teritoriului Republicii Moldova.

Precizarea a survenit ca o reacție privind pretinsele scurgeri radiologice de la Uzina metalurgică din Râbnița.

Instituția a precizat că monitorizarea debitului dozei ambientale a radiației gama pe teritoriul Republicii Moldova se realizează cu o frecvență de 2 ori/zi în următoarele 12 orașe și localități: Briceni, Soroca, Bălți, Fălești, Cornești, Bravicea, Chișinău, Bălțata, Ștefan Vodă, Leova, Cahul și Comrat.

Reieșind din valorile debitului dozei ambientale a radiației gama, înregistrate în localitățile menționate, în intervalul de timp 04 – 13 martie 2019, rezultatele obținute s-au încadrat în limitele normei admisibile și nu au fost identificate sau înregistrate depășiri peste limita normei admisibile de 25 µR/h.

Suplimentar, în perioada menționată, au fost prelevate mostre de aerosoli la stația Chișinău și supuse analizei gama-spectrometrice privind activitatea radionuclizilor, care a demonstrat că concentrațiile radionuclizilor identificați în spectru respectiv, sunt în limitele specifice teritoriului Republicii Moldova și nu prezintă pericol pentru mediu și sănătatea populației.

Pe perioada solicitată în mun. Chișinău și Bălți nivelul poluării aerului, conform evaluării indicilor calității, se constată ca redus, cu unele depășiri nesemnificative ale concentrațiilor maxime momentane, ca rezultat al manifestării condițiilor meteorologice nefavorabile, în deosebi, condiționate de lipsa precipitațiilor, intensificările vântului.

Anterior, și Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a relatat că, în prezent, nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

Reamintim că un accident la Uzina Metalurgică de la Râbnița a stârnit un val de îngrijorări în spațiul public, după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații precum că în urma arderii unor metale s-ar fi emis radiații.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.