Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT

În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes datorită, în mare parte, necesităților pe care le-au avut oamenii în perioada pandemiei.

Companiile au venit cu idei noi de business care, pe de o parte, i-au salvat de la faliment, iar pe de altă parte, i-au făcut foarte populari online.

PE LUNG

Un nou model de afaceri pentru un restaurant de lux

În fața incertitudinii, restaurantul Seattle Canlis din Seattle, Washington, a gândit strategic și s-a adaptat la noul mediu și la cerințele acestuia. Restaurantul s-a transformat în trei restaurante pop-up: un mini-restaurant pe roți cu burgere, un magazin cu covrigi și serviciu de livrare „o masă în familie”. 

Ideea aparține co-proprietarilor Mark și Brian Canlis, care, împreună cu echipa lor, au început să-și reproiecteze restaurantul înainte ca statul să anunțe starea de urgență. Friteuzele abia de au reușit să țină pasul cererii zilnice de burgeri, un container pentru transportare a fost plasat în grădina restaurantului acolo unde s-au preparat covrigi. Chelnerii au devenit delivery people și astfel cele 115 persoane care munceau în restaurant și-au păstrat locul de muncă.

Magazinele și bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, mutate online?

Îți imaginezi cum ar fi dacă toate magazinele de pe bulevardul Ștefan cel Mare s-ar muta online? Există o aplicație pentru asta. Se numește Streetfy și a apărut la sfârșitul lunii martie. Principiul e simplu: intri pe Streetfy sau în aplicație, alegi strada pe care vrei să faci cumpărături și ai undă verde să-ți alegi orice produs pe care-l găsești în magazin. Stai un pic! Suntem în Republica Moldova. Așa funcționează pentru cei care se află acum în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii. Dacă ai noroc, poate găsești un magazin care face livrări și în Republica Moldova. Deocamdată, fiind în Chișinău sau oriunde în alt punct al țării, ai posibilitatea să mergi și să admiri Oxford Street din Londra sau Fifth Avenue din New York.

O lansare online a unui produs timp de 72 de ore

Producătorul chinez de telefoane mobile Xiaomi a colaborat cu platforma video Bilibili pentru un eveniment de lansare în direct, de 72 de ore, pentru telefonul său Mi 10 5G, în perioada maximă a blocării Chinei din cauza coronavirusului.

Evenimentul a început pe 13 februarie cu o conferință de presă de două ore cu fondatorul Xiaomi, Lei Jun, unde a prezentat noul telefon, videouri, concursuri și o expoziție virtuală de artă. De asemenea, s-au prezentat și informații despre COVID-19, cum ar fi vloguri ale unor rezidenți din Wuhan sau programe educaționale.

Evenimentul denumit „Viața nu este făcută pentru a fi învinsă” a atras în jur de 12 milioane de vizitatori și 2,6 milioane de comentarii în pe platforma Bilibili, care transmite comentariile utilizatorilor pe ecran în timp real.

Machiaj virutal

Dezvoltatorul de realitate augmentată Perfect a înregistrat un interes sporit în aplicația de realitate augmentată numită YouCam Makeup. Compania a decis să ofere brandurilor de produse cosmetice experiențe gratuite de realitate augmentată, abonamente web și listicles de produse ca o modalitate de a-i ajuta să rămână conectați cu clienții.

Prin urmare, compania le-a oferit brandurilor un abonament gratuit la plug-in-ul YouCam for Web, pentru a le ajuta să integreze „încercări” virtuale de machiaj pe site-urile lor web. 

Tehnologia Perfect permite cumpărătorilor să probeze machiajul și culorile părului, înainte de a cumpăra. 

Cloud fashion show

Și prezentările de modă s-au mutat pe internet. În timpul Săptămânii Modei din Paris, casa de modă Lanvin a colaborat cu platformele video Douyin, Yizhibo, iQiyi și e-tailerul de lux Secoo pentru a crea o prezentare de modă pe cloud. Brandul a invitat, de asemenea, bloggerii de modă și boyband-ul UNINE Jiayi să transmită în direct show-ul din spatele scenei cu hashtag-ul #lanvin, rezultând peste 5 milioane de vizualizări.

Resursă informațională: springwise.com

5 companii care au profitat de pe urma pandemiei

De asemenea, unele companii au înregistrat un profit foarte mare în urma pandemiei. De exemplu, Netflix a anunțat despre dublarea conturilor în primele trei luni ale anului 2020. Bohoo este altă companie care a văzut cum îi cresc vânzările de haine pentru partea de sus a corpului. Dacă succesul celor două companii era evident, atunci compania online Stitch & Story care vinde materiale și oferă tutoriale pentru persoanele care doresc să învețe cum să tricoteze și să croșeteze, a înregistrat o creștere a vânzărilor pentru luna martie de 800%. De asemenea, trebuie să menționăm aplicația de antrenament și nutriție Tone & Sculpt care a avut o creștere de 88% la descărcări în luna aprilie față de anul trecut. Nu în ultimul rând, trebuie să știi despre compania care livrează vinuri Laithwaite’s Wine. Ea a înregistrat o creștere de 300% a clienților în lunile martie și aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut, iar oamenii au băut mai mult prosecco, decât în mod obișnuit, scrie BBC.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.