[Dincolo de Chișinău] Afaceri construite pe ruine la Căinari

Orășelul Căinari se află la doar 50 km de Chișinău, dar infrastructura localității e departe de a putea fi numită dezvoltată. În oraș locuiesc peste 4380 de persoane.

Deși a fost cândva centrul raional, astăzi Căinari nu mai are același statut, iar oamenii spun că „tineri nu prea găsești în localitate”. Din 2010 aici nu mai merg nici cele două trenuri care transportau pasageri spre Chișinău sau Bender. 

Unul dintre cele mai importante puncte de atracție pentru turiști și de mândrie pentru căinăreni este Casa-muzeu „Alexei Mateevici”, fondată încă în 1968. Autorul versurilor imnului nostru a locuit în Căinari timp de cinci ani. 

Și liceul din localitate poartă numele lui Mateevici. La subsolul instituției am găsit mulți tineri care practică kickboxingul, sub îndrumarea antrenorului Ion Bumbu.

La Căinari am vizitat și ruinele unui cămin, construit de sovietici pentru familiile din localitate.

Totuși, la Căinari am găsit mai mulți oameni optimiști, care nu se tem să pună bazele unor afaceri. Am stat de vorbă cu Valeriu Cojocaru, administratorul vinăriei „Domeniile Căinari”, care-și propună să împărtășească vinul bun făcut de localnici cu cât mai mulți oameni. Iar Natalia Șendrea s-a inspirat din Italia și a început să producă paste din grâu dur, care urmează să ajungă pe rafturile magazinelor. Tot ea este și directoarea executivă a Asociației de băștinași „Căinărenii de pretutindeni”, care dezvoltă localitatea cu ajutorul granturilor. Ultimul proiect implementat de asociație a fost amenajarea platformelor pentru colectarea deșeurilor din plastic, care urmează să fie transportate la Chișinău și reciclate.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.