Aeroportul Chişinău are o sculptură proprie: „Echipajul” // FOTO

Aeroportul Chişinău are o sculptură proprie. Avia Invest a inaugurat astăzi lucrarea, care prezintă imaginea unui pilot, urmat de două însoţitoare de bord. Sculptură îşi propune să fie un simbol al aeroportului şi să reprezinte bunăstare, siguranţă şi un zbor liniştit.

Avia Invest a venit cu această idee frumoasă de a crea un obiect de artă, ca un atribut al aeroportului ţării, reuşind astfel să ofere atât pasagerilor moldoveni, cât şi celor străini un simbol, care să le reamintească mereu de Republica Moldova şi de experienţa călătoriei prin Aeroportul Internaţional Chişinău.

Lucrarea a fost realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, cetățean de onoare al capitalei, distincţie oferită acestuia pentru aportul în cultura şi arta sculpurii din Chişinău. Veaceslav Jigliţchi are deje peste 50 de sculpturi create, iar pentru meritele sale a primit numeroase premii atît în ţară, cît şi peste hotare.

„Încă din cele mai îndepartate timpuri sculptura a fost considerată un mijloc de exprimare artistică, simbolistica acesteia fiind una foarte puternică. Am fost onorat să lucrez la acest proiect şi din primele clipe am privit foarte pozitiv idea companiei Avia Invest. Este o lucrare foarte complexă, la care am muncit minuţios şi am depus mult suflet”, a menţionat autorul sculpturii, Veaceslav Jigliţchi.

Sculptura „Echipajul” reprezintă în sine idea că anume aceste personaje, pilotul şi stewardesele sunt cele mai importante în asigurarea confortului şi siguranţei pasagerilor în timpul călătoriei.

Fiind la cârma avionului, pilotul întruchipează imaginea încrederii, profesionalismului şi siguranţei unui zbor. Strângerea mâinii comandatului navei are şi o conotaţie simbolistică, acest gest fiind de bun augur. Stewardesele, la rândul lor, sunt cele care au grija de atmosfera caldă şi de confortul călătorilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.