Facultăţile de economie şi drept sunt cele mai solicitate, după un sfert de cereri depuse de absolvenţi
În primele zile de la demararea procesului de admitere în universităţi, cele mai solicitate specialităţi rămân a fi ca şi în anii precedenţi, ştiinţele economice şi dreptul. Aproape un sfert din totalul de cereri depuse revine acestor categorii, a precizat pe ntru BASA-press Octavian Vasilache, consultant principal în cadrul Direcţiei Învăţământ superior al Ministerului Educaţiei şi Tineretul ui. Potrivit sursei citate, de la începutul perioadei de admitere peste 1300 de tineri au depus cereri la Universitatea de Stat din Moldova. Pe locul doi în preferinţele tinerilor s-a situat Universitatea Tehnică cu circa 600 cereri, urmată de Academia de Studii Economice cu circa 550 cereri.
„Foarte solicitate în anul curent sunt şi specialităţile propuse de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, numai în primele zile peste 250 de tineri au scris cereri de admitere la această instituţie”, a spus Vasilache. Alţi peste 450 de tineri au depus cereri la Universitatea Ştefan cel Mare de pe lângă Ministerul Afacerilor Interne. Universitatea Liberă Internaţională (ULIM) a înregistrat peste 100 de cereri de admitere la diverse specialităţi. „Mai puţin solicitate rămân a fi specialităţile cu profil pedagogic. Însă până la finele perioadei de admitere mai mulţi tineri se vor reorienta şi spre aceste specialităţi”, a adăugat sursa citată.
În anul curent absolvenţii instituţiilor preuniversitare pot candida pentru 20 mii de locuri la circa 170 de specialităţi din cadrul a 30 universităţi de stat şi private.
Admiterea a demarat la 16 iulie şi va dura pânăla 31 iulie, înmatricularea efectuându-se în baza rezultatelor de la examenele de absolvire, în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidatului, în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate.
Rezultatele concursului de admitere în universităţi vor fi anunţate la 5 august. În cazul în care nu toate locurile la studii superioare vor fi acoperite, în perioada 06 – 10 august, se va desfăşura concursul repetat.
Candidaţii vor avea posibilitatea să o pteze la admitere pentru 3 specialităţi, din acelaşi domeniu de formare profesională sau din domenii diferite.
Reţeaua învăţământului superior cuprinde 30 universităţi, dintre care 17 instituţii de stat şi 13 – au formă de proprietate privată.