Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET) a făcut public Regulamentul de admitere la instituţiile de învăţământ superior din acest an. Admiterea va avea loc între între 16 şi 31 iulie 2009.
Potrivit regulamentul ui, în acest an cererile de admitere se vor depune până la 31 iulie, iar rezultatele se vor face publice la 3 august. Concursul repetat pentru locurile neacoperite va avea loc între 3 şi 10 august.
Pentru studii superioare, ciclul 1 şi 2, concursul de admitere se va organiza în bază de concurs care are drept scop selectarea candidaţilor pe criterii de cunoştinţe şi aptitudini, la fel ca şi în anii precedenţi.
Admiterea va avea loc în baza concursului unic de admitere (la locurile cu finanţare bugetară şi prin contract cu achitarea taxei pentru studii), cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri stabilite pentru fiecare specialitate.
Candidaţii vor avea posibilitatea să opteze la admitere pentru 3 specialităţi, din acelaşi domeniu de formare profesională sau din domenii diferite.
Deţinătorii atestatului de studii medi i de cultură generală au acces la învăţământul superior. Ei vor realiza un an de compensare a studiilor liceale, la finalizarea căruia vor susţine, cu titlu obligatoriu, examenele de bacalaureat. Pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate care solicită specialităţi conform profilului studiat în colegiu, se va menţine cota de 10 la sută din numărul total de locuri.
La cererea de înscriere la concurs candidaţii urmează să anexeze următoarele documente: actul de studii, în original cu anexa respectivă; certificatul medical-tip (nr.086-U); diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane şi internaţionale pe discipline de studiu, precum şi diplome ce atestă participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziţii etc.; 4 fotografii 3×4 cm; chitanţa de plată a taxei de înscriere.
În anul curent, potrivit practicii anilor trecuţi, se menţine cota de 15 la sută din numărul t otal de locuri prevăzute în planul de înmatriculare cu finanţare bugetară, pentru: copiii orfani; copiii invalizi de gradele I şi II; c opiii cu deficienţe fizice şi senzoriale; copiii ai căror ambii părinţi sunt invalizi; absolvenţii şcolilor din localităţile de est ale republicii.
De asemenea, premianţii olimpiadelor internaţionale şi naţionale vor beneficia de facilităţi la înmatriculare în instituţiile de învăţământ superior.
Reţeaua învăţământul superior cuprinde 31 universităţi, dintre care 17 instituţii sunt de stat iar încă 14 private. În acest an, au fost înregistraţi circa 32 mii de candidaţi la examenele de absolvire a liceului (BAC) în cadrul a 334 de licee, 40 colegii şi 20 universităţi.