De Luminiţa Gusina
Ieri, 15 iunie, la Chişinău, a fost lansat primul volum din colecţia „Asasinări în masă din RASS Moldovenească în perioada Marii Epurări (1937 – 1938 ), care va cuprinde 5 volume, cu circa 3.500 pagini în total.
Volumul lansat cuprinde procesele verbale ale Troicii speciale de la Tiraspol, capitala RASSM, din 1937. Aceste acte conţin informaţie de circa o mie de oameni, care au fost ucişi sau trimişi în lagărele de concentrare.
Volumul începe cu cuvântul introductiv, de istoricul francez Stephane Courtois, specialist în materie de regimuri totalitare comuniste, realizatorul a zeci de studii la acest subiect.
După prefaţă, urmează un studiu despre începuturile terorii bolşevice şi desfăşurarea acesteia în perioada dintre 1917 – 1938, în Rusia Sovietică, mai apoi în URSS şi în RASS Ucrainene. Studiul a fost elaborat de istoricii Ion Varta şi Igor Şarov. Însumează peste o sută de pagini şi reprezintă o scurtă retrospectivă a celor mai importante etape de elaborare, de către Vladimir Lenin, a propriei concepţii a „luptei de clasă”, elementele de bază ale acestei teorii fiind teroarea şi violenţa.
Manifestările tiraniei şi violenţelor regimului totalitar comunist, după ipoteza bolşevică, sunt bazate pe războiul civil fraticid, nimicirea unor clase sociale „burgheze”, deasemenea şi stârpirea aşa numitului grup a „chiaburilor”, care era considerat cea mai mare barieră în scopul evoluţionismului „socialist” în agricultură. Punctul culminant în practicarea represiunilor a fost Marea Epurare sau Marea Teroare, din august 1937 – noiembrie 1938. Conform datelor, în acea perioadă au fost arestate 4,5 milioane de persoane, dintre ele 700.000 fiind împuşcate.
Cele 5 volume, în sumă cuprind informaţie cu privire la peste 9.000 de oameni, condamnaţi de Troica specială de la Tiraspol şi Dvoica specială de la Moscova.