Acuzații la adresa șefului ANC, Andrei Tinu: Programarea online este discriminatorie, ilegală și abuzivă

Mai mulți cetățeni, dar și organizații nonguvernamentale acuză Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și pe președintele acesteia, Andrei Tinu, după introducerea sistemului de programare exclusiv online pentru depunerea actelor de redobândire a cetățeniei române doar pentru cetățenii moldoveni și ucraineni.

Potrivit reclamanților, după noua prevedere numărul dosarelor depuse a scăzut considerabil. Conform președintelui Institutului pentru Drepturi Civile Europene, Ruslan Deleanu, procedura este abuzivă pentru că amână nejustificat momentul înregistrării cererii de redobândire a cetățeniei române, iar autoritățile nu reușesc să examineze dosarele în termenul promis prin lege de 5 luni. La moment, persoanele care doresc să depună dosarul pentru redobândire a cetățeniei sunt programați pe site-ul ANC cu 2 luni înainte.

Totodată, avocatul Deleanu spune că ANC acționează discriminatoriu pentru că a introdus programarea online obligatorie doar pentru etnicii români din Ucraina și Republica Moldova care doresc să redobândească cetățenia română, nu și pentru cetățenii străini care aplică pentru obținerea cetățeniei românești în baza altui articol.

Potrivit lui Ruslan Deleanu, persoanele care nu au acces la Internet și nici cunoștințe de utilizare a acestuia nu mai pot depune dosarul direct la ghișeu și sunt nevoiți să meargă în fața Consulatelor românești acolo unde plătesc persoanelor intermediare să-i progameze.

Reclamanții, care au depus petiții la Parlament, dar și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, menționează că programarea online are avea și avantaje, doar dacă ar funcționa în paralel cu depunerea dosarelor direct la ghișeu.

Dacă până în mai numărul dosarelor depuse era în jur de 450 zilnic, acum numărul acestora a scăzut considerabil, spun reclamanții. Atașăm mai jos petiția trimisă de cele trei organizații către Parlamentul României.

Redacția noastră a încercat, în repetate rânduri, să contacteze serviciul de presă al instituției pentru a obține o reacție, însă fără succes. Vom trimite în scurt timp o solicitare de informații în formă scrisă la adresa ANC.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.