Activitatea Portului International Liber "Giurgiulesti" pentru anul 2006

Moldova.ORG — Conform situatiei din 1 ianuarie 2007, in Portul International au fost inregistrati 17 rezidenti, inclusiv 11 companii, care potrivit contractelor cu Investitorul General efectueaza lucrari de constructii si montare.

Numarul mediu scriptic al angajatilor rezidentilor, ce activeaza pe teritoriul Portului International, la situatia din 1.01.2007 constituie 150 persoane. Volumul salariului calculat pentru perioada respectiva a depasit 6,4 mil. lei. Rezidentii au achitat impozite in valoare de 2,5 mil. lei.

Suprafata totala destinata pentru constructia Portului International Liber constituie 120 ha. In prezent, se valorifica intensiv teritoriul cu suprafata de 41,9 ha. Acest teritoriu a fost transmis Investitorului General in locatiune in conformitate cu Contractul cu privire la locatiunea terenului de pamant, incheiat la 21 aprilie 2005 intre Guvernul R. Moldova si ICS “Azertrans” SRL.

In anul 2006 au fost efectuate lucrari necesare privind transmiterea Investitorului General in locatiune a 10 ha terenuri proprietate a statului, destinate pentru constructia portului de marfuri si pasageri. In afara de aceasta, in prezent, Agentia Relatii Funciare si Cadastru a elaborat si a expediat spre aviz proiectul Hotaririi Guvernului „Cu privire la unele chestiuni ce tin de constructia Portului International Liber „Giurgiulesti”.

Proiectul nominalizat prevede cumpararea de catre stat a 65 ha de terenuri proprietate privata, ulterior cu dare a acestora in locatiune funciara Investitorului General, preconizate pentru constructia rafinariei si alte obiecte din cadrul Portului International Liber „Giurgiulesti”.

Pina la 1 ianuarie curent, compania ICS “Danube Logistic” SRL a investit in teritoriul Portului International 24,3 mil. dolari SUA, inclusiv 7,3 mil. dolari SUA in anul 2006.

Volumul total al lucrarilor de constructii-montaj finisate in 2006 a constituit 73,6 mil. lei. Actualmente, Investitorul General a finisat lucrarile privind constructia si pregatirea pentru exploatare a obiectelor terminalului petrolier, precum si ingradirea necesara a perimetrului Portului International si amenajarea punctelor vamale de control.

Urmatoarea etapa este constructia portului de marfuri si pasageri, pe care investitorul intentioneaza sa-l deschida deja in toamna anului 2007 sau cu 2,5 ani inainte de termenul stabilit in Acordul de investitii. In conformitate cu obligatiile asumate de catre Investitorul General, capacitatea minimala de tranzit a portului de marfuri va constitui nu mai putin de 500 mii tone.

In afara de lucrarile constructii-montaj, in Portul International pe perioada de gestiune s-a efectuat comertul angro, volumul caruia a constituit 3,5 mil. lei, dintre care pentru necesitatile rezidentilor Portului International au fost importate marfuri in suma de 3,2 mil. lei, restul fiind exportate. La fel, pe teritoriul Portului International, de catre rezidenti au fost prestate servicii de arenda in suma de 239 mii lei.

Ministerul Economiei si Comertului efectueaza monitoringul executarii de catre stat a obligatiilor asumate vis-a-vis de dezvoltarea infrastructurii in aceasta regiune. In anul 2006 au fost solutionate problemele vizand racordarea Portului International la retelele de gaze, precum si conectarea la retelele electrice temporare. De asemenea, in anul 2006 a demarat procesul proiectarii si constructiei retelei electrice de 35kV, necesara pentru activitatea Portului International Liber „Giurgiulesti”.

Luand in consideratie importanta acestui proiect investitional pentru economia tarii, Ministerul Economiei si Comertului va continua efectuarea unui control strict a activitatii Portului International Liber „Giurgiulesti”.

MOLDOVA.ORG informează: Portul International Liber "Giurgiulesti" se considera deschis din momentul inregistrarii la 29 iulie 2005 a primului rezident – Investitorul General, compania ICS “Azertrans” SRL. In octombrie 2006 sau cu un an inainte de termenul preconizat, terminalul petrolier a fost deschis oficial.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare