Impozitarea la cota zero a profitului nedistribuit al întreprinderilor nu poate crea în mod artificial un climat economic favorabil, se estimează în studiul „Investiţiile străine directe (ISD) în economia Republicii Moldova şi perspectivele creşterii acestora în contextul vecinătăţii cu UE”, lansat, marţi, de Centrul Analitic Expert- Grup.
Potrivit Agenţiei INFOTAG, Ana Popa, autoarea studiului, a menţionat că facilităţile fiscale nu pot compensa gradul redus al bazei industriale a ţării, infrastructura demodată sau care lipseşte, cu atît mai mult, problemele ce ţin de stabilitatea politică şi macroeconomică – aspecte „pe care un om de afaceri le studiază în primul rîndm atunci cînd decide să facă investiţii într-o ţară”.
„Facilităţile fiscale îşi spun cuvîntul la etapa a doua de luare a deciziei investiţionale, dar trebuie să ţinem cont că această cotă 0 la impozitul pe venit ar putea să nu aibă un rol esenţial, căci potenţialii investitori iau în consideraţie nu numai impozitul pe venit, dar şi alte impozite, taxe şi contribuţii, pe care trebuie să le achite, inclusiv impozitele sociale, destul de semnificative. Pe de altă parte, facilităţile oferite investitorilor trebuie diversificate. De exemplu, în Cehia, în afară de scutirea de impozitul pe venit pe o perioadă de 10 ani pentru investiţiile mai mari de $ 10 mln., investitorilor li se oferă şi granturi pentru înfiinţarea locurilor de muncă, pentru recalificarea personalului, precum şi posibilitatea de a procura terenuri la preţ redus, pe cînd la noi este interzisă procurarea terenurilor agricole de către investitorii străini”, a amintit experta.
În studiu se spune că, procesul de privatizare, care s-a desfăşurat în Moldova, a furnizat doar o treime din totalul ISD. Eşecul privatizării unor întreprinderi mari, ca Moldtelecom, Tutun CTC şi altele, i-a determinat pe unii oameni de afaceri străini să-şi piardă interesul faţă de R. Moldova ca destinaţie pentru investiţiile lor. Unele facilităţi oferite investitorilor sînt greu de obţinut la modul practic, nu se respectă întocmai prevederile legislaţiei privind tratamentul egal al investitorilor străini şi locali, în special, la acordarea contractelor de achiziţii.
Recomandările principale ale studiului ţin de îmbunătăţirea continuă a climatului de afaceri, eliminarea birocraţiei şi transparentizarea activităţii structurilor de stat, ridicarea rolului Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exporturilor (MIEPO) în crearea unei imagini pozitive a Republicii Moldova, prin realizarea unor acţiuni de promovare în ţară şi peste hotare.
Datele prezentate în studiu arată că, în anul 2001, valoarea ISD în economia naţională a constituit $100,57 mln., în 2006 – $ 243 mln. , în semestrul I 2007 – $205 mln. Cele mai multe ISD sînt sub formă de capitalul social, urmat de venitul reinvestit. Acum, R.Moldova are 5896 de întreprinderi cu capital străin înregistrate -4,17% din totalul întreprinderilor incluse în Registrul de Stat. // Infotag