Accidentul de la Fukushima, ‘complet diferit’ de cel de la Cernobâl

Situaţia de la centrala nucleară de la Fukushima este ‘complet diferită’ de cea de la Cernobâl, din 1986, deşi cele două au fost plasate pe acelaşi nivel pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), informează marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează AFP.

‘Fukushima şi Cernobâl sunt foarte diferite’, le-a declarat marţi ziariştilor şeful departamentului de siguranţă şi securitate nucleară al AIEA, Denis Flory. ‘Nivelul emisiilor de la Cernobâl este sensibil diferit’, a insistat responsabilul AIEA.

Japonia a ridicat marţi de la 5 la 7, cel mai mare, nivelul de gravitate al accidentului de la Fukushima pe scara INES, plasându-l pe aceeaşi treaptă cu catastrofa nucleară de la Cernobâl din 1986.

Trecerea la nivelul şase – un ‘accident major’ cu ‘efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului’ – a fost decisă pe baza emisiilor radioactive măsurate în ansamblu. Acestea ar, potrivit autorităţilor japoneze, de 370.000 terra becquereli, în timp ce la Cernobâl au fost eliberate în atmosferă 5,3 milioane de terra becquereli, a explicat Flory.

AIEA a subliniat în mai multe rânduri că tragedia de la Cernobâl, cel mai grav accident nuclear produs vreodată, a fost cauzată de o eroare umană şi o eroare de proiectare, în timp ce criza de la Fukushima este rezultatul unui seism şi al unui tsunami de o forţă ieşită din comun.
‘Mecanismele accidentului sunt foarte diferite’, a subliniat Denis Flory. Puterea exploziei de la Cernobâl, cu un reactor în funcţiune, a trimis mari cantităţi de radiaţii în atmosferă, ‘răspândindu-le peste tot în lume’. În schimb, la Fukushima, reactoarele erau oprite şi nu a existat o explozie în interiorul incintei de securitate.

Flory a adăugat că autorităţile japoneze nu ar fi acţionat în mod diferit dacă ar fi ridicat nivelul crizei mai devreme. Scara INES ‘nu este o scară pentru acţiune, ci pentru comunicare’, a precizat el.

Potrivit lui Denis Flory, situaţia generală de la Fukushima rămâne ‘foarte serioasă, dar au apărut primele semne de redresare în anumite mecanisme’, precum cel de alimentare a sistemelor de răcire ale reactoarelor.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.