Connect with us

Social

Accident grav pe traseul Bălți-Glodeni. Două persoane descarcerate de salvatori// FOTO

Publicat

pe

Accident grav pe traseul Bălți-Glodeni. În urma ciocnirii a două mașini două persoane au rămas blocate între fiare și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru a le descarcera. Accidentul a avut loc vineri dimineață la ora 05:28, în preajma satelor Stuzovca și Sadovoe.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un autoturism de marca Wolkswagen în care se aflau două persoane s-a tamponat cu un alt automobil de model Toyota în care se aflau patru pasageri dintre care doi copii.

Ajunși la fața locului, salvatorii Detașmentului Căutare-Salvare nr.2 din mun. Bălți au stabilit că în autoturismul de model Wolkswagen au rămas blocați între fiare un bărbat în vârstă de 67 de ani și o femeie în vârstă de 64 de ani.

În cel mai scurt timp angajații IGSU al MAI au scos conducătorul și pasagera din față din autovehicul distrus, aceștia fiind ulterior transportați la spitalul din mun. Bălți cu diverse traumatisme.

Pasagerii care se aflau în al doilea automobil de model Toyota au suportat leziuni minore și nu au avut nevoie de ajutorul salvatorilor.

Circumstanțele producerii accidentului rutier urmează a fi stabilite de către organele de drept.

Conform datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 28 situații de risc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

De unde cumpără locuitorii capitalei

Publicat

pe

De către

Suntem ceea ce mâncăm. În varianta contemporană această expresie ar suna: suntem ceea ce cumpărăm și consumăm. Noi cumpărăm des, aproape zilnic. În acest sens, Magenta Consulting a realizat o cercetare în rândul locuitorilor din Chișinău, ca să vadă unde, cel mai des, ei cumpără produse alimentare, scrie consulting.md.

Rezultatele studiului arată că printre chișinăuienii care merg zilnic la cumpărături, cele mai populare sunt marketurile, supermarketurile și magazinele mici cu vânzare la tejghea. Așadar, 26% din locuitorii capitalei fac cumpărăturile zilnic în supermarketuri, 14% – în marketuri și 13% în magazinele mici.

Acest „top trei” rămâne neschimbat și în cazul celor care se aprovizionează cu produse de câteva ori într-o perioadă de 7 zile, însă, în acest caz, crește numărul cumpărătorilor. Peste o treime din locuitorii Chișinăului, 39%, merg la supermarketuri o dată sau de două ori pe săptămână, 29% de cumpărători le revin marketurilor și aproape un sfert – magazinelor mici cu tejghea.

Totodată, fiecare al cincilea chișinăuian se aprovizionează săptămânal cu produse alimentare de la tarabele cu legume și fructe sau de la piețele din oraș.

O treime din locuitorii capitalei merg mai rar decât lunar după alimente în magazinele sau depozitele en-gros. Tot acest tip de întreprinderi comerciale, conform sondajului realizat de Magenta Consulting, este cel mai nepopular printre populația Chișinăului – 48% nu fac cumpărături deloc acolo, pe când supermarketurile sunt ignorate doar de 2% de intervievați.

Frecvența procurării produselor alimentare din anumite unități comerciale,%

Magenta i-a întrebat pe locuitorii capitalei care sunt produsele alimentare pe care aceștia le cumpără zilnic. Liderul răspunsurilor a fost pâinea și produsele de panificație – 71%. Printre produsele alimentare cu care chișinăuienii se aprovizionează de câteva ori pe săptămână sunt fructele și legumele proaspete – 65%. Peste jumătate din intervievați cumpără produse lactate, 48% – apă sau sucuri și băuturi răcoritoare. Cu un procent mai puțin, sunt cei ce cumpără mezeluri, iar 41% nu ies din magazin fără bomboane și ciocolată.

Mai rar, maxim de două ori pe lună, populația Chișinăului cumpără ceai sau cafea – 59%, crupe și făinoase – 55%, produse de cofetărie – 45%, pește și carne – 41% și, respectiv, 39%. Cel mai frecvent locuitorii capitalei cumpără produsele din supermarketuri și marketuri, amploarea popularității acestui tip de magazine poate fi văzută în graficul de mai jos.

Totuși, fac vânzări și alte tipuri de magazine, cum ar fi magazinele specializate. 22% din intervievați susțin că se aprovizionează cu mezeluri anume la acest tip de prăvălii, 23% merg la măcelării, 16% aleg să cumpere dulciuri la cofetării. Respondenții nu ignoră nici piețile, un sfert din aceștia cumpără fructele și legumele proaspete anume în târguri, fiecare al cincilea merge la piață după pește, iar fiecare al zecelea – după carne, crupe, orez și alte făinoase.

De asemenea, Magenta Consulting a calculat cât cheltuiesc în mediu locuitorii din Chișinău pentru produsele chimice și cele alimentare. Așadar, dintr-o singură dată, pentru produsele alimentare aceștia scot din buzunar în mediu 284 de lei, iar pentru cele chimice cu 91 de lei mai puțin – 193 de lei.

Cel mai mult pentru produsele alimentare dar și chimice plătesc femeile, persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani, managerii sau cei ce dețin un post de conducător și chișinăuienii care au un venit lunar de peste 12 mii de lei. Coșul de consum este cel mai econom la bărbați, persoanele care nu au atins vârsta de 25 de ani, pensionari, cei ce dețin doar studii liceale sau medii de specialitate și locuitorii capitalei cu un venit lunar mai mic de 3 mii de lei.

Cu portofelul plin sau mai puțin plin, populația Chișinăului consumă. De grosimea portofelului lor depinde doar felul în care aceștia își fac „acrobațiile” în comportamentul de consum.

Citește mai departe

Sănătate

Cancerul nu ocolești nici pe cei mici

Publicat

pe

De către

Cancerul este maladia care nu ocolește nici pe cei mici. În anul 2018, 81 de copii au fost diagnosticați cu cancer, iar în total la evidență cu această maladie se află 391 copii, conform Cancer Registru.

În acest sens, în fiecare an, pe data de 15 februarie este marcată Ziua Internațională a luptei împotriva cancerului la copii. Ințiativa a venit în anul 2002 din partea Confederaţiei Internaţionale a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer, fiind dedicată activităților menite să atragă atenția asupra incidenței cancerului în rândul copiilor, precum și activităților de suport pentru familiile care se confruntă cu această maladie.

„Depistarea cancerului la copii poate fi dificilă, de aceea părinții trebuie să meargă sistematic cu copiii la control. Principalele semne la copii ce trebuie să alerteze părinții sunt: scăderea în greutate continuă și inexplicabilă, dureri de cap și vomă dimineața, dureri accentuate ale oaselor și articulațiilor, apariția tumefierilor sau nodulilor, apariția unei pete albicioase pe pupila ochiului, roșeața sau sîngerări excesive în urma unei răni, schimbarea culorii pielii și oboseala continuă, etc”, atenționează specialiștii.

În total, în Moldova sunt diagnosticaţi cu cancer peste 53 de mii de pacienți. Anual, sunt înregistrate aproape 10 mii de cazuri noi. Cheltuielile pentru tratamentul bolnavilor de cancer sunt suportate de stat, indiferent dacă persoana este asigurată sau nu.

Citește mai departe

Sănătate

Specialiștii în sănătate ne recomandă să fim atenți la calitatea produselor alimentare

Publicat

pe

De către

În ultima perioadă, a crescut nivelul morbidităţii populaţiei mun. Chişinău prin boli diareice acute. Doar în anul trecut, s-au înregistrat 835 de cazuri la 100.000 de locuitori. De aceea, specialiștii în sănătate ne recomandă să fim atenți la calitatea produselor pe care le consumăm.

„Conform datelor investigaţiilor de laborator, efectuate de către laboratorul Centrului de Sănătate Publică Chişinău, în anul trecut, comparativ cu perioada anologică a anului 2016, cota probelor nestandarte a produselor alimentare investigate, în total, a crescut de la 6,6% până la 8,3%, iar a produselor din peşte şi din carne , respectiv de 5 şi 2 ori”, susține medicul igienist Constantin Grecu.

În acest sens, expertul recomandă să cumpărăm produsele alimentare în locuri autorizate – magazine, pieţe unde calitatea lor este supusă unui control interdepartamental permanent. Mai ales pentru produsele excesiv perisabile, o semnificaţie deosebită o are respectarea următoarelor condiţii: achiziţionarea produselor alimentare în prezenţa certificatelor ce confirmă provenienţa şi calitatea lor, asigurarea respectării regulilor de transportare, păstrarea şi comercializarea în condiţii adecvate (de frigider), respectarea termenilor de valabilitate, asigurarea unui mecanism solubru de preparare şi întrebuinţare a produselor alimentare în condiţii de domiciliu, precum și respectarea regulilor igienii personale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Advertisement

Electorala 2019

AlegeriO zi în urmă

(Foto) Campanie electorală, marca Sergiu Sârbu. Ce (nu) face democratul pentru a câștia simpatia alegătorilor

La 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorii deputați. Până atunci, atât...

Alegeri2 zile în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Alegeri2 zile în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri2 zile în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri3 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri3 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri4 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com