A fost lansat studiul “Dezvoltare si participare comunitara in Republica Moldova”

Centrul National de Asistenta si Informare a ONG-urilor din Moldova “Contact” a lansat joi, studiul “Dezvoltarea si participarea comunitara in Republica Moldova”.

Coordonatorul Politici Publice din cadrul Centrului “Contact”, Vadim Pistrinciuc a declarat in cadrul lansarii, ca obiectivele acestui studiu sunt familiarizarea publicului cu conceptul si tehnologiile de participare si dezvoltare comunitara, cercetarea opiniilor actorilor comunitari autohtoni despre acest domeniu, identificarea si prezentarea istoriilor de succes, precum si elaborarea unor recomandari adresate actorilor comunitari si donatorilor interesati in promovarea valorilor dezvoltarii comunitare participative.

Potrivit studiului, cei intervievati considera ca participarea comunitara ii face pe membrii comunitatii mai uniti. Aproximativ 30 la suta din respondentii ce provin din comunitatile cu experienta in domeniu sustin ca localitatea lor este bine organizata, iar cei din localitatile care abia fac primii pasi in dezvoltarea comunitara invoca indiferenta oamenilor fata de problemele comune, conflictele intre grupurile de interese si exodul fortei de munca.

Unul din autorii studiului, doctorul habilitat, lector universitar, Constantin Marin, a mentionat ca fenomenul dezvoltarii si participarii comunitare este la inceput de cale in Republica Moldova, iata de ce studiul prezentat este doar o pledoarie in favoarea ideii de dezvoltare comunitara.

In opinia lui Marin, orice membru al unei comunitati trebuie sa realizeze ca joaca un rol cheie in activitatile de interes comun.

Studiul a fost realizat in baza a 38 de interviuri aprofundate si sondaje de opinie in mai mlte comunitati rurale, cum ar fi Varnita (Anenii Noi), Gratiesti (Chisinau), Zberoaia(Nisporeni), Parlita (Ungheni), Manta si Zarnesti(Cahul).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.