Jucării care să dăinuie și să fie transmise din generație în generație – asta și-au propus Marcela Mastac și soțul ei acum trei ani. Așa a apărut GUGA GAGA, brandul specializat pe jucării de lemn – inofensive, educative și inspirate din cultura noastră.
„Ne dorim ca jucăriile noastre să adune semne și urme în timp, ca mai apoi să devină un simbol al familiei”, spune fondatoarea Marcela Mastac.
Astăzi GUGA GAGA este unul dintre cele mai cunoscute branduri din Moldova la capitolul sustenabilitate și grija pentru mediul înconjurător.
Marcela este una dintre participantele celei de-a treia ediții a conferinței Impact Days – un business summit european dedicat economiei sociale & verzi.
În cadrul evenimentului Marcela a povestit despre dificultățile financiare prin care au trecut în timpul pandemiei, dar și cum au făcut față cheltuielilor. Au reușit pentru că au pornit nu doar o afacere, ci o misiune personală, care să dea sens tuturor provocărilor.
O afacere verde și o afacere socială sunt forme de antreprenoriat care pun accent nu doar pe profit, ci și pe binele comun. Afacerea verde protejează natura – folosește resurse durabile, reduce poluarea și oferă produse ecologice. În schimb, afacerea socială răspunde unei nevoi din comunitate – sprijină persoane vulnerabile, creează locuri de muncă pentru cei defavorizați sau investește în educație.
La eveniment s-au pus în discuție subiecte precum afacerile sustenabile prietenoase cu mediul, afacerile sociale și cele de impact și noile tendințe atât în ecosistemul digital antreprenorial, cât și în materie de relații cu angajații și resurse umane.
„Am crescut treptat”
Maria Pasat este fondatoarea Vibe Academy, un centru educațional pentru copii cu programe destinate domeniilor IT, robotică, pictură, engleză și programul After School.
„Când eram studentă, mi se părea că lumea afacerilor e simplă, frumoasă, totul roz”, își începe Maria istoria. A pus bazele afacerii acum mulți ani alături de doi colegi de facultate, specializați în Informatică și Microelectronică. Astăzi lucrează în aceeași echipă, iar foștii colegi i-au devenit prieteni buni. „Ei au crescut cu mine proiectul de la zero”, recunoaște Maria.
Pentru echipa Vibe Academy, creditele au fost esențiale în dezvoltarea afacerii. Iar principalul motor al activitătții lor a fost entuziasmul. „Săraci și fără resurse, dar cu multă voință. Ne-am lansat cu ajutorul unor credite și granturi, am crescut treptat și, în doar doi ani, am ajuns la rulaje de milioane și am reușit să asigurăm salarii decente echipei noastre. Nu este o cifră imensă, dar suntem mândri de ea. Anul acesta avem o cifră de afaceri de aproximativ 3,2 milioane lei. Sperăm ca anul viitor să ajungem la 6 milioane. Creștem pas cu pas”, povestește Maria Pasat.
Pașii mici au făcut diferența
Suportul financiar a fost important și pentru o altă antreprenoare prezentă. E vorba de Valentina Buhna, fondatoarea brandului Flavorya, care și-a prezentat produsele în cadrului târgului organizat la eveniment.
„De cinci ani creăm gustări autentice, reinventate prin deshidratare. Ideea afacerii a apărut în perioada concediului de maternitate, când instinctul matern m-a determinat să creez gustări cu adevărat sănătoase pentru copilul meu”, spune Valentina.
Valentina povestește că primele produse au fost pistilul și chips-urile din fructe. Mai târziu au reușit să dezvolte crackere din semințe încolțite – produse fără gluten, ulei și alți aditivi.
Inițial, antreprenoarea își amintește că-i lipsea încrederea în sine. Dar, la fel ca în cazul Mariei – pașii mici au făcut diferența și au ajutat-o să prindă lucrurile din mers.
„Primul nostru partener a fost EcoVisio. Le suntem foarte recunoscători. La un târg organizat de ei ne-am lansat oficial. Tot ei ne-au oferit o mică finanțare, care ne-a permis să achiziționăm primele utilaje”, spune antreprenoarea.
Valentinei îi sunt aproape conceptele de „afacere verde„” și „afacere socială”. „Cred că natura ne oferă ingrediente simple, dar valoroase. Și dacă ne inspirăm din ea, trebuie să o respectăm. De exemplu, gestionăm responsabil deșeurile: pentru că avem produse vegetale și multe resturi sezoniere, tot ce e biodegradabil ajunge în compost. Îl întoarcem înapoi naturii pentru a sprijini ciclul natural. Separăm și ambalajele nebiodegradabile, pe care le trimitem la reciclare, cât de mult posibil”, spune antreprenoarea.
Pe lângă produsele propriu-zise, Valentina se orientează și către componenta socială. Astfel, intenționează să angajeze persoane din medii defavorizate din zonele rurale din raionul Râșcani, acolo unde se produc gustările.
Start-upuri care inspiră, made in Moldova
La Impact Days au venit atât antreprenori cu experiență vastă, cât și începători dornici să se avânte. Veronica Țăruș, expertă din partea Startup Moldova, a menționat și câteva exemple de succes din Republica Moldova care pot inspira și încuraja antreprenorii să-și valorifice ideile și să le transforme în realitate.
„Succesul unui start-up în contextul actual este reprezentat de felul în care atrage investiții și cât de repede reușește să scaleze. Un exemplu relevant este Fagura, un instrument excepțional, atât pentru investitori, cât și pentru afacerile care își doresc finanțare. Este deja cunoscută de aproximativ 90% dintre participanți, ceea ce confirmă impactul său.”
Alte două start-upuri de succes, după părerea expertei, sunt Greeno și Bloomcoding.
„Prin utilizarea sateliților, Greeno monitorizează calitatea solului și contribuie la decarbonizarea sistemelor agricole – un pas important spre sustenabilitate. De asemenea, merită menționat Bloomcodding, o platformă inovatoare care oferă cursuri de IT dedicate tinerilor, în special adolescenților. Toate aceste start-upuri au în comun un lucru esențial: sunt orientate spre impact și aduc valoare reală în domeniile în care activează”, adaugă Veronica Țăruș.
Oportunități financiare pentru afacerile sociale
Corneliu Spinei, șeful direcției Promovare Externă în cadrul Agenției Naționale de Investiții a vorbit în cadrul evenimentului despre oportunitățile pe care le oferă instituția. Acesta a venit și cu recomandări pentru antreprenorii din diverse sfere de activitate.
„Principalele patru activități pe care punem accent în cadrul departamentului Promovare Export sunt activitățile expoziționale în diferite țări, viziunile de export în vederea creării de strategii eficiente de export, misiuni de export care cuprind sesiuni individuale bilaterale pentru sprijinirea accesului pe piețe internaționale și programul Bridge”, spus Corneliu Spinei.
Programul BRIDGE din Moldova este o inițiativă a Agenției de Investiții care sprijină companiile locale să se internaționalizeze și să participe la evenimente globale (târguri, conferințe, forumuri etc.). Oferă rambursări de până la 1.500 USD pentru costuri precum taxa de participare, transport și cazare. Este destinat firmelor din diverse domenii – de la industrii creative, IT, agrifood și turism, până la apicultură și horticultură.
„Evident că fiecare companie locală trebuie să își facă temele de acasă și să analizeze piața, produsele proprii și totodată să aibă certificatele necesare pentru fiecare piață în parte”, a adăugat Spinei.
Subiecte și experții Impact Days
Formatul evenimentului a cuprins panele extinse desfășurate concomitent. Astfel, toți cei prezinți au avut ocazia să-și aleagă discuțiile la care au vrut să asiste în mod special.
Astfel, antreprenorii, managerii, experții și specialiștii din diferite domenii au participat la sesiunile caleidoscop pe diferite filiere, de exemplu:
- istoriile unor afaceri locale de impact care au reușit să inspire,
- aspectele legislative legate de funcționarea întreprinderilor sociale,
- oportunitățile statutului pentru susținerea importului și exportului,
- noi idei pentru HR manageri în contextul Inteligenței Artificiale,
- incluziunea persoanelor defavorizate în câmpul muncii.
Lista speakerilor a fost generoasă, cu peste 30 de experți din diverse domenii și de peste hotare: Suedia, Germania, Armenia, Ucraina. Printre aceștia se numără: Veaceslav Cunev, Nata Albot, Veronica Țaruș, Laurențiu Racu și alții.
Nata Albot, fondatoarea KLumea și Arde Marketing, a scos în lumină elementele-cheie pe care o afacere socială de impact ar trebui să le includă în strategia de comunicare pe rețelele de socializare.
Pe scurt, acestea ar fi: claritatea misiunii, consecvența activității online, conexiunea emoțională cu publicul și relevanța soluțiilor oferite de afacere.
„În primul rând, dezvoltarea conexiunii emoționale îți garantează fidelitate. În al doilea rând, îți garantează engagement. Acel engagement este anume aceea ce va convinge algoritmii rețelelor de socializare să distribuie conținutul nostru”, punctează Nata Albot.
Experta a pus accent și pe utilizarea strategică a canalelor de comunicare: Facebook, Instagram, TikTok, newslettere și colaborări cu influenceri care împărtășesc valorile afacerii.
În încheiere, participanții au fost încurajați să își cunoască profund misiunea și valorile, să le comunice coerent și autentic. În sesiunea Q&A, s-au oferit exemple concrete, precum afaceri care angajează persoane cu deficiențe, demonstrând cum incluziunea poate deveni un element central de comunicare și impact social.
Impact Days este un business summit european, dedicat Economiei Sociale & Verzi, care are loc deja al treilea an în Moldova. Scopul evenimentului este de a crea punți de comunicare și colaborare între oamenii implicați într-un ecosistem, pentru a împărtăși și multiplica practici sustenabile și cu impact în afaceri.
Organizatori: AO EcoVisio, HUB-ul Antreprenorilor Sociali, Platforma pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social în Moldova
Parteneri: Fundația Est-Europeană, ADV România, Lezart Studio
Acest eveniment este finanțat de Uniunea Europeană, prin Impact Europe în cadrul proiectului „Collaborate for Impact”, co-finanțat în cadrul proiectului ”Impact Space” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu EcoVisio, EBA Moldova și AOPD din resursele financiare oferite de Suedia; de asemenea co-finanțat de IM Swedish Development Partner și EVZ Foundation.