LA VÎȘCĂUȚI, ÎN RAI
Apoi se mută în casa veche de alături. Încă nu a cazat pe nimeni aici, turiștii preferă „evroremontul”, așa cum spune Lucia, administratoarea Casei Boierului. Dar ea nu lasă să se așeze praful și are grijă ca totul să arate frumos și gata de a caza oaspeți.
Pe lângă implicarea oamenilor din localitate prin crearea de locuri de muncă, proiectul oferă oportunitatea și sprijinul necesar pentru ca localnicii să-și comercializeze serviciile și produsele lor. De asemenea, profitul obținut este reinvestit în localitate și în dezvoltarea ei. De exemplu, acum se lucrează la dezvoltarea unui traseu turistic forestier cu toată infrastructura necesară, de care vor beneficia atât vizitatorii satului, cât și localnicii.
Ea își amintește că într-o zi a primit un grup de 18 persoane. A gătit la cererea lor plăcinte, friptură și mămăligă. Dar a decis să le facă o surpriză și le-a pregătit un vin fiert. „Un bonus de la mine. Am o rețetă aparte. Pun și chiper negru, zahăr, lămâie, portocale, puțină vanică [n. red. vanilie]. Și așa îi dă o aroooomăăă!”.
Se pricepe foarte bine la gătit. Iar unul dintre secretele ei este un cuțit special, pe care-l poartă cu ea de acasă până la Casa Boierului și înapoi. E vorba de un satâr cu tăiș vălurele, iar toate produsele care ajung sub el ajung să aibă marginile frumos crestate. Dacă face borș, taie cu el și cartofii, și morcovii, și carnea, și ceapa, și varza, și tot-tot. O dată s-a dus cu o farfurie de borș fierbinte la vecinul ghea Colea. „Măi! Da` e bun borșul cel cu farfarăli [n.red. paste farfalle], măi. Borș ca la restoran măi! D`apoi așa frumos este, așa l-am mâncat cu poftă. Tot tăiat frumos într-însul!”, povestește femeia amuzată de cât de mult i-a plăcut bătrânului mâncarea ei.
Gheorghe este născut aici și știe locurile din împrejurimi ca pe cele cinci degete. Știe, de exemplu, cum să ajungă la Peștera Boierului pe două căi: una mai anevoioasă și mai periculoasă și alta mult mai ușoară.
Cărarea spre peșteră se află între două dealuri stâncoase. Vei păși pe pietrele lunecoase, udate de apa rece a izvoarelor născute sus, în stânci. Te vei cățăra pe copacii pe care nu-i poți îmbrățișa cu două mâini, doborâți astă vară de ploi. Vei înainta încet spre peșteră, în sus, și vei vedea cornii plini cu fructe roșii, greu accesibile, din care oamenii din sat obișnuiesc să facă compot. Dacă strigi între cele două stânci, vocea ta se va opri acolo, în râpă. Tehnologiile moderne nu-și au locul aici, așa că telefonul îți va fi de folos doar pentru poze. Aici respiri aer proaspăt și rece și ești învăluit de liniștea dictată doar de susurul apei.

Despre peșteră circulă mai multe legende. De exemplu, nea Gheorghe a spus că peștera este, de fapt, o fostă carieră din care s-au extras camioane de piatră pentru construcția bisericilor. Totuși, datele arată că peștera a fost săpată de către boierul Sandino prin anul 1900 pentru a păstra butoaiele cu vin.
Localnicii povestesc că în perioada celor două războaie mondiale, peștera a fost adăpost pentru bunicii și străbunicii lor, fiind păziți de ostașii care treceau sau aveau „bază” în Vîșcăuți, așa cum povestește nea Gheorghe.
Vor să ajungă la cele trei izvoare ale satului despre care se spune că fiecare ar avea apă cu un gust diferit. Ajunși pe loc, observă urmele turiștilor: cenușă de lemn, câteva hârtii pe jos. Turiștii nu sunt străini pentru localitate. Nea Gheorghe povestește că mulți vin cu corturile și stau câteva zile la odihnă și pescuit. „Toți au zis că locul e bun și că e liniște”, subliniază bărbatul.

„În videoclipul lui Rață au arătat tot satul. Au arătat pădurea și poiana noastră”, completează el. „Are și un cântec - «Poiana mea». O cântă de multe ori la televizor”, adaugă Ludmila.
Când devreme, când târziu – eu mă plimb prin ea,
După munte, după râu – flori și trandafiri,
După munte, după râu – tainice amintiri.
Versuri din piesa „Poiana mea”, interpretată de artistul autohton Ion Rață, născut în Vîșcăuți, acolo unde a fost filmat și videoclipul.
NĂSCUT LA nISTRU
Nistrule, să nu mă îneci,
Șai-rai-rai-ra, șai-rai-rai-ra.
Că nu ai bani să mă petreci,
Că nu ai bani să mă petreci,
Șai-rai-rai-ra, șai-rai-rai-ra.
„Eu mă mândresc că sunt născută pe malul Nistrului”, spune Lucia. Își amintește cu drag despre copilărie, atunci când iernile erau mai geroase și stratul de gheață pe râu ajungea până la un metru. „Pe aici trecea transportul, treceau mașini, tractoare, chiar mașina cu butelii de gaz a trecut peste Nistru și pleca în regiunea transnistreană”, explică femeia.
sursa: BNS, 2014