Rezumat din Parlament: Deputații vor să afle misterul Arenei Chișinău și de ce cresc prețurile la benzină

Deputații vor examina mai multe proiecte de lege și hotărâri, dar și vor face mai multe audieri. Ordinea de zi include astăzi totuși un număr mai neobișnuit de audieri parlamentare, pe subiecte precum Arena Chișinău, creșterea prețurilor la produsele petroliere, dar și un raport al Comisiei care a analizat toate circumstanțele preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exercitată în perioada anilor 2010-2012, și altele.

De menționat că alături de acestea sunt o serie de proiecte de legi ce așteaptă aprobarea în lectură finală. Ordinea de zi ce are aproape 40 de puncte este pentru următoarele două săptămâni, adică 4 ședințe, în zilele de joi și vineri ale acestei și săptămânii următoare.

Ce s-a dezbătut astăzi, 4 martie 2021:

  • Parlamentul a votat în lectură finală atribuirea mai multor localități din țară a statutului de stațiune balneoclimaterică. Conform documentului, statutul de stațiune balneară a localităților din Republica Moldova va fi acordat prin hotărâre de Guvern. Totodată, acestea vor fi propuse de către consiliile locale, cu consultarea cetățenilor din localitatea vizată, în baza normelor tehnice unitare adoptate de Executiv. Potrivit autorului, zonele vor avea un regim special de administrare.
  • Codul muncii, Legea salarizării și Legea salarizării în sectorul bugetar au fost modificate, cu votul în lectură finală a 83 de deputați. Potrivit documentului, categoriile de salariați implicați în prestarea muncii în condiții de risc sporit pentru sănătate în perioada stării de urgență, de asediu sau de război ori în perioada stării de urgență în sănătate publică se stabilesc de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sau, după caz, de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.
  • Legea cu privire la comerțul interior a fost modificată. Acesta urmărește excluderea discrepanțelor normative existente în cadrul legislativ aferent domeniului comerțului interior, inclusiv ajustarea reglementărilor procedurale cu cele din Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător. De asemenea, în proiect sunt stabilite mai clar temeiurile de refuz pentru notificarea în comerț, procedura de recepționare, prelucrare și emitere a înștiințărilor de recepționare.
  • Legislativul a susținut, conceptual, în cadrul ședinței de astăzi, în prima lectură, PROIECTUL de lege cu privire la grupurile de acțiune locală, elaborat de Guvern.Documentul cuprinde aspecte privind constituirea, activitatea, reorganizarea și lichidarea grupurilor de acțiune locală, aceste fiind parteneriate intersectoriale formate din reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic. Necesitatea elaborării proiectului a fost determinată de modificările produse prin Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Acestea se referă la crearea Programului de stat ”LEADER”, finanțat din surse publice cu o valoare de până la 5 % din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
  • Republica Moldova se va alinia la Convenția OIM privind serviciile de sănătate ocupațională. Deputații au ratificat convenția, care presupune că fiecare stat recunoaşte relevanţa standardelor internaţionale în domeniul serviciilor de sănătate ocupaţională şi îşi asumă obligaţia de a formula, implementa şi revizui periodic o politică naţională coerentă în această direcţie. Convenţia nr. 161 obligă statele membre să dezvolte treptat serviciile de sănătate ocupaţională pentru toţi lucrătorii, atât pentru cei angajaţi în sectorul privat, cât şi pentru cei angajaţi în sectorul public, în toate ramurile economiei naționale.
  • Comisia Economie, Buget și Finanțe a Parlamentului are un nou președinte, după ce fostul președinte al acesteia, ex-deputatul Vladimir Golovatiuc a plecat în calitate de ambasador al R.Moldova la Moscova. Astfel, noul președinte al comisiei este deputatul socialist Petru Burduja.
  • Autoritățile nu și-au făcut treaba în privința pedepsirii făptașilor atacurilor raider din anii 2010-2012 asupra mai multor companii de asigurări din R. Moldova. Concluzia a fost făcută de membrii unei comisii speciale, care au publicat astăzi un raport de anchetă în acest sens. Ca principalele recomandări, Comisia a menționat introducerea în legislația națională a noțiunii de „atac raider” ca un lucru necesar. Totuși, mai mulți deputați din opoziție au criticat lucrul comisiei, unii din aceștia „observând” lipsa chestionării și interogării omului de afaceri Veaceslav Platon.

Ședința s-a încheiat în jurul orei 16:00. Celelate proiecte de pe ordinea de zi urmează să fie discutate la următoarea ședință a Parlamentului.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.