15 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 14 decese. Printre victime – o asistentă medicală

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

14 decedați. Pintre victime – o asistentă medicală

  • Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor 14 decese provocate de COVID-19.  Printre victime figurează asistenta medicală Vera Constantinova, de 70 ani, care activa în cadrul Policlinicii din orașul Bender. „Exprimăm sincere condoleanțe familiei și putere să treacă peste aceste momente grele”, se arată în mesajul ministerului. Până la ora actuală, 34 de lucrători medicali au pierdut lupta cu infecția COVID-19.

187 de elevi și 173 de profesori, testați pozitiv 

  • Numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 187, iar 4958 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 173 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus. În autoizolare se află 288 de cadre didactice. Din personalul nedidactic și auxiliar au fost infectate cu noul virus 40 de persoane, iar alte 118 se află în autoizolare. Datele au fost prezentate de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Din cele 1240 de instituții de învățământ general publice și private care activează, 10 își desfășoară activitatea la distanță din cauza carantinei ca și în cazul a 171 de clase. Ministrul a menționat la acest capitol că numărul de școli închise în două săptămâni este același cu numărul de școli închise în 1 septembrie. „Dar, așa cum ne așteptam, avem un număr crescător de clase care activează la distanță din cauza virusului”, a mai precizat Igor Șarov.

În opt luni au fost înregistrate 38 429 de apeluri cu suspecții la COVID-19

  • „În perioada ianuarie-august 2020, au fost înregistrate 38 429 de apeluri cu suspecții la COVID-19”, anunțul a fost făcut de Liviu Oboroc, directorul Serviciului 112. Potrivit lui, în opt luni ale anului curent, numărul apelurilor de urgență la 112 a fost de 1,6 mln. 74% sunt apeluri de urgență medicală, în 23% de cazuri – se solicită poliția și în 3% – pompierii. Oboroc a mai spus că operatorii serviciului au reușit să preia în primele 5 sec peste 73% din totalul apelurilor, în primele 10 sec  – 92% din apeluri, iar în 30 de sec – 99% din apeluri.

 Trei laboratoare au fost consolidate grație suporului Elveției

  • Trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare, consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnostic a cazurilor de COVID-19, din sursele proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Achiziția pentru fortificarea laboratoarelor ANSP a fost în sumă de 46 mii franci elvețieni ( 840 mii lei moldovenești) și a fost donată în loturi pe parcursul lunii august. Potrivit specialiștilor ANSP, echipamentele auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe până la 800 de probe zilnic în laboratorului central din Chișinău și câte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălți și Cahul.

Medic infecționist: cel mai greu a fost să le spunem unor copii cu COVID-19 că părinții lor nu mai sunt în viață

  • În perioada pandemiei, cel mai greu i-a fost să le spună unor copii bolnavi de COVID-19 că părinții lor nu mai sunt în viață. Astfel au trecut ultimele luni din viața medicului infecționist de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, Tatiana Știrbu. Doctorul spune însă că fiecare viață salvată reprezintă o mică victorie care îi dă forță să vină la muncă dimineața și să-i ajute pe micii pacienți să se întoarcă în familiile lor.„Ne confruntăm cu o patologie pe care nu o cunoșteam și zilnic trebuie să învățăm aspectele virusului. Au fost momente când noi, medicii, trebuia să fim cei care le spun acestor copii că mama lor, care se afla la tratament în alt spital, nu mai este în viață. Au fost momente când starea copilului a început să se agraveze și simțeam că inima începea să-mi bată atât de tare încât aveam impresia că va sări din piept. Atunci, încercam să gândesc clar și logic și mă uitam la acești copii ca la niște pacienți, nu ca la niște micuți. Da, a fost destul de complicat”, povestește ea.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru – în regim special

  • Judecătoria Chișinău, sediul Centru va activa după un regim special, după ce în cadrul instituției a fost depistat un caz de infectare cu COVID-19. O dispoziție în acest sens a fost semnată de Radu Țurcan, președintele Judecătoriei Chișinău. În aceste condiții, vor fi examinate cauzele care se judecă în lipsa părților, cauzele care nu pot fi amânate, cum ar fi aplicarea măsurilor de protecție în cazurile de violență în familie sau cele cu procedură specială, dar și cauzele a căror părți au fost înștiințate public, prin publicarea citației în ziare, scrie Newsmaker.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.