Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi ani, localitatea a devenit faimoasă prin faptul că aici s-a deschis primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz – Gagauz Sofrasi. Aici, pe strada Lenin din sat, poți gusta bucate gătite la foc încet, așa cum se făceau acum o sută de ani, vinuri roșii și albe, gustul cărora îți rămâne în memorie încă mult timp. Aici poți să stai în căsuțe din lut acoperite cu stuf, așa cum locuiau cândva oamenii de la sudul Moldovei. 

Unde este și cum ajungi

Satul Congaz se află la 117 km de Chișinău. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Congaz. De asemenea, în localitate poți ajunge cu autobuzele de pe ruta Chișinău-Vulcănești, Chișinău-Cahul, Chișinău-Copceac. Prețul biletului este circa 70 de lei. 

Ce oferă și cât costă

Primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz, Gagauz Sofrasi, a fost inaugurat acum doi ani și a devenit cunoscut rapid în rândul turiștilor. Aceasta datorită atmosferei de aici, care te face să te simți ca un adevărat băștinaș și să faci cunoștință cu tradițiile și cultura găgăuză. Ajunși aici, turiștii au posibilitatea să se cazeze în patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, așa cum erau construite pe vremuri casele prin părțile locului. Aici mai găsești și un mini-hotel confortabil, cu camere duble. Pe teritoriul complexului, unde fiecare element arhitectural urmărește viața găgăuzilor de acum 100 de ani, se află un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național.

Proprietară complexului, Ana Statova, ne-a povestit că, după restricțiile legate de COVID-19, Gagauz Sofrasi și-a început activitatea în weekend-ul trecut. „Suntem gata să primim oaspeți. Anul trecut am avut mulți turiști de peste hotare. Acum situația pandemică și-a spus cuvântul. Așteptăm să vină cât mai mulți turiști de la noi”, ne-a spus ea. 

Prețul pentru cazarea în căsuțe sau mini-hotel variază între 700 și 1000 lei pentru 24 de ore. 

Micul dejun costă o sută de lei, iar prețul unui prânz cu bucate tradiționale găgăuze cum ar fi  kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (plăcintă cu brânză, cu un aluat frământat după o rețetă specială) sau ghezlemele (plăcinte cu mărar) ajunge la 200 de lei.

De asemenea, turiștii au posibilitatea să facă și o degustare de vin aici. „Nu avem un preț fix pentru o degustare. Pentru că fiecare are posibilitatea să aleagă din ce sticlă de vin să guste și ce cantitate să consume”, a precizat Ana.

„La noi veți putea vedea cum să gătește mâncarea tradițională găgăuză, să probați straie pentru nuntă, care erau purtate cu 60-70 de ani în urmă și chiar să vizitați stâna de oi. Anul trecut la Congaz au venit niște turiști din Olanda, care au spus că le-ar fi interesant să vadă o stână de oi. Am mers cu ei la stâna din apropierea localității”, ne-a mai spus proprietara complexului.   

Locuri frumoase de văzut

La Găgăuz Sofrasi găsești biciclete oferite gratuit, cu care poți merge prin sat și împrejurimi. Pentru început, localnicii îți recomandă să mergi neapărat să vizitezi lacul din Congaz, unde în aceste zile au apărut circa o sută de pelicani roz.  De asemenea, potrivit localnicilor, în mod obligatoriu ar trebui de văzut și biserica Sfintei Treimi din centrul localității. Tot cu bicicleta poți să dai o tură prin împrejurimi, pentru a admira câmpurile de floarea soarelui sau viță-de-vie, dar și să ajungi în localitatea alăturată, Beșalma, care se află la 2-3 km de Congaz. Acolo vei descoperi primul muzeu de istorie găgăuză din lume, „Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Kara-Cioban”.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Oameni gospodari și tradiții frumoase”, „Noi am sărbătorit nuntă la ei. Nu știu dacă ați gustat din bucate, la sigur ați rămas încântată”, „Este foarte confortabil”, „Çok güzel yerler (locuri foarte frumoase)”, sunt doar câteva recenzii ale vizitatorilor de aici. 

„Vă așteptăm cu drag. Hoş Geldiniz! După perioada de restricții, vrem să revenim în forță, să creăm și să lucrăm și mai mult pentru oaspeții noștri”, ne-a spus la final Ana Statova.  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.