Ion Lazarenco a parcurs înot 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului

PE SCURT

Ion Lazarenco Tiron, înotător de ape deschise care a reușit să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului, a parcurs înot 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a  30 de ani a Convenției cu privire la drepturile copilului.  Traseul a început la orele 6:00 în apropierea satului Jora de Mijloc din raionul Orhei și a durat peste 8 ore. Înotătorul a ajuns la destinație în satul Molovata în jurul orei 14:30, fiind întâmpinat de peste 100 de copii, care au aplaudat performanța înotătorului și au interpretat piesa Imagine de John Lennon.

PE LUNG

Pentru continuitatea noastră noi trebuie să înțelegem că avem nevoie de pace”, a spus Ion Lazarenco Tiron la finele traseului de înot. Fiind întrebat dacă va abandona vreodată înotul în ape deschise, Ion Lazarenco a spus: „O să continui toată viața mea. Pentru că pacea începe de la noi, pentru că noi suntem datori acestui pământ.”

„Muzica și sportul pot ajuta la oprirea intoleranței și urii, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță – acasă, în școală și în comunitate. Și nu există o cale mai bună de a construi un viitor decât prin copii, deoarece aceștia sunt liderii și factorii de decizie de mâine”, a spus Desiree Jongsma, reprezentantă de țară UNICEF.

„Fapta frumoasă a dlui Ion Lazarenco Tiron este un îndemn de promovarea păcii, toleranței și incluziunii”, a menționat Maia Banarescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova.

La evenimentul de la Molovata au mai participat și reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile locale din satul Molovata și din raionul Dubăsari, precizează UNICEF Moldova.

Foto: UNICEF/Moldova/Dinu Bubulici

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.